Mero ataskaitai pritarė beveik vienbalsiai

Politika, Svarbu

Į paskutinį posėdį susirinkusi Klaipėdos miesto taryba pritarė mero Vytauto Grubliausko 2018 metų darbų ataskaitai.

Ją palaikė ir Liberalų sąjūdis, iš kurio pasitraukė meras su dalimi bendražygių, ir būsimieji naujos kadencijos jo komiteto partneriai konservatoriai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Daugiausiai klausė liberalai

Pristatydamas ataskaitą V. Grubliauskas išskyrė „Memelio miesto” projektą, naują skrydžių kryptį į Dortmundą, Europos sporto miesto metus.

„Ataskaitą, darbus, vizijas jau įvertino rinkėjai per neseniai pasibaigusius rinkimus”, – akcentavo meras.

Prasidėjus politikų klausimų laikui opozicijos atstovė Nina Puteikienė klausė, ką meras konkrečiai parvežė Klaipėdai iš gausių komandiruočių, tarp kurių krypčių buvo ir tolimos šalys.

„Nė viena iš tų komandiruočių nebuvo skirta papramogauti ar pailsėti. Kiekviena iš jų turėjo konkrečią misiją. Į Bogotą kvietė pasaulinė savivaldos asociacija, Lietuvos savivaldybių asociacija sprendė, kam važiuoti ir apmokėjo. Vertinu tokias komandiruotes kaip galimybę pristatyti miestą. Tai ambasadorystė, lobizmas, pažintys, kurio reikia tokiems projektams kaip Europos sporto miestas, Europos kultūros sostinė, „Tallships”. Visos komandiruotės derinamos, didžioj dalis dengiama kviečiančiųjų pusių. Visada buvau ten, kur reikėjo labiausiai – ar Briuselyje, ar Vilniuje”, – dėstė meras.

Liberalui Sauliui Liekiui pasiteiravus, kas konkrečiai buvo padaryta dėl „Memelio miesto”, V. Grubliauskas teigė, kad svarbiausia buvo įtikinti investuotoją, kad „teritorija nėra beviltiška, svarbi miestui” ir jis bus partneris visose derinimo procedūrose pagal kompetenciją. Anot mero, potencialių investuotojų buvo iki Afrikos ir arabų šalių ir su visais esą teko bendrauti.

Kitas liberalas Audrius Vaišvila teiravosi, kaip meras vertina savo pavaduotojų darbą, ypač Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvadas dėl Artūro Šulco.

„Įvykiai neseno laikmečio, o ataskaitoje kalbama apie 2018 metus. Pavaduotojai dirbo didžiulį darbą. Džiaugiuosi turėjęs tokį tvirtą petį, nors ne visada jis visiems patikdavo. O kalbant apie kolegą Artūrą, tai niekas iš Tarybos narių neparodė iniciatyvos rinkti parašus. Be to, gyvename teisinėje valstybėje ir teisminiai procesai dėl tokių išvadų dar tik prasidės”, – teigė V. Grubliauskas.

Liberalas Vygantas Vareikis priminė merui, kad dėl mokytojų streiko uostamiesčio mokytojai, skirtingai nei Kaune ir Alytuje, negavo ir „po 500-600 eurų”, kai visi mokyklų direktoriai ir pavaduotojai esą gavo priedus.

„Nepamiršau, ką kalbėjau su mokytojais. Tačiau išsiskyrė mokytojų, vadovų ir administracijos požiūris. Negaliu kištis į specifinius dalykus, nebūdamas specialistu. Buvo nuostata, kad mokinio krepšelis gali būti naudojamas tik už atliktus darbus, tačiau skirtingi teisininkai skirtingai traktavo. Nesiėmiau būti arbitru, kuris iš jų teisus”, – teigė V. Grubliauskas.

