Artūras Šulcas pažeidė įstatymą (atnaujinta liberalų pranešimu)

Politika, Svarbu

Konstatavusi, kad Klaipėdos savivaldybės Etikos komisija priėmė neteisingą sprendimą dėl uostamiesčio vicemero Artūro Šulco elgesio, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pati atliko savo tyrimą ir trečiadienį vienbalsiai nusprendė, kad jis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus laiku ir tinkamai deklaruoti privačius interesus bei vengti interesų konflikto.

Nustatyta, kad A. Šulcas 2016 m. balandį iš tuometinio AB „Klaipėdos vanduo“ vadovo Leono Makūno gavo auką kaip savarankiškas politinės kampanijos dalyvis 2016 m. vykusiuose Seimo rinkimuose. Šios aplinkybės jis nenurodė privačių interesų deklaracijoje, o vėliau 2016 m. ir 2017 m. vykusių keturių AB „Klaipėdos vanduo“ stebėtojų tarybos posėdžių metu sprendė klausimus, susijusius su L. Makūno veiklos priežiūra.

Artūras Šulcas ir Leonas Makūnas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Taip pat A. Šulcas įstatymo nustatyta tvarka nedeklaravo duomenų apie einamas pareigas AB „Klaipėdos vanduo“ stebėtojų taryboje.

„VTEK vertino per vienerius metus nuo aukos gavimo fakto vykusių bendrovės stebėtojų taryboje priimtus sprendimus – laikytina, kad A. Šulcui aplinkybė dėl iš bendrovės direktoriaus gautos aukos interesų konfliktą kelia vienerius metus. VTEK vertinimu, jei kandidatas ir negalėtų atsisakyti aukos, tai neatleidžia jo nuo pareigos tinkamai įgyvendinti reikalavimus vengti interesų konflikto, o jam kilus nusišalinti”, – rašoma pranešime.

Asmenys, pripažinti pažeidę Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus, vienerius metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti skatinami, priimami, skiriami ar renkami į aukštesnes pareigas.

Pats A. Šulcas sakė, jog kol kas išsamiau šio sprendimo komentuoti negali, nes jo dar nematė.

„Preliminariai galiu pasakyti, kad tai, ko gero, precedentas. Iki šiol niekada nereikėjo papildomai deklaruoti to, kas ir taip jau vieša, deklaruota Vyriausiajai rinkimų komisijai. Tokie sprendimai skatina politikus imti paramą grynais, o ne daryti viską sąžiningai ir atvirai. Juk Leonas man galėjo duoti į rankas, o aš pats vėliau kaip savo auką galėjau persivesti į rinkiminę sąskaitą. O darbą „Klaipėdos vandens” Stebėtojų komisijoje buvau net tris kartus deklaravęs. Pamatysiu argumentus ir svarstysiu, ar kreiptis į teismą, nes geras vardas man yra brangus. Iš esmės ir traukiuosi būtent dėl tokios sistemos, kai kiekvienas anonimas gali tave drabstyti kuo tik nori. Ar tik ne dėl to jauni žmonės ir neina į politiką, nes bet kas gali tave nepagrįstai apdrabstyti purvais”, – dėstė A. Šulcas.

Penktadienį Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius išplatino politinį pareiškimą, kad jo Taryba „kviečia Artūrą Šulcą kuo skubiau priimti teisingą sprendimą ir pasitraukti iš pareigų iki šios kadencijos pabaigos”.

„Artūrui Šulcui nepriėmus garbingo sprendimo, kviečiame miesto merą Vytautą Grubliauską būti vienodai principingu visiems politikams ir skubos tvarka imtis interpeliacijos savo pavaduotojo atžvilgiu. Vicemeras Artūras Šulcas neišvengė interesų konflikto eidamas AB „Klaipėdos vanduo” stebėtojų tarybos pirmininko pareigas ir grubiai pažeidė įstatymus. Tokio vicemero elgesio negali toleruoti Klaipėdos miesto meras ir taryba. Klaipėdos miesto savivaldybė, kuri yra apdovanota už skaidrumą, negali leisti vicemerui, kuris nesilaiko įstatymų bei skaidrumo standartų, toliau užimti vicemero pareigų. Klaipėdos miesto meras pabrėžtinai laikosi principingumo dėl politinio pasitikėjimo, todėl tikime, kad dvigubų standartų Klaipėdos miesto politikoje nebus ir grubų pažeidimą atlikęs vicemeras nebus toleruojamas iki kadencijos pabaigos”, – rašoma pranešime.

