Buriuotojai pajūryje surinko daugiau nei 250 kg šiukšlių

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Agnė Bukartaitė
2019-04-13

Komentarų: 0

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pirmas įspūdis, kad Klaipėdos paplūdimiai švarūs ir tvarkingi, yra klaidingas, tuo įsitikinę jaunieji Klaipėdos buriuotojai, kurie žiemos metu iki vėlyvo pavasario paplūdimiuose tarp Senosios ir Naujosios perkėlų pasikinko vėją vėjaračių burėse. Šeštadienį vaikai su tėvais iš nedidelio pajūrio ruožo tarp bendrojo pliažo ir pietinio molo išgabeno 14 maišų buitinių ir pramoninių atliekų.

Agnės Bukartaitės nuotr.

„Iš pirmo žvilgsnio pajūris atrodo gan švarus, bet nustembi, kad po poros kilometrų maišą jau sunku tįsti. Kai kurie maišai svėrė ir 15, ir 30 kilogramų. Dar nesitikėjau, kad tiek daug mėtosi oro balionų likučių, reikėtų gerai pagalvoti visiems prieš juos paleižiant į orą”, – stebėjosi Šarūnas Kručius, kuris drauge su žmona ir buriuojančiu sūnumi Adomu prisijungė į talką.

Nors iki akcijos „Darom 2019” liko beveik dvi savaitės, Klaipėdos buriavimo mokyklos „Žiemys” vaikai su tėvais nusprendė surinkti žmonių ir jūros išmestas šiukšles Smiltynės paplūdimyje. Šeštadienį po treniruotės baseine apsiginklavę raudonais maišais ir vienkartinėmis pirštinėmis ėmėsi darbo. Tušti maišai greitai tapo sunkiai pakeliami.

„Paskutinį kartą, kai vaikai važinėjosi Smiltynėje vėjaračiais supratome, jog mūsų pliažai labai užteršti, pilna visokiausių nuolaužų, žvejų tinklų, poilsiautojų paliktų maisto pakuočių. Deja, pažiūrėję į buriavimo stovyklų ir varžybų kalendorių nuliūdome, kad negalėsime prisijungti į talką „Darom”, nes kaip tik tą savaitgalį vieni vaikai dar bus stovykloje Ispanijoje, o kiti Drevernoje ruošis pirmosioms varžyboms Lenkijoje”, – kalbėjo buriavimo mokyklos „Žiemys” direktorė Agnė Dalangauskienė.

Kalbintų mažųjų buriuotojų tėvelių teigimu, toks pasivaikščiojimas pajūryje naudingas gamtai, bet kartu stiprina šeimą, komandą, bendruomeniškumą ir yra puikus pavyzdys visiems. Gryname ore vaikai nuėjo 8 kilometrus, surinko per 250 kilogramų šiukšlių, matydami kartu tai darančius tėvus ir trenerius.

„Buvo labai smagi diena, taip šilta prie jūros, smagi kompanija. Tėveliai aptardami einamus mokyklos reikalus surinko kalnus šiukšlių, vaikai suko ratus aplink, prisidūko. Man taip glosto širdį matant, kaip jie stengiasi iškrapštyti iš smėlio nelabai jau maloniai atrodančias virves, maišus, butelius. Manau, kad parinkus kitų numestas šiukšles, šiems vaikams nekils ranka numesti šiukšlės patiems”, – sakė Lina Kručiuvienė Valinčiutė.

„Daug kas sako, kad „Žiemio” buriuotojų nesimato mieste, bet mes tyliai darom savo darbus, siekiam sporte įgyvendinti mums nustatytus tikslus ir svajones ir drauge esame dalis visos Klaipėdos miesto bendruomenės. Mums, kaip gamtos, vėjo, jūros vaikams, labai svarbu švari aplinka, mes tame vandenyje maudomės. Tik pavyzdžiu mokindami savo vaikus galime būti visaverčiais savo šalies piliečiais”, – tikino buriuotojų Urtės ir Barto mama Agnė.

Talkoje dalyvavo 33 žmonės ir visi buvo nustebę, jog didžioji dalis atliekų yra plastikas: vienkartiniai indai, žvejų tinklų liekanos, plastiko nuolaužos ir maišeliai. Buvo ir netikėtų radinių – kelios plastiko dėžės, degalų bakas, dantų šepetėlis, flomasteriai ir net vienas šepetys atkeliavęs į pajūrį iš kažkieno galjuno ar tualeto. Tiesa, nuorūkų ar plastikinių, stiklo butelių labai mažai.

„Buteliai mėtėsi tie, kurių neįmanoma priduoti supirktuvei, bet šiaip stebėtina, kad daugiausiai mėtosi žvejų tinklų ir jų liekanų. Tik nepagalvokite, kad buriuotojai vėl „važiuoja” ant žvejų, nieko panašaus, tai tiesiog faktas”, – tikino Paulius Paulionis su žmona ir sūnumi Orestu vilkdamas du didžiulius maišus.

Buriavimo mokykla „Žiemys”, kurioje sportuoja 26 vaikai, netrukus pradės sezoną ant vandens. Pirmieji laivus nuleido „Laser” klasės atstovai, kurie prieš savaitę išbandė Kuršių marių vandens temperatūrą.

Balandžio viduryje „Optimist” klasės buriuotojai išvyksta į pasiruošimo stovyklą Ispanijoje, po kurios prasidės varžybų maratonas: atrankinės į Lietuvos rinktinę varžybos Pucke (Lenkija), Nidoje ir Dzvyvnovo (Lenkija).

Deja, šiemet LBS negali finansuoti „Laser 4,7” klasės buriuotojų išvykos į Europos čempionatą, todėl net trims „Žiemio” sportininkams – Lietuvos buriavimo jaunučių rinktinės nariams Nojui Bestauskui, Jonui Macevičiui ir Pauliui Petrošiui -tenka ieškoti rėmėjų, kad galėtų atstovauti Lietuvai Prancūzijoje. Tačiau, pasak mokyklos direktorės, sportininkai yra nusiteikę kovingai ir vienaip ar kitaip lėšos šiam tikslui bus rastos.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”78652,78653,78654,78655,78656,78657,78658,78659,78660,78661,78662,78663,78664,78665,78666,78667,78668,78669,78670,78671,78672,78673,78674″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Apdovanos nusipelniusius jūrinei kultūrai

Artėjant Europos jūros dienai, gegužės 17-ąją, penktadienį, 14 val., Smiltynėje prie paminklo „Albatrosas“ bus apdovanoti reikšmingiausių praėjusių kalendorinių metų darbų ...
2024-05-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Veidai

Kapitonas Žygintas Gineitis: „Jūra keičia viską“ 

Klaipėdos m. savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Melnragės padalinyje kartą per mėnesį vyksta Švyturių metams dedikuoto renginių ciklo „Žmonės – ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This