Junkerių gatvė gali sugrįžti iš nebūties

Svarbu, Temos

Galbūt jau po metų senamiestyje, apleisto stadiono vietoje, prasidės statybos, kurios taptų pirmąja kregžde atkuriant po karo dingusią čia buvusią Junkerių gatvę.

Jos ir lygiagrečiai ėjusios Skutėjų gatvės bei buvusio užstatymo atkūrimas buvo suplanuotas dar 2003 metais, tačiau 2011 m. tuometinei miesto Tarybai pritrūko ryžto priimti sprendimą nugriauti sovietinės architektūros „šedevrą”, kuriame vėliau vietoje Vydūno gimnazijos buvo leista įsikurti Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos filialui.

Junkerių (Skutėjų?) gatvė prieškariu ir jos vieta dabar. flickr.com, wiki-de.genealogy.net ir Martyno Vainoriaus nuotr.

Visgi pirmuosius projektus kai kurie klaipėdiečiai jau pasitinka priešiškai, nors viešame jų svarstyme su visuomene pasirodė tik „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

Sklypai jau išnuomoti

2003 m. birželį Klaipėdos miesto taryba patvirtino teritorijos tarp Aukštosios, Daržų, Sukilėlių, Turgaus, Mėsininkų ir Didžiosios vandens gatvių detalųjį planą, kurį parengė UAB „Klaipėdos projektas”.

Jis numatė vietoje apleisto stadiono ir buvusios 4-osios, 1953 m. pastatytos, vidurinės mokyklos pastato atkurti ikikarinį užstatymą su dviem čia buvusiomis – Junkerių ir Skutėjų – gatvėmis. Tačiau sprendime numatyta, kad antrasis sprendinių etapas, apimantis Skutėjų gatvę ir naujų septynių sklypų suformavimą vietoje sovietinio pastato, bus įgyvendinimas tik iškėlus tuomet čia veikusią Vydūno vidurinę mokyklą į kitą vietą.

Pirmasis detaliajame plane numatytas teritorijos plėtros etapas.

Antrasis etapas.

Mokyklą iškelti į patalpas Sulupės gatvėje politikai sugebėjo, o valios nugriauti sovietinį pastatą pritrūko. 2011 m. 13 miesto Tarybos narių balsavus už pastato griovimą miesto lėšomis, 13 prieš ir vienam susilaikius buvusi mokykla taip liko stovėti tuščia. Vėliau, po poros metų, į pastatą buvo leista įsikraustyti Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos filialui.

Nedidelė Junkerių gatvės atkarpėlė yra išlikusi ir dabar, ji eina šalia fachverkinio pastato Sukilėlių g. 18. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tad būsimo naujo kvartalo kūrimo darbai prasidėjo nuo sklypų, suformuotų apleisto stadiono vietoje. Juos prieš porą metų aukciono būdu verslininkams išnuomojo Nacionalinė žemės tarnyba.

Viešas svarstymas nieko nesudomino

Pirmąja kregžde tapo sklypus Sukilėlių g. 3 ir 5 išsinuomojusios bendrovės „AAC groups” ir „Alingra”, kurias valdo tas pat savininkas – Alian Abou Chaaya. Jų užsakymu R. Staševičiūtės projektavimo firma „Pilis”, projektui vadovaujant Edmundui Andrijauskui, pradėjo projektuoti du gyvenamuosius pastatus su komercinės paskirties patalpomis.

Pasak architektės Ramūnės Staševičiūtės, 5,58 aro ploto sklypas Sukilėlių g. 3 yra labai nedėkingos formos, tad pastato projektavimas jam yra bene sunkiausia jai kada tekusi užduotis.

Planuojama, kad čia iškiltų 1075 kv. m ploto pastatas, į kurio sklypą įvažiavimas būtų iš Sukilėlių gatvės. Įvažiavimas projektuojamas per formuojamą bromą. Automobilius numatoma statyti sklypo viduje, taip pat kaimyniniame sklype Sukilėlių g. 5.

