Apeirono teatre – poetiniai „Ašmenys“

Kultūra

Balandžio 23 d. 19 val. Apeirono teatras žmonėms, ieškantiems netikėtų prieskonių teatrinėje raiškoje, pristatys premjerinį savo kūrinį  – poetinį veiksmą „Ašmenys“.

Pranešama, jog tai jau antroji šio sezono premjera, kuriama remiantis lietuvių poetės, prozininkės, dramaturgės, aktorės Birutės Pūkelevičiūtės kontravesiškuoju eilėraščių rinkiniu „Metūgės“. XX a. antrosios pusės Lietuvoje feministinę ideologiją kūryboje užėmusios poetės kūryba buvo laikoma tabu. Net ir to meto modernistams nauja poetinė kalba, simbolika, natūrali feministinė ideologija pasirodė nepriimtina ir neprofesionali.

Tuometinę Lietuvą savo novatoriškumu aplenkusios poetės eilėraštis ,,The Cry of Rachel”, buvo įtrauktas į pasaulinės poezijos antologiją šalia A.Rimbaud, R.Frosto, V.B.Yeatso, o ir šiandienos literatūros gurmanai poetę vainikuoja, kaip vieną stipriausių ir savičiausių lietuvių literatūros balsų.

„Statyti teatrinį veiksmą remiantis poezija nėra lengva. Nėra siužeto, veikėjų, vienos nuosekliai besireiškiančios temos. Dar nesame kūrę jokio darbo, remdamiesi poezijos kalba. Ši patirtis – tokia netikėta mums pačioms, kad ilgai su Egle Kazickaite (Apeirono teatro režisierė, aktorė – AK. pst.) sukome galvas, mąstydamos apie darbo formatą: spektaklis, performansas, skaitymai. Tiksliausia, ką sugalvojome tai – poetinis veiksmas „Ašmenys“, kuris puikiai tiko ir kūrinio formatui, ir moters kūrėjos Lietuvoje temos jautrumui bei problematikai nusakyti“, – cituojama idėjos autorė Greta Gudelytė.

Poetinio veiksmo „Ašmenys“ ašis sukasi apie jaunų moterų vienatvę – susvetimėjusioj šaly, karo nuojautose. Pagrindinis krūvis čia tenka klausimui „Ką reiškia būti moterimi kūrėja Lietuvoje?“ Artimas santykis su kūryba įveda dar vieną svarbią temą: savitą nuodėmės suvokimą ir poreikį išsivaduoti iš tradicinės moralės primestų gniaužtų.

„Dvigubo dugno efektas iš tiesų yra visokeriopa moters atvertis, todėl poetiniame veiksme kaitaliojama tai, kas yra matoma, ir kas slypi už regimybės, tai, kas tik nujaučiama, ir kas akivaizdu“,  – teigė G. Gudelytė.

Bilietus į spektaklį galima įsigyti www.tiketa.lt arba Tiketos kasose.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plaukiant Dange kviečia klausytis Rojaus sodo

Apeirono teatras kartu su partneriais UAB ,,Klaipėdos paslaugos“ (buvęs autobusų parkas), VšĮ ,,Klaipėdos keleivinis transportas“ ir UAB ,,Popa LT“ pristato ...
2023-06-28
Skaityti daugiau

Kultūra

,,Dialogas": projekto įgyvendintojų ir dalyvių mintys

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, Apeirono teatras pakvietė klaipėdiečius švęsti bendrystę ir autentiškumą. Į paskutinį projekto ,,Dialogas“ renginį pakviesti LGBTQ+ bendruomenės ...
2022-12-15
Skaityti daugiau

Mums rašo

Apeirono teatras Klaipėdoje buria ir drąsina LGBTQ+ bendruomenę

Kiek daugiau nei prieš metus, 2021 m. rugsėjo 3 d. Apeirono teatras pakvietė Klaipėdos miesto bendruomenę į diskusiją „Tai kokių ...
2022-09-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This