Dituvos maršrutų byla suks antrą ratą

Svarbu, Verslas

Iki Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) nukeliavusiai bylai, kurioje konkursą dėl keleivių vežimo maršrutais Klaipėda-Dituva pralaimėjusi UAB „Vlasava” iš VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” (KKT) bandė prisiteisti 107 100 Eur neva patirtų nuostolių, galo nematyti.

Pernai rugsėjį LAT kolegija nurodė pirmos instancijos teismui bylą nagrinėti iš naujo. Pastarasis prieš mėnesį jau priėmė kitokį ne pirmasis sprendimas – „Vlasavos” naudai priteisė 95 635,84 Eur ir pusaštunto tūkstančio eurų bylinėjomosi išlaidų. Tad dabar jau KKT skundžiasi aukštesnės instancijos teismui.

Konkurso vežti keleivius į Dituvą nelaimėję verslininkai užsuko ilgą teisų karuselę. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pradžia dar 2017 m.

Iki 2017 m. kovo į Dituvą ir Vaitelius vežė dvi įmonės – uostamiesčio Savivaldybės valdomas Klaipėdos autobusų parkas (KAP) ir „Sodų autobusai“. Baigiantis šių vežėjų sutartims miesto Savivaldybė nusprendė skelbti konkursus, nes to jau reikalavo įstatymai.

2016 m. gruodį vykusio konkurso metu pasiūlymus pateikė trys įmonės – „Vlasava“, KAP bei „Sodų autobusai“. Kiekviena iš jų turėjo pateikti trumpų ir pailgintų autobusų įkainius. Abiem atvejais mažiausią kainą pasiūlė KAP – 63 ir 70 ct/km. „Vlasavos“ pasiūlyti įkainiai atitinkamai buvo 84 ir 89 centai, o „Sodų autobusų“ – 85 ir 92 centai.

Motyvuodama tuo, kad KAP kaina yra nepagrįstai maža „Vlasava” kreipėsi į teismą. Jis nusprendė „Vlasavos“ ieškinį iš dalies patenkinti. Buvo konstatuota, kad KAP pagrįsdamas pasiūlytą kainą KKT pateikė bendro pobūdžio, „niekuo nepagrįstą informaciją”, kuri, be to, nesutampa su konkurso sąlygų priede nurodyta informacija. Taip pat, teismo nuomone, tiek KKT, tiek KAP atliko tik formalius veiksmus, kuriais „realiai nebuvo siekiama patikrinti / pagrįsti tiekėjo siūlomos kainos realumą”. Todėl teismas panaikino KKT sprendimą sudaryti pasiūlymų pirkimo eilę, kurioje laimėtoju buvo pripažintas KAP. KKT įpareigotas iš naujo sudaryti pasiūlymų eilę.

Tačiau situacija nepasikeitė ir sudarius naują pasiūlymų eilę – KKT geriausio pasiūlymo autoriumi vėl paskelbė KAP, su kuriuo jau buvo pasirašyta sutartis.

Tada jau „Vlasava” pateikė Klaipėdos apygardos teismui kitą ieškinį, kuriuo prašė iš KKT priteisti 107 100 Eur nuostolių atlyginimą. Savo ieškinyje įmonė tvirtino, kad įsiteisėjus nurodytam teismo sprendimui KKT „iš esmės pradėjo konkurso imitaciją, nors sutartis su trečiuoju asmeniu jau buvo pasirašyta 2017-03- 01”. Esą jei KKT būtų vadovavusis Viešųjų pirkimų įstatymu, bendraisiais teisės principais ir konkurso sąlygose įtvirtinta tvarka, būtent „Vlasava” būtų buvusi pripažinta konkurso laimėtoja.

„Vlasava” tvirtino, kad veždama keleivius į Dituvą per 7 metus būtų gavusi 126 tūkst. eurų pelno ir sumokėjus pelno mokestį jai būtų likę 107 100 Eur, kuriuos ir prašė priteisti iš KKT.

Ieškinį tada nagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Almantas Padvelskis 2017 m. rudenį konstatavo, kad nėra pagrindo teigti, jog KKT, iš naujo vertindama tiekėjų pasiūlymus, atliko neteisėtus veiksmus.  O neįrodžius neteisėtų veiksmų civilinė atsakomybė negalima.

Visgi „Vlasava” nepasidavė ir su savo ieškiniu nukeliavo iki Apeliacinio teismo, kur nieko nepešė, ir galiausiai iki LAT.

Šios teismo teisėjų kolegija, kurią sudarė Danguolė Bublienė, Sigita Rudėnaitė ir Gediminas Sagatys, pernai rugsėjį konstatavo, kad KKT neturėjo teisinio pagrindo pakartotinai atlikti KAP pasiūlyme nurodytos neįprastai mažos kainos vertinimo procedūros.

„Tai reiškia, kad šis pasiūlymas turėjo būti atmestas, be kita ko, tuo pagrindu, kad, kaip nustatyta Klaipėdos apygardos teismo 2017 m. balandžio 6 d. sprendimu, dalyvis nepateikė tinkamų kainos pagrįstumo įrodymų. <…>  atsakovė neturėjo teisės antrą kartą vykdomų pasiūlymų eilės sudarymo procedūrų metu prašyti UAB „Klaipėdos autobusų parkas“ pateikti savo pasiūlymo paaiškinimą, bet privalėjo atmesti šį pasiūlymą, kaip neatitinkantį pirkimo sąlygų. Atsakovei to nepadarius, nagrinėjamu atveju yra pagrindas konstatuoti jos neteisėtą neveikimą, kaip vieną iš civilinės atsakomybės sąlygų”, – konstatavo LAT, panaikinusi Apeliacinio ir Klaipėdos apygardos teismo sprendimus ir nurodžiusi pirmai instancijai bylą naginėt iš naujo.

Byla keliaus toliau

Bylai grįžus į Klaipėdos apygardos teismą ji buvo paskirta nagrinėti teisėjui Mariui Dobrovolskiui.

Byloje KKT laikėsi pozicijos, kad „Vlasava” prašo atlyginti hipotetinius nuostolius, įrodinėjimą grindžia subjektyviais paaiškinimais ir tokio ieškinio tenkinimas esą reikštų nepagrįstą praturtėjimą. Akcentuota ir tai, kad vien dėl pasikeitusių kuro kainų „Vlasava” nebūtų gavusi tokio pelno.

Visgi teismas sutiko, kad KKT, neatmesdama KAP pasiūlymo, padarė neteisėtus veiksmus, o „Vlasavai” žalos atlyginimas dabar jau esą yra paskutinė priemone pažeistiems turtiniams interesams apginti. Kartu teismas sutiko ir su KKT argumentais, kad „Vlasavos” skaičiavimuose neatsižvelgiama į infliaciją ir jos gautas pelnas būtų buvęs mažesnis. Todėl „Vlasavai” priteisė ne visą prašytą sumą, o 95 635,84 Eur ir 7 560,99 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Šis sprendimas gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui. KKT direktorius Gintaras Neniškis sakė, jog tai jau padaryta.

„Tikimės, jog teisingumas yra ir pavyks įrodyti, jog nėra jokio pagrindo atlyginti tokius hipotetinius nuostolius”, – sakė jis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This