N. Puteikienė papildomai teiravosi, ar meras naudojasi Tarybos nariui skirtomis kanceliarinėmis lėšomis.

Meras tikino, kad dėl darbo savaitgaliais jam reikėtų dviejų vairuotojų, tačiau verčiasi su vienu.

„Asmeninių IT įrenginių remontui tokių lėšų aš nenaudoju, bet tokių pavyzdžių Taryboje yra buvę”, – teigė jis.

Įžvelgė politinę impotenciją

Atėjus pasisakymų metui N. Puteikienė pastebėjo, kad posėdis yra gana tylus, nes „opozicija spėjo perbėgti į būsimą poziciją”.

„Vienas pagrindinių planų buvo Atgimimo aikštė ir Bastionų tiltas. Dėl aikštės nieko nepadarėte, tokia pati kaip ir prieš 30 metų. Nesusitvarkote su savo pagrindiniu uždaviniu – žmonės Klaipėdoje nebenori balsuoti, atėjo bene mažiausiai Lietuvoje. Nesueina galai su galais, strateginį planą patvirtinote, kad įvykdyta, Budino nusprendėte, kad neįvykdyta. Mero tvirtinsime, kad įvykdyta? Reikia kažkaip objektyviai įvertinti. Negebėjimas susitvarkyti ir politinėje erdvėje. Ir savivaldybės administracijos direktoriaus nušalinimas rodo tam tikrą politinę impotenciją, jau prieš metus būtumėte susitvarkęs, jei būtumėte norėjęs”, – dėstė N. Puteikienė, akcentavusi, kad meras neatsakė į jos siūlymus dėl galimybės naikinti Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą, kuriuo buvo patvirtina miesto bendrojo plano koncepcija.

„Nina pasakė daug teisybės. Liberalų sąjūdis pritars, nes išvardinta visų keturių metų ataskaitai. Aišku, yra kartėlis, kurį įneša paskutinis posėdis, gal vėl kada tapsime bendražygiais. Išeiname pakelta galva, daug darbų atlikta. Raginu pritarti. Meras leido dirbti visiems, nedarė jokių veto, žiūrėjo į argumentus”, – sakė A. Vaišvila.

Jo bendrapartietė Lina Skrupskelienė akcentavo, kad bendrojo plano keitimo koncepcijai nebuvo pritarta dėl linijų, kuriomis buvo pažymėtas Vyriausybės planuojamas išorinis uostas Melnragėje, bet meras džiaugiasi mėlynojo proveržio strategija, kurioje numatomas tas pat uostas.

„Bandoma vertinti per buhalterinės apskaitos prizmę. Mero darbų neįmanoma suskaičiuoti, jo darbas nepasiduoda primityviai apskaitai. Nebuvo panegirikos kalboje, tik faktų konstatavimas. O liberalų pritarimai, manau, kad turi dvigubą dugną”, – teigė V. Grubliausko rinkimų komiteto narys Arvydas Cesiulis.

Opozicijai formaliai vis dar atstovaujantis, būsimos valdančiosios daugumos – konservatorių – lyderis Arūnas Barbšys tikino, kad buvo „eilė klausimų, kuriems kaip konstruktyvi opozicija pritarė”, o kas formuojasi naujojoje Taryboje esą vysta jau dabar ir kartu išreiškė pritarimą mero ataskaitai.

„Mero kadencija nebuvo lengva, nes buvo ir vidinė opozicija partijoje. Administracija turi neužmiršti, kas yra jos darbdavys. Čia uodegos, valdančios šunį, klausimas. Jei administracija nėra lojali, gerų rezultatų nebus ir kitoje kadencijoje”, – sakė Valdemaras Anužis.

Už mero ataskaitą pasisakė 23 Tarybos nariai, prieš buvo tik Jurijus Šeršniovas, susilaikė N. Puteikienė.