„Turi savo nuomonę, gali ją sakyti, bet lygina su skirtingus dalykus. Budino atveju buvo Tarybos nepasitikėjimas, o čia yra VTEK sprendimas, kurio dar net negavome. Aš vienareikšmiškai ketinu jį skųsti, kai tik pamatysiu jo motyvus. Pabadžiau paanalizuoti, kokios po jo pasekmės, tai apsispręsti turėtų darbdavys, šiuo atveju – Taryba. Išnagrinėti aplinkybes, sudaryti komisija ir nuspręsti, kokio lygio turi būti nuobauda. Suprantu revanšo troškimą. Tačiau net jei būčiau atleistas, pagal Vietos savivaldos įstatymą man vis tiek turėtų būti išmokama dviejų mėnesių išeitinė išmoka”, – penktadienio rytą sakė A. Šulcas.

Jis teigė, jog tebėra Liberalų sąjūdžio narys, nes jokio pranešimo apie išmetimą iš partijos negavo, yra sumokėjęs metinį narystės mokestį.

„Manau, kad tai kas vysta šiame skyriuje yra laikini dalykai. Nenoriu jų komentuoti. Su atskirais žmonėmis normaliai bendrauju. Kad išgyvena krizę Klaipėdos liberalai, tai matyti ir iš šono, bet jie išgyvens ją”, – sakė A. Šulcas.

Beje, jis kovo 14 d. paaukojo rinkimų komitetui „Vytautas Grubliauskas ir komanda” 1000 eurų.

Kiek vėliau penktadienį puslapyje peticijos.lt Alinos Velykienės vardu buvo paskelbta peticija, kurioje prašoma „pradėti Klaipėdos miesto savivaldybės mero pavaduotojo Artūro Šulco atleidimo iš pareigų praradus pasitikėjimą procedūrą”. Iki penktadienio vakaro ją buvo pasirašę 13 asmenų.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą mero pavaduotojas netenka savo įgaliojimų prieš terminą, jeigu ne mažiau kaip 1/3 visų savivaldybės tarybos narių (Klaipėdos atveju – 11) motyvuotai pareiškia nepasitikėjimą juo, o savivaldybės taryba priima sprendimą atleisti mero pavaduotoją ir už tokį sprendimą slaptai balsuoja ne mažiau kaip 1/2 visų savivaldybės tarybos narių (Klaipėdos atveju – 16). Jeigu sprendimas atleisti mero pavaduotoją dėl nepasitikėjimo nepriimamas, šį klausimą pakartotinai svarstyti galima tik po pusės metų.

KOMENTARAS

Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos meras

Pirmiausia tai vertinu kaip labai gerą pamoką visiems, kaip reikia atsakingai ir skrupulingai žiūrėti į interesų deklaravimo aspektus ir ypatingai dabar, kai baigėsi rinkimai ir reikia visiems dėmesingai persižiūrėti, kas kam aukojo, kas kam pavaldus ir nustatytais terminais deklaruoti. Negali būti smulkmenų tuose deklaravimo reikaluose – visi klausimai turi būti atsakyti, visos abejonės išsklaidytos. 

Paskutiniojo šios kadencijos posėdžio darbotvarkę pasirašau rytoj. Kol kas joje tokio sprendimo dėl vicemero atstatydinimo nėra, jo niekas neteikė. Nebent per rytojų atsiras toks siūlymas arba asmeninė iniciatyva. Tada butų vertinamas toks dalykas. Pats dar nesvarsčiau tokios galimybės, nes dar šviežios kovų batalijos ir aistros po vakarykščio teikimo. Kita vertus, tai jau yra visiškai paskutinis Tarybos posėdis, tad būtų kaip ir keistokas variantas, bet tokia galimybė svarstytina. Pirmiausia man įdomu, gal atsiras kokia grupė Tarybos narių, dar laiko yra ir apie tai būtų galima kalbėti. 