Sklypuose Sukilėlių g. 3 ir 5 iškilsiantys pastatai būtų sublokuoti (5-ojo sklypo pastatas – rudas).

„Kol kas palei būsimą Junkerių gatvę numatoma nutiesti tik šaligatvį, nes pati gatvė pagal detalųjį planą būtų tiesiama tik nugriovus mokyklos pastatus”, – sakė architektė.

Pastatas numatomas dviejų aukštų su mansarda ir antresole.  „Atsižvelgiant į aplinkinių statinių aukštingumą” pastato aukštis iki karnizo būtų 8 metrai. Pirmame aukšte numatomi 5 turtiniai vienetai, du iš jų per du aukštus. Antrame aukšte numatomi 3 atskiri turtiniai vienetai. Mansardoje – 4 turtiniai vienetai, trys iš jų su antresolėmis.

Sklypas Sukilėlių g. 5  yra 3,3 aro ploto. Jame numatoma statyti 287 kv. m ploto pastatą, sublokuotą su pirmuoju, iškilsiančiu gretimame sklype. Jo aukštis būtų identiškas. Pirmame ir antrame aukštuose numatoma po vieną turtinį vienetą. Mansardoje numatomi du turtiniai vienetai, vienas iš jų su antresole.

Pasak architektės, pastatams statyti numatoma naudoti senamiesčiui būdingas medžiagas – čerpes, plytas.

Į surengtą šių projektinius pasiūlymų pristatymą atėjo tik „Atviros Klaipėdos” žurnalistas. Tačiau, pasak architektės, projektai dar bus pristatomi ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos skyriaus ekspertams.

„Svajonė yra statybų leidimą gauti per metus”, – sakė R. Staševičiūtė.

Kitus penkis gretimus, palei būsimą Junkerių gatvę esančius sklypus (Sukilėlių g. 7, 9, 11, 13, 15), kurių plotas siekia nuo 2,7 iki 4,2 aro, yra išsinuomojusi bendrovė „Eko žaliavos”.

Prašo koreguoti

Jau paskelbus šią publikaciją Lietuvos piliečių sąjungos (LPS) atstovas Benas Volodzka pranešė, kad praėjusią savaitę vykusios Klaipėdos paveldo konferencijos metu buvo apsvarstytas iš šie naujos statybos Sukilėlių gatvėje projektiniai pasiūlymai bei parengtas kreipimasis į projektuotojus, Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos skyrių bei Kultūros paveldo departamento direktorių.

„Esame susirūpinę, kad projektuojami Sukilėlių g. 3 ir 5 namai yra nesuderinami su Klaipėdos istorinės miesto dalies architektūra. Anksčiau šiame kvartale buvo Klaipėdos senamiesčio statiniai, kurie derinosi su senąją miesto architektūra ir turėjo urbanistinį gatvių išplanavimą, tačiau dabar naujai suprojektuoti statiniai yra nesuderinami su aukštingumu, visiškai vengiama dalinio atstatymo, nebandoma įvesti „Senosios Klaipėdos architektūros” detalių, šie projektai prieštarauja Klaipėdos senamiesčio darniai aplinkai, kuri turėtų būti kaip tik tausojama. Todėl prašome, kad projektai būtų iš naujo koreguojami, kad šie statiniai nesutrikdytų senamiesčio aplinkos harmonijos. Jeigu šie namų projektai nebus derinami su Klaipėdos senamiesčio aplinka ir visuomene, tai mes pagal LR įstatymus bandysime ieškoti teisinių sprendimų”, – rašoma B. Volodzkos ir LPS pirmininko Dionyzo Varkalio pasirašytame rašte.

ISTORIJA

Sklypų vietoje bei jų aplinkoje iki XVII a. miesto planuose buvo žymima buvusi Senosios Dangės upės senvagė. Užstatymas šioje vietoje susiformavo XVII a. pab. – XVIII a.  