9 Comments

  1. Vytas

    Šis meras mulkis ar mulkintojas?
    „„Ataskaitą, darbus, vizijas jau įvertino rinkėjai per neseniai pasibaigusius rinkimus”, – akcentavo meras.” Beviltišką situaciją – štai ką įvertino Klaipėdos gyventojai.
    Ar jau spėjo pamiršti ponulis, kad tebalsavo mažiau nei 35% rinkėjų? Dūdorius tegavo 25 tūkstančius balsų, Vaitkus – 20,2 tūkstančius. Čia iš beveik 130,5 tūkstančio!
    Tikroje demokratinėje valstybėje tokie rinkimai būtų paskelbti negaliojančiais.

    Reply
  2. Kad kur galas...

    „Ataskaitą, darbus, vizijas jau įvertino rinkėjai per neseniai pasibaigusius rinkimus”, – akcentavo meras.” Kokie dar rinkėjai? Keli procentai atėjusių šališkų asmenų ir bobučių…
    Briuseliui tegul savo ataskaitas pristato… Konservų marionetė….

    Reply
    • Klaipėdietė

      Taigi,Mero darbą įvertino rinkėjai : iš daugiau nei 130 tūkstančių rinkėjų rinkimuose dalyvavo trečdalis ,o už Mero vardo komitetą balsavo daugiau nei 25 tūkstančiai.Tai ,,gerą” palaikymą miestiečių tarpe turi Meras ir jo komanda ! Konservatorių begalinis noras būti valdančiaisiais,nepaisant to,kad išdavė savo rinkėjus, ir leido suformuoti trapią daugumą.

  3. labiausiai apgailėtini

    konservai, parsidavė su ausimis…Jūs pasižiūrėkit iš šono kaip atrodot, tfu, kad daugiau balsuočiau už jus…

    Reply
  4. Sigitas

    Tiesiog su pasididžiavimų „net tariamai širdžiai miela” skambiai skamba t.y. „Mero ataskaitai pritarė beveik vienbalsiai”. Tai dabar reikia suprasti meras prieš Klaipėdos gyventojus yra negriešnas. Su tuo negrėšnumų sutiko ir patys aršus konservatoriai. O kur jie ne sutiks t.y. Jie gi, su atskilusiais nuo liberalų, komitetčikai pasirašė bendradarbiavimo memorandumą. Mused jiems kokį vicmerinį postą yra pažadėja. Dėl mero nesugyvenimo su Klaipėdos miesto administracija išrastas naujas darinys t.y. tam sugyvenimui metama nauja korta, tai Klaipėdos miesto gyventojų pinigais bus priimti 2 politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojus. Jeigu mero kabinetas negalėjo dirbti išvien, tai dabar tie du dirbs kaip sargiai šunis . Tik įdomu tuos du į savivaldybę paleis su antsnukiais ar be jų? Vienu žodžiu pagyvensim pamatysim ir eilinį kartą įsitikinsim kur yra toji tiesa ir ne tiesa. Apie mero darbą , jo darbų ivertinimą Klaipėdos miestui apart miesto tarybos turėtu pareikšti ir Klaipėdos miesto gyventojai.

    Reply
  5. Anonimas

    O jau ciulbejimas Barbsio, be muilo šiknoj Grubliauskui

    Reply
  6. Asai

    Konservai labai graziai isdave rinkejus bei pozicija su kuria ejo i rinkimus ir uzsiciaupe. Staiga tarsi ju poziuriu problemu neliko 😀 politines kekses

    Reply
  7. Nikulinas

    Juokingiausi tai konservatoriai. Visą kadenciją kritikavo, o dabar į šikną merui sulindo.

    Reply
  8. Melskitės jam

    Lopas tas Grubliauskas buvo ir bus, vieną dieną vistiek nustips šitas paršas ir miestas atsigaus

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje rasis Paliatyvus vaikų dienos centras

Neilgai trukus sunkūs ligoniai savo namuose turėtų sulaukti didesnės medicininės pagalbos bei geresnės priežiūros. Palengvinimo, rūpinantis sunkiai sergančiais vaikais, gali ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This