Koncertų salėje – airiška muzika ir šokiai

Kultūra

Kartu su pavasariu į Lietuvos uostamiestį atvyksta ypatingi muzikiniai svečiai: garsi airiško folkloro atstovė, smuikininkė ir kompozitorė Zoe Conway, Dubline įsikūrusio RTÉ Concert Orchestra koncertmeisterė Mia Cooper, fenomenalios airiškų šokių trupės Riverdance narė Siobhan Manson ir keltiška arfa grojantis Seamus Flaherty. Jų kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru rengiama programa „Airiškas vėrinys“ klausytojų laukia šį  trečiadienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Zoe Conway ir Mia Cooper. Organizatorių nuotr.

„Įvairialypės airių muzikinės kultūros atspindys“, – taip šią festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ programą pristato jos sumanytojas Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus.

Zoe Conway – pasaulyje pripažinta airiškos ir klasikinės muzikos atlikėja.

„Zoe turi unikalų sugebėjimą kaip chameleonas persijungti iš vieno stiliaus į kitą“, – rašė Sunday Independent. Būdama aštuonerių ji smuiku mokėsi atlikti ne tik klasikinę, bet ir airių tradicinę muziką. Dėl to jau paauglystėje ji išsiskyrė tuo, kad skynė laurus tiek klasikinės, tiek tradicinės muzikos konkursuose. Tuo metu Z. Conway pajautė ir turinti dovaną kurti. Koncerte skambės keli šios kompozitorės kūriniai.

RTÉ Concert Orchestra koncertmeisterė Mia Cooper – ryški smuiko virtuozė Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Prieš atsikraustydama į Dubliną ji buvo Londono Karališkojo filharmonijos orkestro koncertmeisterė, nuolat bendradarbiauja su įvairiais kamerinės muzikos kolektyvais. Smuikininkė turi nemažai draugų ir Lietuvos muzikų tarpe, nes ne kartą čia jau yra koncertavusi. Šįkart ji vėl muzikuos kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru.

Retai KKS scenoje sutinkama keltiška arfa – Airijoje itin paplitusiu styginiu muzikos instrumentu – gros Seamus Flaherty. Tai yra tradicinis airių ir škotų instrumentas. Žalvarinės arba geležinės jos stygos galimai buvo gaminamos ir iš aukso arba sidabro. Keltiška arfa – didelio meistriškumo reikalaujantis instrumentas, tad profesionaliai ja muzikuojančių pasaulyje yra mažai.

Airiški šokiai yra labai svarbi tautos kultūros dalis. Jų dabartinis pavidalas susiformavo dar XVIII–XIX amžiuje, kuomet šalies gyventojus šių šokių mokydavo keliaujančios šokėjų trupės. Airiškas šokis gali būti atliekamas tiek grupėmis, tiek ir solo.

Riverdance – visame pasaulyje garsi Airiškų šokių trupė, nuolat gastroliuojanti ir rengianti įspūdingus šou, kuriuos jau matė daugiau nei 25 milijonai žiūrovų. Įdomu, kad pirmasis jų viešas pasirodymas įvyko 1994-ųjų metų „Eurovizijoje“, kur jie pasirodė kaip renginio svečiai.

„Airija iš visų Europos tautų išsiskiria savo originaliu muzikinės kultūros palikimu. Jų autentiška kūryba – unikali. Mes ieškosime airiško identiteto muzikoje, nes patys norime išgirsti tai, ko dar negirdėjome. Šioje programoje mes pasirinkome atlikti kūrinius, kurių anksčiau dar niekada neatlikome ir su jais supažindinti klaipėdiečius. Be to, ši programa apjungs kelis žanrus: bus galima susipažinti ne tik su airiškos klasikinės ir folkloro muzikos, bet ir su airiško šokio ypatumais“, – koncerto anonse cituojamas M. Bačkus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

Regionas

„N žemė" Neringoje: nuo įspūdingo grožio mišių iki prancūzų meilės himnų

Į dvidešimtuosius metus kopiantys „nepaklusnieji“ ir festivalis „N žemė“ šiemet poilsiautojus kviečia kiek daugiau nei savaitei įsikurti muzikoje su atlikėjais, ...
2023-07-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This