 Iš išlikusių nuotraukų matyti, kad Junkerių ir Skutėjų gatvėse dominavo dviejų aukštų su mansarda pastatai. 

1903 m. žemėlapyje matyti, kad Junkerių gatvėje stovėjo 13 namų. Greta buvusi Skutėjų gatvė ėjo per sovietinį pastatą, kuriame dabar veikia Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos filialas.

26 Comments

  1. Vytautas

    Po dabartiniu stadionu yra buvusios istorinės Junkerių gatvės namų pamatai. Reikalingi archeologiniai tyrimai visu gatvės ilgiu.
    Tai padėtų gatvės autentikos atkūrimui. O ir šie vaizdai taip pat. nes tie iš po kompiuterinio braižiklio „išlindę” nameliukai nieko nesako…

    Reply
  2. baisiau nebuna

    Staševičiūtės projektas – tragiškas. Šitam stiklainiui čia tikrai ne vieta.

    Reply
  3. Gryna Klaipėdietė

    Jeigu kalbame apie senamiesčio dalį, kurią siūloma atstatyti pagal originalų tos dalies miesto planą ir to laikmečio architektūrą, tai taip ir darykime. “Stiklainiams” ten ne vieta !!!

    Reply
  4. Nonsensas

    Pats baisiausias košmaras Klaipėdoje yra pseudoarchitektai Andriejauskas ir Sakalauskas! Andriejauskas projektuoja požeminius garažus Atgimimo aikštėje su visų medžių pašalinimu, o Sakalauskas yra „kartuvių” autorius! (Galimai „vamzdžio” autoriaus giminaitis….)
    Būsimo „Bliūdo” Atgimimo aikštėje autorius „Cloud”, o tiksliau „Cloun-as” yra nieko negebantis architektėlis galimai su nupirktu diplomu ir darbo vieta, nes jo įtakingų tėvų dėka gauna užsakymus… O piešti net nemoka…. „Projektuoja” kompiuterinė programa…
    Šalinti reikia tokias šiukšles nuo projektavimo!!!

    Reply
  5. Gintaras

    Ta-daam!! Niekas neišlaikėm redakcijos testo – niekam neužkliuvo dryžuotas kaminas vietoj Šv. Jono bažnyčios – gatvės ir esamos situacijos sugretintam fone. Gal geriau palaukim profesionalų nuomonės ir tada žiūrėkim kiek ji mums tinka. Tačiau labiausiai tikėtina, kad mūsų miesto architektų bendruomenė eilinį kartą nutylės, nusišalins ir liks nei jokia, nei kokia. Arba, jeigu jie taip nuspręs – nei šiokia nei tokia. 😉 Nes kai tik išsišoki – pelningas užsakymas tave ima aplenkti. 🙂 Verslas yra verslas.

    Reply
  6. užjaučiančiam verslinykus

    matyt nereikėtų lysti į senamiestį ir dalyvauti tokiuose aukcionuose jei kišenė sekli. Pagaliau sklypą galima išsipirkti ir nebemokėti tų „baisių” nuompinigių ar tikslas dabar sutaupyti ir juos „užmesti” butų būsimiems pirkėjams? Jei smegenų nėra nėra ko lįsti kur neišmanai o senamiestis ta vieta kur daugeliui suprantama, kad ir tyrimams ir projektavimui ir aptarimams reikės ir laiko ir finansų min 2-5 kartus daugiau į kv/m nei Triušeliuose kotedžus kepti. Pasirinkimo laisvė. Tokios aimanos nėra pagrindas prastai architektūrai skečiupinti nes vėliau bus tik dar gražiau – plyta bus brangi ir čerpių reikės pigesnių ir medelio nebereikės nes bus per brangus. Pati verslo įdėja – atgyvena projektuoti ekonominės klasės daugiabučio butus senamiestyje, tad toks ir tas projektas. Kaip šauki toks ir aidas. Bet uždirbti tai norisi daug? Tiesa? Nedidelė čia bėda – stovėjo tiek metų pieva, pastovėtų ir dar kol ateis padorus investorius. Senamiesčio tusčių sklypų nedaugės, o verslinykai bręs, statys jei aplink daug šlamšto nepristatyta dar bus.