37 Comments

  1. Apsimesti apsimoka

    Meras po konservų sparnu prisiglaudė, kad partiją sunaikinti ir miestą, kas savaime suprantama. Baigsis cirkai, išlįs tikrieji veidai, kai liaudis cirku nebetikės, pasirodys tikrasis veidas. Rubikono ir kitų veiklų įgyvendinimo pasekmės…

    Reply
  2. To Nesutinku

    Paskaitykit dar kartą komentarą Nesutinku. Tai labai prasminga nuomonė kuri daug ką pasako – kas darosi Kl. savivaldybės valdomose įmonėse daugelį metų. Ypač „Kl. vanduo” Tai visai nebejuokinga klouno Šulco elgsena. Taip pat ir bendrovės direktoriaus Makūno bei mero Grubliausko. Bjaurūs konfliktai vyksta savivaldybėje bet kartu reikia ir džiaugtis sąžiningiems klaipėdiečiams. Juk tvirtinasi gandai, įvairios šnekos apie liberalų savanaudišką .Kl. vanduo” valdymą. Įdomu,kaip meras Grubliauskas būdamas vienas iš liberalų lyderio, buvęs seimo narys, 2 kad. ir jau 3-ia , mero pozicijoje drįsto ir drįsta TYLĖTI apie padėtį sav. įmonėse ? Tai įmonės kurios gauna ir pelno iš miesto gyventojų įvairius mokesčius.Ar supranta meras -kas dabar yra laikinas „Kl’, vanduo „direktorius? Tai p. Špučys. JO žmona Špučienė ilgametė savivald finansų departamento direktorė. Meras negali pradėti naujos kad. savo darbo su tokiu neaiškiu, gal net labai ryškiu korupciniu šleifu…

    Reply
    • Klaipėdietė

      Meras pasakys :,,aš nieko neżinau „, kaip daug kartų yra pasakęs ir dar daug kartų pasakys.?

  3. Klaipėdietė

    Nebetikiu jais visais – jūs pasidomėkite kas ėjo paskui „Vytautas Grubliauskas ir komanda” vėliava. Nejaugi V. Grubliauskas nieko nemato net dabar po rinkimų? Kaip bus su administracijos darbuotojais , kurių pusė nieko neveikia? Šulco interesų konfliktas juokingas , palyginus su tuo ,kiek valdininkų savivaldybėjė daro žalą Klaipėdai savo būvimu. Cirkas – dvi savaitės iki kadencijos pabaigos pakeis tai kas nebuvo daryta nuo 2016 metų ! Pikta , kai gyventojai laikomi kvailiais.

    Reply
    • Nesutinku

      Šulco pažeidimai visai neatrodo juokingi – jie kaip tik rodo, kaip nešiuolaikiškai valdomos miesto įmonės, kiek daug į jų valdymą kišasi politikai, kaip ranka ranką gali plaut, kaip galima išbalansuoti viską politiniais spektakliais. Būtų garbingas žmogus – atsistatydintų pats. Bet čia ne tas atvejis. Niekas, miestiečių akyse jis toks, niekas.

  4. Klaipėdietė

    Ar galvojo buvęs Lietuvos liberalų vadas p.Eligijus ,kad užvirs tokią košę ,kai ,,skolinosi pinigus „iš R.Kurlianskio ?Vat, ir tik ,,kvaili gali dirbti uż 5000 litų….. Arogancija beprotiška,bet vidus supuvęs,pasijudino ir pasklido kvapas kaip iš Dumpių tiek po Klaipėdą, tiek po Lietuvą.

    Reply
  5. Cikauna Cioce

    „….Iš esmės ir traukiuosi būtent dėl tokios sistemos, kai kiekvienas anonimas gali tave drabstyti kuo tik nori. Ar tik ne dėl to jauni žmonės ir neina į politiką, nes bet kas gali tave nepagrįstai apdrabstyti purvais”, – dėstė A. Šulcas….” Krisk negyvas – ponas Pagieža jaučiasi išpurvintas, ir net nesuvokia kad vienas didžiausių purvataškių yra jisai pats! Visai nukvako žmogelis tiek metų valdiškus barščius besrėbdamas…..

