Ragina nedeginti pernykštės žolės

Regionas

Prieš didžiąsias metų šventes Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) apeliuoja į piliečių sąmoningumą ir kviečia gyventojus nedeginti pernykštės žolės.

Teigiama, jog dažniausiai nenušienautų pievų žolė deginama manant, kad taip bus patręšta dirva, tačiau tai tėra tik klaidingas mitas.

Nuo degančios žolės ugnis neretai persimeta į miškus, durpynus, sodybas, ūkinius pastatus, sukeldama gaisus ir padarydama didžius nuostolius patiems žolės degintojams. ŽŪM nuotr.

Įrodyta, kad žolės deginimas atneša didelių nuostolių dirvožemiui, turtui ir gamtai: nukenčia paviršinis humuso sluoksnis, augalai, jų sėklos, žūsta sudygusių sėklų daigai, pradedančių kaltis vertingų augalų ūgliai, vabzdžiai, ežiai, zuikiai, net perintys paukščiai. Nuo degančios žolės ugnis neretai persimeta į miškus, durpynus, sodybas, ūkinius pastatus, sukeldama gaisus ir padarydama didžius nuostolius patiems žolės degintojams.

Be to, deganti sausa pievos paklotė išskiria toksiškas dujas ir įvairias sveikatai kenksmingas kietąsias daleles, kurių sudėtyje yra suodžių, dervų, nesudegusių medžiagų bei neorganinių atliekų, kurios tiesiogiai kenkia sveikatai.

ŽŪM primena, kad gyventojams, deklaruojantiems pasėlius, būtina laikytis Geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) reikalavimų, kaip nurodyta Tiesioginių išmokų žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotų administravimo bei kontrolės taisyklėse. GAAB reikalavimas draudžia deginti žemės ūkio augalus bei jų ražienas, žolę ganyklose arba pievose, taip pat daugiametėse ganyklose arba pievose.

Pranešama, jog nesilaikantiems reikalavimų taikoma 5 proc. sankcija visai priskaičiuotai paramai.

Pastebėjus deginamą žolę, raginama nedelsiant apie tai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

1 Comment

  1. Miestietė

    Kokių dar yra atsilikėlių kurie degina žolę. Reikėtų griežtesnių baudų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Svarstoma skelbti ekstremaliąją situaciją visos valstybės mastu

Reaguodama į Lietuvoje besitęsiančią sausrą, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) ketina palengvinti sąlygas dėl sausų orų nuostolius patiriantiems ūkininkams – švelnins ...
2023-06-15
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Nuomonės

Klaipėda žengia paskui Vilnių - žolės nešienaus?

Vilniaus valdžia stebina vilniečius sprendimu nešienauti vejų viešose vietose ir taip, esą, saugoti biologinę įvairovę. Klaipėdos valdžia tokių viešų pareiškimų ...
2022-06-14
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Tarnautojai nesusikalba - erkės veisiasi

Malūno tvenkinio parke kartojasi tokia pati situacija kaip ir kovo pradžioje atidarytame rekonstruotame Dangės skvere, kuriame kurį laiką dėl Savivaldybės ...
2022-05-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This