    Reply
  7. Neautralus

    Gražus namas. Manau kad gražiai atrodys su plytomis, čerpėmis ir stiklu. Visas senamiestis pilnas “stiklo”, visos vitrinos stiklinės. Ir kodėl čia kažkas supanikavo? Manau kritikams ir garsiai šaukiantiems reikėtų patiems pabandyti projektuoti. Tada tiems kritikams kiti kritikai atsiras :)))

    Reply
  8. 4-ta vidurinė

    Kodėl į senamiestį kišami „stiklainiai”? Nusprendėte atstatyti, nuotraukų yra apščiai, atstatinėkite taip kaip buvo, o ne taip kaip svajoja neaiškus sklypą įsigijęs verslininkas.
    Mokyklos griovimas prilygsta bažnyčios griovimui.

    Reply
    • Popas

      Gerai čia suskėlėt. Praktiškai stalinistinė bažnyčia gavosi. Jau geriau plynas laukas nei tas sovietinis monstras senamiestyje.

    • ezys

      Dar turite kokiu nors pageidavimu? 😀 Beja, keista, kad „stiklainiai” jums kliudo, o blokine mokykla – ne.

  9. kuolas į širdį

    Architektai Klaipėdoj jau seniai nebe „architektai ” ,o parsiduodančios ir prisitaikančios skūrytės . Vilniuj gal ir kitaip.

    Reply
  10. Specialistas Klaipėdiečiui

    Senoje nuotraukoje pavaizduota Skutėjų, o ne Junkerių gatvė, jei ką. Taigi, kurią gatvę siūlote atstatinėti?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gali būti, kad nuotrauka iš Skutėjų gatvės, nes vienur ji įvardijama kaip iš ten, kitur, kaip ir ten…

    • Specialistui

      Visas vertas dėmesio gatves 🙂

  11. Junker str.

    Fantastinė istorinė foto. Šaunuolis Martynai ir kad vis rašai ir , kad nors pats vienas į „viešus svarstymus” dar spėji nueiti – sveikatos Tau. Na o toks projektas privalo būti svarstomas ne Architektų Sajungos ekspertų taryboje (merdinčioje) , o Architektų Rūmų Klaipėdos Regioninėje Architektų Taryboje, nes tik ji dar šiek tiek užtikrina kompetenciją ir svarbiausia – viešumą. Na nebent jo siekiama išvengti ir tai Staševičiūtė su Andrijausku puikiai suvokia ir to matyt siekia.

    Reply
  12. Kyla minčių

    Mieli Vaciai , Asai ir kt., nenoriu vertinti naujo projekto (nors iš pirmo žvilgsnio jis pasirodė man vertas dėmesio),tačiau jūsų kategoriškas tonas pakišo tokį pasiūlymą: siūlau jums išsinuomuoti sklypą už 50 tūkst. eurų per metus (prieš tai dalyvaujant aukcione) ir tuomet įgyvendinti savo „vizijas” už savo pinigus. Kodėl jūs norite, kad už svetimus pinigus būtų pildomi niekuo nepagrįsti jūsų įgeidžiai? Negražu taip elgtis.

    Reply
    • 4-ta vidurinė

      Kylančios mintys, įkainuotos 50 000 €, yra susijusios su istorinės miesto dalies niokojimu. Mokant didelius pinigus vistiek negalima elgtis taip kaip Jums norisi. Čia ne Vasiukai, čia ir ne Kaliningradas kur prūsiškasis paveldas šluojamas nuo žemės paviršiaus.