    Reply
  6. Karina

    „Kl. vanduo” direktorius Makūnas davė auką steb4tojų tarybos pirmininkui Šulcui…” AR galima sakyti, kad davė kyšį? Kas galėtų pasakyti-parašyti kokia ta „Auka”? Ar tai panaši kaip
    ir kt. liberalai E. Masiuliui? Kokiu būdu Makūnas perdavė ‘auką” Šulcui? Kokia tai buvo dėžutė ar kt, ar tai buvo Makūno ar Šulco kabinetuose?Lauksime spec. Tarnybų įvertinimo apie liberalų savivalę įmonėje, kuri gyvena iš klaipėdiečių pinigų mokesčių už vandenį ..
    Šulcas privalo tuo pat atsistatydinti, nelaukti išeitinių „aukų” … Taip pat jis privalo parašyti dar 1-ą, paskutinį straipsnį apie Pimpį… kurį skaitėme AK.

    Reply
  7. zigmensijus

    LIberalu sajudis yra MG baltic projektas ir tuom viskas pasakyta

    Reply
  8. Gerbėja

    Tikiu, kad Artūras Šulcas yra garbingas politikas, sąžiningas žmogus ir tikras vyras. Jis tikrai atsistatydins pats. Politiko garbė jam yra svarbiau už pinigus, už tas niekingas išeitines. Pamatysite!

    Reply
  9. Liberalu chaoselis

    Liberalu tikrasis veidas. Ju narys Sulcas. Viena (Budina) gina susiriete..Sulcui pasiseke maziau. Bet pagaliau pasake, kad tai ju – liberalu komandos narys.

    Reply
  10. Jutano

    Durniu laivas ir tiek.Lauk – visas uzsisedejusias ciocytes ir diedukus , riboti kadencijas max.2 , daugiau jaunu issilavinusiu i miesto valdzia.

    Reply
  11. H

    Budinas suka kaltas

    Reply
    • Klausimėlis

      Tiksliai, ką dabar chebra kaltins, kai išmetė? Kas bus naujas atpirkimo ožys?

  12. Klaipėdietė

    Nejaugi principingumo tarybai pakako tik administracijos direktoriaus atleidimui,Mere ? Parodykite miestelėnams,kad esate VISIEMS VIENODAI TEiSINGI !

    Reply
    • Gerbti ar negerbti?

      Mere, išlikite vienodai teisingu visiems. Inicijuokite nepasitikėjimą. Laikykitės priesaikos. Gerbsime Jus visą gyvenimą arba smerksime. Pasirinkimas – Jūsų rankose!

  13. veidmainis

    tokį aiškinimą Šulcui kaip parašyta dabar gali duoti veidmainis, o ne miesto galva…GĖDA.

    Reply
  14. Kazys

    Ar yra Klaipėdoje dar kitas toks nevykėlis, cinikas, šlykščius straipsnius rašantis žmogelis kaip Šulcas? Juk neseniai skaitėme AK kokias jis „paplavas” pylė ant Budino, Velykienės, Vaitkaus ,kt o pats juk pažeidinėja įstatymus. Kas darosi „Kl. vanduo? ne juokais juk ,akivaizdžiai ten liberalai šeimininkauja pora dešimtmečių bet tyli tie kurie privalėtų klaipėdiečiams pasakyti tiesą patikrinti bendrovės veiklą. Meras Grubliauskas , pasirodo moka gudrauti… Tie 25000 jo rinkėjų galėtų jo paklausti KODĖL tiek daug betvarkės ne tik pačioje savivaldybėje , bet ir jos įmonėse… Ar nereiktų merui galvoti……… atsistatydinti iš šių pareigų…..

