Dviračiais nuo Palangos iki Filipinų

Fotoreportažai, Svarbu, Veidai

Gabrielė Ruočkutė
2019-04-07

Komentarų: 1

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dauguma iš mūsų tyliai pasvajoja: „Ech… Kaip norėčiau keliauti aplink pasaulį“. Pasvajoji, mintyse įvardiji šimtą priežasčių, kodėl neturėtum to daryti, dar kartą atsidūsti ir užveri savo biuro duris. O klaipėdietis Dovydas Urbonas ir palangiškė Milda Tamašauskaitė nusprendė, kad svajoti gana – laikas tas svajones imti ir įgyvendinti. Ir štai balandžio 7-ąją, po dvejų metų kelionės dviračiais po Europą ir Aziją, numynę 15 700 km, abu grįžo į gimtąjį pajūrį.

Gabrielės Ruočkutės nuotr.

Belaukiant sugrįžtančių keliauninkų Teatro aikštėje būriavosi draugai ir artimieji su gėlėmis, pyragais ir trispalve. Pasirodžius dviratininkams jie pratrūko plojimais ir džiaugsmo šūksniais.

Susipažino ši nutrūktgalviška pora visai ne Lietuvoje, o Londone, kur abu studijavo juvelyriką. Pradėję nuo pasivažinėjimų Londono parkais ir gatvėmis, savo maršrutus pailginio iki kelionių už sostinės ribų, kol galiausiai noras tyrinėti pasaulį nebetilpo salos ribose.

Dovydas ir Milda sako niekada nesusimąstę, kad į tokią kelionę galėtų leistis kitokia transporto priemone. Todėl sėdo ant dviračių ir neturėdami tikslaus maršruto, iš Palangos per Rytų Europą ir Aziją leidosi pusiaujo link.

Abu pripažino, kad sunkiausia dalis buvo vienerius metus trukęs pasiruošimas. Jis sukėlė daugiau streso ir įtampos negu visa kelionė.

Kelionei pinigų jaunuoliai susitaupė patys. Pirmaisiais metais, keliaudami nuo Palangos iki Neapalo, abu išleido po 4000 eurų. Tiesa, savo tikslo – Indonezijos – pora nepasiekė dėl ten prasidėjusio lietaus sezono. Vietoj to pasuko Filipinų link.

Pora susirinkusiems Teatro aikštėje juokavo, kad į šį nuotykį leidosi būdami daugiau negu draugai, o grįžo – daugiau negu sužadėtiniai. Dovydas sakė: „Altorius tiek nesuartina, kiek suartino ši kelionė.“

Kelionės eigoje Mildos mama įgyvendino poros norą kūrybingai reprezentuoti aplankytas šalis ir sukūrė specialią vėliavą, kurioje išsiuvinėtos visų aplankytų šalių vėliavėlės. Ten – Lietuva, Lenkija, Ukraina, Rumunija, Bulgarija, Turkija, Iranas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Indija, Nepalas, Tailandas, Malaizija, Singapūras ir Filipinai.

Dovydas ir Milda džiaugėsi, kad kelionės metu juos nuolat lydėjo sėkmė: „Manom, kad esam gimę po laiminga žvaigžde. Per visa tą laiką mūsų neapvogė, neužpuolė, neapgavo. Kaip tik – važiavom per pasaulį džiaugdamiesi žmonėmis, jų pagalba ir gerumu.”

„Tik Indija yra pasaulio kraštas kitoje planetoje, – juokėsi Dovydas.  – Indijoje mynėme ne per turistinius kraštus, o per kaimelius ir tokias vietas, kur žmonės mus apstodavo būriais ir norėdavo paliesti, pauostyti. Vieną kartą prie mūsų ten priėjo vyras, kuris geriau kalbėjo angliškai ir pasakė, kad nepyktume, nes jo močiutė pirmą kartą gyvenime mato baltą žmogų, todėl jai labai įdomu. Indijoje neišvengėme ir skrandžio negalavimų.“

Didesnių sunkumų negu vietiniai gyventojai sukėlė skruzdėlės, kurios kelionės metu sugraužė visą jų palapinės dugną. Taip pat erzindavo tarakonai, nuolat įlįsdavę tarp daiktų.

