Pajamų dar nedeklaravo 34 tūkst. smulkiųjų Vakarų Lietuvos verslininkų

Verslas

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (KAVMI) pranešė, kad pajamas iš individualios veiklos už 2018 metus jau deklaravo apie 11,7 tūkst. Klaipėdos regione veiklą vykdančių smulkiųjų verslininkų. Deklaracijas iki gegužės 2 d. dar turi pateikti 34 tūkst. savarankiškai dirbusių šio krašto gyventojų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdiečiai, naujausiais duomenimis, jau yra pateikę apie 3,5 tūkst. deklaracijų, t. y. pajamas deklaravo 27 proc. visų tai padaryti turinčių individualią veiklą pernai vykdžiusių gyventojų.

Vakarų Lietuvoje aktyviausiai pajamas už 2018 metus deklaruoja Rietavo, Skuodo, Plungės rajonų savivaldybių teritorijose individualią veiklą vykdę gyventojai. Pasyviausiai deklaracijas teikia smulkieji verslininkai iš Palangos, Tauragės, Pagėgių ir Neringos savivaldybių.

„Atkreipiame dėmesį, kad deklaracijas pateikti gyventojams būtina net ir tuo atveju, jeigu iš vykdomos veiklos jie negavo pajamų. Vis dar laukiame didžiosios dalies – apie 75 proc. – pernai individualią veiklą pagal pažymą ar su verslo liudijimu vykdžiusių gyventojų deklaracijų“, — pranešime spaudai cituojama Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė.

VMI patirtis rodo, kad individualią veiklą vykdantiems gyventojams dažnai kyla klausimų pildant ir teikiant deklaracijas, todėl gyventojų prašoma pajamų deklaravimo nepasilikti paskutinei dienai, nors iki termino pabaigos dar liko trys savaitės.

„Kai kuriems gyventojams prireikia tik minimalios VMI konsultantų pagalbos, tačiau kitų situacijos specifinės ir jiems reikalingas detalesnis išaiškinimas“,— sako Mokestinių prievolių departamento direktorė.

Kartu primenama, kad siekiant palengvinti deklaravimo procesą individualią veiklą vykdantiems gyventojams VMI šiemet sukūrė naują e. paslaugą — virtualų buhalterį i.APS. Iki šiol individualią veiklą vykdantiems gyventojams pilnai užpildyti preliminariųjų deklaracijų VMI neturėjo galimybės, nes privalomus deklaruoti duomenis apie gautas pajamas ir patirtas išlaidas žino tik patys gyventojai. Tiems, kurie naudos virtualųjį buhalterį i.APS, visa tai pasikeis jau 2020 m. Pagal i.APS vedamo Pajamų ir išlaidų žurnalo, taip pat trečiųjų šalių inspekcijai pateiktus duomenis VMI kitąmet jiems parengs preliminariąsias deklaracijas už 2019 metus, o patikrinus, ar duomenys teisingi, jas liks tik pateikti.

Šia nemokama programa, kuri leidžia gyventojams veiklos pajamas ir išlaidas vesti el. būdu ir atsisakyti popierinių apskaitos dokumentų, galima naudotis prisijungus prie VMI informacinės sistemos i.MAS per e. bankininkystę ar su VMI priemonėmis. Pajamas ir išlaidas pildyti internetu galima pradėti bet kurį metų mėnesį, lieka tik programoje suvesti pajamų ir išlaidų sumas už mėnesius, kuriais apskaita buvo vedama ne virtualiu buhalteriu i.APS. Šiuo metu tokia paslauga naudojasi beveik 1,2 tūkst. smulkiųjų verslininkų.

1 Comment

  1. Ingė

    Patys VMI darbuotojai nebesusigaudo savo sistemos labirintuose, tai kaip žmonės turi suprasti kodų visokių prisikuria, po to žmonės turi eiti į VMI specialistų klausti, kurie ne visada ir žino, kol suranda savo sistemoje reikšmes. Laikas žmonėms tai brangus, galima būtų iš namų, bet pasirodo kad neįmanoma. Viskas daroma ne žmogui o prieš žmogų.
    Tik vagims turbūt patogu tokioje sistemoje vogti iš projektų, plauti per projektus ir nieko deklaruoti nereikia, nes VMI teigia, kad viskas pagal įstatymą! Jeigu iš valstybės išteka per ofšorinių įmonių tinklus neapmokestinami milijonai ir milijardai, tai ką ta VMI… Juk pagal įstatymus. VMI tik sako, na tiesiog moka gyventi! O nabagai avinai ir toliau deklaruoja savo kelias megztas kojines turguje pardavę… Nes avinai! Ir ką čia padarysi.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Likus parai pajamų deklaracijas pateikti privalo dar apie 194 tūkst. gyventojų

Naujausiais duomenimis pajamų mokesčio deklaracijas pateikė daugiau nei 1,4 mln. gyventojų, o iš privalančių deklaruoti pajamas tai jau atliko beveik ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

Spyglys

Riebiausios buvo Klaipėdos vandentiekininkų Kalėdos*

AB „Klaipėdos vanduo” prieš Kalėdas nušluostė nosį AB „Klaipėdos energija”, kuri tradiciškai laikoma turtingiausia savivaldybės įmone. Mat vandentiekininkams ir valdininkams ...
2024-01-05
Skaityti daugiau

Konsultacijos

VMI: įsibėgėja verslo liudijimų išdavimas 2024 metams

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad atvėrus galimybę įsigyti verslo liudijimus 2024 m., per pirmąją savaitę tuo pasirūpino ...
2023-12-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This