    Reply
    • as

      yra. paziurek i veidrodi

  15. pons Grubliauskai

    imsiesi veiksmų ar toliau pasirodysi, kad kerštauji tik prieš tau neįtinkančius? Juk taip gražiai kalbėjai per Budino atleidimą, kad jokio termino neturi būti, o čia? …

    Reply
    • Laukiam

      Pritariu! Mere! Laukiam veiksmų!

  16. Merui

    Tai pademonstruokite savo vertybes ir moralinį tvirtumą. Juk turėtumėte dabar kažką ir su Šulcu daryti, ar jis neliečiamas?

    Reply
  17. Visuomenė

    Atviros Klaipėdos žurnalistai galėtų paprašyti (jei išdrįs) mero išsakyti savo vertinimą dėl šio įvykio, ar vicemeras, pažeidęs įstatymą neprarado pasitikėjimo ir gali toliau eiti pareigas, kad ir likusias 2 savaites? Ar viskas merui atrodo gerai ir teisingai šiuo atžvilgiu? Gražu ir garbinga būtų, jei pats vicemeras atsistatydintų, modernioje valstybėje taip ir būtų pasielgta. Viskas priklauso nuo moralės, nuo vertybių, reikia tikėtis, kad aukščiausio rango Klaipėdos politikai jas turi.

    Reply
  18. Iliuminatai

    Jei atmintis nemeluoja, ar tik ne šis veikėjas pirmininkavo įvairioms komisijoms, pvz. K ženklo ir kitoms? Ir dėjosi tokiu šventuoliu-teisuoliu, nepriekaištingos reputacijos politiku?

    Neteisk kitų ir nebūsi teisiamas pats, taip rašoma Biblijoje, gerbiamasis A. Šulcai.

    Reply
    • Manau, kad

      Savivaldybė galėtų išsiieškoti žalą.

  19. Klaipėdietė

    ,,Etiškųjų ” (ne) liberalų veidas .Lauksime naujų pasakėčių .! Bet kiek supuvę žmonės turi būti ,kad smerkia kitą ,patys būdami ne šventaisiais ! ,,Prisikudakavo „matyt jautė,kad taip gali įvykti ,tai ir visai nebelindo į tarybą . Ir kas gali pasakyti,kad savi negina savų ?!

    Reply
  20. įdomu

    ką parašys dabar vicemeras, ar čia vis dar Budinas kaltas?

    Reply
    • Rutele

      Nurimkit mieli liberalai…ar rinkėjai nenuramino dar?

  21. Visi savi

    Saviems Klaipėdoje įstatymai negalioja! Yra susiklosčiusi paprotinė teisė ir tiesos supratimai: Grubliauskas – dievas, Simonavičiūtė- neklystanti protuolė, Taraškus – landus pramonininkas prie valdžios ir užsakymų. Šulcas- visagalis, gslintis visus viešai dėti į šuns dienas , grasinti valdžios nemalone drįstsntiems prieštarauti ir jam už tai – nieko!

    Reply
    • Anonimas

      Kaip taikliai parašėte. Iš tiesų tie užsisėdėję politikieriai jau neša žalą miestui.

  22. Katytė Matilda, pervadinta į Akaciją

    Negali būti….. Atrodė, kad mano šeimininkas šventasis.

    Reply
    • Amsiukas

      Neliūdėkite, katyte, išėjęs iš politikos, tikėtina, šeimininkas skirs daugiau dėmesio naminiams gyvūnėliams, dažniau paglostys ir paniurkys.

  23. :D

    Cirkas avims mulkinti… O procesai juda toliau …
    Grubliauskas-Briuselis-Konservai….

    Reply
  24. Krylovas

    Gal gims nauja pasakėčia? Apie Šulcą ir Makūną? Nekantriai laukiame!

    Reply
    • Binkis

      Apie Štolcą ir Mako 🙂

  25. Laukiam

    Dar vienos pjeses is Šulco :)))

    Reply
  26. KLP

    Lai dabar šis veikėjas pakudakuoja! ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Darbe - ir zujant po prekybcentrį*

Kovidas, žinia, be skaudžių nelaimių atnešė ir vieną gerą dalyką – išmokė net ir tuos, kuriems internetas buvo reikalingas šierinti ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This