Abu labai nustebino Malaizija, nes ten didelė dalis žmonių žinojo, kur yra Lietuva. Pasak jų, daugiausiai dėl krepšinio ir Sovietų Sąjungos. Kitur sutiktiems žmonėms jie stengėsi bent šiek tiek papasakoti apie Lietuvą.

Kelionės metu pora dažniausiai nakvodavo palapinėje, tačiau kartais tekdavo permiegoti ir urvuose, olose, miške ar paplūdimyje. Kartais į svečius pernakvoti pasikviesdavo ir vietiniai gyventojai. Valgė taip pat viską, todėl šią kelionę vadina ne tik dviračių, bet ir maisto kelione.

„Maistas – tai mūsų kuras. Jo valgėm daug ir įvairaus. Dažniausiai valgėme vietinį – nesistengėme ieškoti ištaigos ir švaros. Tiek visko išbandę juokaujame, kad grįžę į Lietuvą galėsime, pavyzdžiui, ledus nuo šaligatvio valgyti ir neturėti problemų”, – juokavo pora.

Keliaudamas Dovydas panaudojo ir savo juvelyrinius sugebėjimus – vienai savo močiutei pagamino žiedą, reguliuojantį kraujo spaudimą, o kitai – karolius.

Kelionės metu lietuviai taip pat sukaupė nemažai vaizdinės medžiagos, todėl jei ne filmas, tai bent jau nuotraukų paroda apie jų kelionę sako – tikrai bus.

Tačiau, kad ir koks nuostabus būtų visas pasaulis, Milda tvirtina, kad iš visos kelionės didžiausią įspūdį paliko Lietuva. Ir posakis „Visur gerai, bet namie geriausia“, anot jos, iš tikrųjų tiesa.

Kol kas jaunuoliai naujų kelionių neplanuoja. Jei kur artimiausiu metu ir keliaus – tai aplink Lietuvą.

Turintiems panašių svajonių, tačiau nedrįstantiems jų įgyvendinti, pora siūlo susitikti ir pasikalbėti. Kadangi ir juos keliauti įkvėpė sutiktas žmogus, keliavęs nuo Anglijos iki Naujosios Zelandijos.

„Taip viskas ir prasideda – nuo sprendimo pabandyti“, – sako ką tik į gimtinę sugrįžę keliauninkai.

Visus jų kelionės įspūdžius galima rasti „Facebook” paskyroje https://www.facebook.com/nowwecycle/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”77754,77755,77752,77756,77757,77758,77759,77760,77761,77762″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

  1. Romas

    Šaunuoliai
    Tai Lietuvos ateitis .
    Jei neamatai kliūčių , tai jų ir nėra .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Daugėja minančių dviračius

Susisiekimo ministerija ir šalies savivaldybės skatina dviračių transportą kaip alternatyvą kasdienėms kelionėms automobiliais. Pasak ministerijos pranešimo, vieningas požiūris į dviračių ...
2023-11-07
Skaityti daugiau

Transportas

Paspirtukininkai nerimą kelia medikams ir policijos pareigūnams

Vasarą uostamiesčio ligoninių medikai fiksuoja paspirtukininkų bei dviratininkų traumų sezono piką. Klaipėdos universiteto ligoninės ir Klaipėdos vaikų ligoninės medikai skaičiuoja, ...
2023-07-31
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Dviračių saugyklos sparčiai pildosi

Norintieji laikyti dviračius prieš porą savaičių pagaliau atidarytose dviračių saugyklose, pastatytose renovuotame Rumpiškės kvartale, turėtų paskubėti – jose greitai gali ...
2023-06-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This