Įtariant korupcija, sulaikyti keturi klaipėdiečiai energetikai

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdyba praneša, jog trečiadienio ryte jų pareigūnai dėl galimo kyšininkavimo sulaikė keturis Valstybinės energetikos inspekcijos* (VEI) Klaipėdos teritorinio skyriaus darbuotojus.

Tarp sulaikytųjų – ir skyriaus vedėjas Viktoras Alekna. Kartu su juo pareigūnų akiratin taip pat pateko sekretorės pareigas inspekcijoje atliekanti Danutė Talalajevskaja, vyresnioji specialistė Žaneta Zadorožnaja bei vyriausiasis specialistas Aidas Kazėnas. Pastarieji du yra atsakingi už elektros sektorių.

STT Klaipėdos valdyba. Valdo Pryšmanto nuotr.

Teigiama, jog ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių įtarti, kad V. Alekna, veikdamas bendrininkų grupėje kartu su kitais minėtais jam pavadžiais darbuotojais, už dokumentų parengimą sistemingai priimdavo neteisėtus piniginius atlygius iš individualią veiklą vykdančių asmenų.

Kartu su įtariamaisiais kyšio ėmėjais sulaikyti ir du asmenys, įtariami valstybės tarnautojams davę kyšius, kad „reikalai” būtu tvarkomi greičiau ir be problemų.  Apie siūlytas bei priimtas pinigų sumas nepranešama.

Pasak tyrimui vadovaujančio Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Aivaro Velučio, tyrimas tik pradėtas, „apie tai kol kas kalbėti negalima”.

„Siekiant surinkti tyrimui reikšmingų duomenų, šiandien atliekamos kratos įtariamųjų darbo ir gyvenamosiose vietose. Įtariamųjų asmenų skaičius artimiausiu metu gali didėti”, – rašoma STT išplatintame pranešime. Prokuroras patvirtino, jog taip iš tikrųjų gali būti.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistės paklaustas, ar bus siekiama kurį nors iš įtariamųjų suimti ilgesniam laikui, A. Velutis teigė tam nematantis pagrindo.

„Apie suėmimus kol kas kalba neina, tam pagrindo aš nematau”, – sakė jis. Prokuroro teigimu, inspekcijos darbuotojai yra atsakingi „už atliekamų projektų priežiūrą, pridavimą, patvirtinimą”.

VEI netrukus išplatino pranešimą, kuriame teigia bendradarbiausianti su STT.

„Inspekcija teiks visą reikalingą informaciją ir kitą medžiagą tyrėjams, kad kuo greičiau būtų atsakyta į klausimus, kokį vaidmenį galėjo turėti institucijos darbuotojai galimai korupciniame nusikaltime”, – sakoma jame.

Pranešime cituojamas VEI viršininką pavaduojantis Planavimo ir kontrolės skyriaus vedėjas Andrius Daščioras teigia, kad „visi VEI tarnautojai privalo griežtai vadovautis jų darbą reglamentuojančiais teisės aktais, taip pat ir įvertinti galimas korupcijos rizikas, o to nepaisantys yra atleidžiami iš darbo”.

——-

*Valstybinė energetikos inspekcija veikia prie Energetikos ministerijos, jos veiklos paskirtis – vykdyti valstybinę energetikos kontrolę, neatsižvelgiant į nuosavybės valdymo formą, siekiant užtikrinti patikimą, efektyvią ir saugią energijos išteklių ir energijos gamybą, tiekimą ir vartojimą bei kontroliuoti valstybės ir rezervines energijos išteklių atsargas. Inspekcija yra iš valstybės biudžeto išlaikoma biudžetinė įstaiga. 

2 Comments

  1. Kazys

    Bravo Atviraklaipeda.Lt Jūs turbūt suprantate kad prisidedate prie didelių teigiamų pokyčių Klaipėdoje.. Ir toliau žadinkit mus, piliečius, praradusius viltį daugiau, atviriau žinoti apie savivald, valdomas bendroves turinčias tiesioginę įtaką klaipėdiečių gerovei… Ačiū…

    Reply
  2. Suprantantis

    Manau, kad niekam šis faktas nesukėlė abejonių, kad tai pelnyta VEI vedėjo ir jo svitos veiklos pabaiga… Panašu, kad prieš pabaigą godumas paėmė viršų, nes nuo liepos 1 d. VEI bus prijungta prie Kainų komisijos. Pats laikas apsivalyti ir pradėti pavasarinę talką… Su tuo ir sveikinu mūsų jauną demokratiją!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Spyglys

Teisiamus „Klaipėdos paslaugų” vadus gins įmonės samdomi advokatai?*

Spyglys, kaip ir kiekvienas kitas moralės sergėtojas ar padorus policininkas, atsitiktinumais netiki. Todėl kai informatoriai jam pranešė, kad savivaldybės globojami ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This