Klaipėdoje gali apsigyventi „Seklys”

Miestas, Svarbu

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos (LASKAO) Architektų taryba vienbalsiai palaimino Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubo idėją ties S. Nėries ir Vilties gatvių sankryža pastatyti skulptūrą „Seklys“ ir pateikė porą rekomendacijų. Šis klubas taip nori įamžinti kriminalinės policijos veiklą.

Idėjos realizavimu rūpinasi architektas Saulius Druskis ir skulptorius Sergejus Plotnikovas. Pasak jo, siekta sukurti skulptūrą, kuri nekeltų agresijos, nedemonstruotų ginklų, o parodytų, jog kriminalistai tyliai atlieka savo darbą ir yra tarp mūsų. Seklio palto atlape būtų policijos ženkliukas. Skulptūrą numatoma daryti iš bronzos, jos aukštis būtų apie 210 cm, šalia jos numatoma nedidelė lentelė su informacija.

Projektinis architekto Sauliaus Druskio ir skulptoriaus Sergejaus Plotnikovo kuriamos skulptūros pasiūlymas.

Pasak S. Druskio, buvo nagrinėtos 6-7 vietos skulptūrai, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių dalis iš jų buvo atmestos ir liko trys. Pirmoji – po Pilies tiltu šalia kolonos, antroji – prie Klaipėdos universiteto pastato tvoros S. Neries ir Vilties g. kampe, trečioji – Vytauto gatvėje, prie savivaldybės administracijos automobilių stovėjimo aikštelės. Teigiama, kad šiose vietose skulptūra yra gerai matoma ir prieinama, netrukdo pėsčiųjų ar dviračių eismui.

Pagrindinė nagrinėjama vieta buvo po Pilies tiltu, tačiau Įvaizdžio komisija suabejojo, ar tikrai ta vieta yra geriausia ir pasiūlė plačiau apie tai padiskutuoti su architektais bei dalininkais.

Iš posėdžio protokolo matyti, kad architektė Gerda Antanaitytė svarstė, jog gerai būtų, kad skulptūros vieta būtų susieta su kažkokiu įvykiu ar policijai reikšmingu pastatu. Esą vienas iš jų galėtų būti buvusio policijos komisariato pastatas ar jo prieigos. S. Druskis informavo, kad vieta prie Jūros g. pastato buvo nagrinėta, tačiau tos minties buvo atsisakyta dėl neaiškumo, kas tame pastate bus ateityje.

Dailininkas Simas Žaltauskas sakė, jog bus juokinga, jeigu sekliai rinksis kažką paminėti po tiltu ir pasiūlė naują vietą prie užapvalinto „Viktorijos“ viešbučio kampo iš Vytauto gatvės pusės. Tačiau architektas Mantas Daukšys nepritarė S. Žaltausko siūlymui, nes šioje vietoje nuolat pilna automobilių, šaligatvis siauras, o galima vieta susirinkti būtų tik ant pievos antroje gatvės pusėje. Jo nuomone, jeigu norima rimtai įamžinti seklius, kartais ten susirinkti, tai labiausiai krenta į akis S. Nėries ir Vilties gatvės kampas, nes čia yra erdvės, šalia prokuratūra, seni medžiai ir „tam tinkama atmosfera”.

Galiausiai Architektų taryba pritarė skulptūros „Seklys“ pastatymui prie Klaipėdos universiteto pastato tvoros S. Nėries ir Vilties gatvės kampe. Kartu Taryba rekomendavo atkreipti dėmesį ir patikslinti skulptūros mastelio santykį su tvora,  atsisakyti postamento (plokštės) ir numatyti apšvietimo sprendimą.

4 Comments

  1. Renata

    Dar vienas kičas. Atminimo lentos kriminalistams neužteks ?
    Matyt po kokio „korporatyvo” pareigūnai nusprendė mieste įsiamžinti

    Reply
  2. Mila

    Pavogs!

    Reply
  3. Brigita

    Klaipėda greitai bus uždusinta nuo tų skulptūrų. Stabdžių kičui nebėra… Mėgėjai kūrėjai gal tegul prie savo namų apsilipdo tokiomis savo skulptūromis, bet ne mieste, miestas tam ne vieta. Užtenka visiems iki kaklo visokių „vamzdžių”, „kartuvių”, „sarkofagų-suoliukų”, būsimo „bliūdo” ir viso kito šlamšto… Tai rodo šališkumą pseudomenininkams mėgėjams visiškai ignoruojant tikruosius menininkus talentus, kuriems belieka tik emigruoti iš tokio bardako….

    Reply
    • ezys

      Klaipedoje nera vamzdio nei tiesiogine prasme, nei kabutese 😉 Vienintelis dalykas, kur jums butu galima pritarti – tai arka, bet tai jau toks senas statinys, kad nebera prasmes prikaisioti. Be to, esu isitikines, kad sulauksiu dar to laiko, kai ja ismontuos ir iskels kur nors i pietinius rajonus 😉
      Visa kita yra jusu subjektyvi nuomone, kuri nebutinai sutampa su kitu miestieciu ir miesto sveciu nuomone 😉

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Žibininkų kaime - 10 m aukščio Jėzaus statula

Kretingos rajone, Žibininkų kaime, šalia HBH komplekso esančiame skulptūrų parke iškilo 10 metrų aukščio Jėzaus statula. „Skulptūrų parkas atidarytas daugiau ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Veidai

Po studijų Vilniuje ir užsienyje perspektyvūs architektai pasirinko Klaipėdą

Patirtį didžiuosiuose užsienio miestuose kaupę architektai Gerda Antanaitytė ir Andrius Laurinaitis savo namais pasirinko Klaipėdą. Šiame mieste architektų duetas kartu ...
2023-10-17
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdiečių menininkų darbuose – jūros stichija ir uosto motyvai

Šie metai pažymėti Klaipėdos jūrų uosto perdavimo Lietuvai 100-mečiu. Lietuvos valstybingumui reikšmingas įvykis vasarą paminėtas įvairiais renginiais, o penktadienį Uosto ...
2023-09-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This