Šviesos, muzikos ir judesio instaliacija kūdikiams

Kultūra

Balandžio 18-21 d., 10-13 val. ir 15-18 val. Klaipėdoje „Kultūros fabrike“ (Bangų g. 5A) vyks šviesos ir judesio spektaklio-instaliacijos kūdikiams „Lumi“ premjera. Ją mažiesiems žiūrovams pristato Šeiko šokio teatras.

Neįprastas potyris kūdikiams kurtas su pasaulyje gerai žinoma choreografe iš Švedijos Dalija Acin Thelander ir unikalius šviesos objektus kuriančiu menininku Linu Kutavičiumi.

Dmitrij Matvejev nuotr.

 „Spektaklius kūdikiams Švedijoje pradėjau kurti prieš dešimtmetį. Kūdikiai yra specifinė auditorija, tad jutausi susidūrus su dideliu iššūkiu. Skaičiau daug mokslinės literatūros, mokiausi, kol galiausiai pati pradėjau dėstyti”, – apie savo kūrybinio kelio pradžią pasakojo D. A. Thelander.

Žymi choreografė tikino, kad svarbiausia kuriant kūdikiams suprasti, jog jie į meno kūrinius reaguoja visai kitaip nei suaugusieji.

„Kuriant kūdikiams nereikalingas pasakojimas. Svarbiausia – sensorika ir estetika. Spektaklyje svarbiausia garsai, judesiai, objektai ir faktūros, kuriuos kūdikiams įdomu paliesti“, – pasakojo ji apie „Lumi“. Kūdikiams nereikšmingos ir suaugusiems elementariomis atrodančios taisyklės, kurių įprastai laikomasi apsilankius spektaklyje – sėdėti vienoje vietoje, laikytis tylos. D. A. Thelander siekė „Lumi“ kurti saugią erdvę, kurioje kūdikis gali judėti kaip jam tuo metu norisi – tyrinėti pakeliui sutinkamus šviečiančius objektus, stebėti, kaip aplinka ir šokėjai reaguoja į jo judesius.

Paslaptingą ir pasakišką „Lumi“ erdvę formuoja klaipėdiečio šviesos menininko Lino Kutavičiaus (Lightforms) sukurti 26 įvairaus dydžio šviečiantys objektai – nuo 50 cm. iki trijų metrų diametro. Spektaklio scenografijai kurti buvo suburta inžinierių ir programuotojų komanda, kuri pagamino ir suprogramavo šviesos objektus pagal kompozitoriaus iš Grenlandijos Qillannguaq „Q“ Berthelsen kurtą muziką.

Instaliacijos kūrėjai žada, kad „Lumi“ bus analogų Lietuvoje neturintis reginys. Neįprasta ne tik apgaubianti ir įtraukianti instaliacijos erdvė. Netikėta ir renginio trukmė – numatoma, kad per dieną spektaklis vyks šešias valandas – du pasirodymai po tris valandas, jų metu galima bet kada ateiti ir išeiti. Kiekvieno pasirodymo metu aikštelėje tris valandas vyks nepertraukiamas trijų šokėjų atliekamas šokis, bendravimas su publika. Netradicinis laiko formatas pasirinktas pripažįstant nuo suaugusių gerokai besiskiriantį kūdikių gyvenimo ritmą. Nutarta nemėginti įsprausti mažylius į siaurą primestą laiko rėmą, o leisti tėvams išsirinkti patogiausią laiką, kuomet kūdikis budriausias ir geriausiai nusiteikęs, kuomet spektaklio laikas nesikerta su valgymo ar miego grafiku.

Premjerinius „Lumi“ seansus dar bus galima pamatyti gegužės 17-18 d., 10-13 val. ir 15-18 val. „Materia Magica“ festivalyje. „Lumi“ viešės Kaune gegužės 21-22 d., Vilniuje gegužės 25 d., Nidoje – liepos 4-7 dienomis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Į Kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupę - be sutikimo? (dar atnaujinta)

Nerimstant aistroms dėl kultūros padėties Klaipėdos mieste, savivaldybė savo tinklapyje paskelbė mero Arvydo Vaitkaus potvarkiu sudarytos Kultūros ir meno politikos ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

Regionas

Darbėnuose - šviečiančių sūpynių parkas

Tiems, kurie atėjus rudeniui mėgsta skųstis dėl trumpėjančių dienų ir gyvenimo kone nuolatinėje tamsoje, verta nuvažiuoti į Darbėnus. Šiemet čia ...
2023-09-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Veidai

Linas Kutavičius: „Pasirinkau šviesą“

„Šviesos menas mano gyvenime atsirado tarsi savaime. Žinoma, Vilniaus dailės akademijoje, kurioje studijavau, apie tai kurso nebuvo – galima sakyti, ...
2021-12-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This