    • ezys

      >>>4-Vidurine. O kas sioje vietoje sluojama? Cia atkuriama istorine gatve, vietoje dabar cia esancios pievos. Realiai cia jus ir niokojate istorine miesto dali, nes joks realus projektas jusu netenkina, nerealiu, nerealu tiketis, tai ir lieka dykynes ir tarybine architekura.

  13. Klaipėdietis

    Staševičiūtės projektas – tragiškas. Šitam stiklainiui čia tikrai ne vieta. Negi fantazijos, minčių stoka, kad sugebama tokį modern Minskas style pastatą suprojektuoti? Man tada nuoširdžiai gaila mūsų vienintelio Lietuvoje vokiško stiliaus senamiesčio, kuris yra šitaip negerbiamas ir niokojamas. Tikiuosi, kad Junkerių gatvė bus atkurta būtent taip, kaip pavaizduota fotografijoje. Tada ir miestas įgaus didesnį patrauklumą ir turistas, galbūt, stabtels prie tokio peizažo nusifotografuoti… 🙂

    Reply
    • ezys

      o nuomos mokesti uz zeme tos mazos budeles savininkui jus sumokesit? Nesupraskit klaidingai as irgi noreciau, kad butu atkurta tai kas yra nuotraukoje, bet zeme toje vietoje zveriskai brangi ir vieno auksto namelis su palepe niekada nuomos neatpirks, o tai reiskia, kad niekas jo ten nestatys ir toliau turesim milziniska skyle senamiestyje.
      Aisku galetu atsirasti koks mecenatas, kuris sumerktu ten savo pinigus vien tam, kad jus ten nuotrauka pasidarytumete 🙂

  14. Aivaras

    Urbanistinės struktūros atkūrimas yra sveikintinas, tačiau pasirinkti architektūriniai sprendimai projektuojamų naujų pastatų fasadų išvaizdai, kaip visada, apgailėtini, nederantys prie senamiesčio architektūros ir žalingi istoriniam kraštovaizdžiui. Kada pagaliau bus suprasta, kad vien plytų, čerpių ir įsispraudimo į tris aukštus toli gražu neužteks? Norint harmoningai įsikomponuoti į bendrą vaizdą ir sukurti išliekamą vertę, pastatai, jeigu ne atkuriami buvę originalūs, tai mažų mažiausiai turi visom architektūrinėm ir estetinėm prasmėm derėti prie greta esančių Sukilelių ir Aukštosios gatvių pastatų.

    Reply
    • ezys

      prie tokiu kaip parodu rumai ir technikos biblioteka? 😀

  15. Asai

    Butu prasme jei ir senuosius pastatus atstatytu senoj formoj, o dabar prkis moderninio slamsto, khris niekam nei idomus nei butu senamiescio dalis ar kazkaip su juom sietusi. Gatve pati savaime nera paveldo objektas jei ji jos architektura neturi paveldo sudedamuju daliu.

    Reply
    • Neutralus

      Gražus namas. Manau kad gražiai atrodys su plytomis, čerpėmis ir stiklu. Visas senamiestis pilnas “stiklo”, visos vitrinos stiklinės. Ir kodėl čia kažkas supanikavo? Manau kritikams ir garsiai šaukiantiems reikėtų patiems pabandyti projektuoti. Tada tiems kritikams kiti kritikai atsiras :)))

  16. Vacys

    Kaip matosi yra ruošiamas Trojos arkliukas Klaipėdos Senamiesčio , kaip paveldinę vertę turinčiam urbanistiniam/architektūriniam kompleksui, semantiniam tekstui. Gatvių tinklo „atkūrimo” priedangoje drąstiškai ruošiamasi keisti viso kvartalo tūrių išraišką.

    Reply
  17. To

    Andrijauskas yra šališkas, jį reikia pašalinti iš sistemos.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Dėl padėties Teatro gatvėje - revoliucinės nuotaikos

„Arba kavinėms leidimus atimti – daryti revoliuciją”, – gynė Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas savivaldybės sprendimą Teatro gatvėje leisti automobilius statyti ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This