Girtos gimdyvės: kokios pasekmės?

Sveikata

Viena paskui kitą į Klaipėdos universitetinę ligoninę atvykusios gimdyti girtos nėščiosios privertė specialistus iš naujo atsigręžti į alkoholio poveikio dar negimusiam vaisiui problemą, kuri, beje, niekur nebuvo dingusi.

Sveikatos apsaugos viceministrės Linos Jaruševičienės teigimu, besilaukiančios moterys, kurios negeba atsisakyti žalingų įpročių, elgiasi neatsakingai, nes taip sukelia didžiulę grėsmę naujai gyvybei.

Asociatyvi nuotr.

„Dar daugiau – tai galima prilyginti kėsinimuisi į dar negimusio kūdikio gyvybę, kas yra neatsakinga ir lengvabūdiška. Taip elgtis – nevalia. Be to, ir aplinka bei bendruomenė turėtų elgtis atsakingai, ne tik nėščioji. Svarbu suvokti, kad sėkmingam nėštumui užtikrinti reikalinga ne tik medicininė priežiūra, bet ir atsakingi būsimos mamos veiksmai nėštumo metu. Saugios alkoholio dozės nėščiajai nėra, narkotikų ir tabako – taip pat. O jei nėščioji visa tai vartoja kartu – daroma dar didesnė žala būsimai gyvybei“, – Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime cituojama viceministrė.

Anot jos, augantis moterų ir jaunų merginų alkoholio vartojimas – viena iš didžiausių sveikatos ir socialinių problemų.

„Svarbu suprasti, kad poveikį gali turėti ir vienkartinis alkoholio pavartojimas, nes jis lengvai pereina per placentą ir pažeidžia besiformuojantį vaisių, o tai gali sukelti vaisiaus alkoholinį sindromą (VAS). Šis sindromas lemia besivystančio kūdikio augimo atsilikimą, nervų sistemos vystymosi sutrikimus, organų vystymosi anomalijas. Labiausiai alkoholis ir jo skilimo produktai pažeidžia kūdikio smegenis“, – sako viceministrė L. Jaruševičienė.

Nėštumo metu joks alkoholio kiekis nėra saugus. Pirmosiomis nėštumo savaitėmis moteris gali nežinoti, kad laukiasi, o alkoholio vartojimas šiuo laikotarpiu taip pat yra pavojingas ir gali padaryti negrįžtamą žalą būsimam vaikeliui. Tad  alkoholio vartojimo įpročius reikėtų pergalvoti ir tuo metu, kai šeima planuoja susilaukti vaikų ir nori, kad jie gimtų sveiki.

Deja, bet pasitaiko situacijų, kuomet moteris jau yra priklausoma nuo alkoholio, ir tokiu atveju keisti alkoholio vartojimo įpročius net ir nėštumo metu būna sudėtinga.

Priklausomybės ligų sritis yra labai jautri, vis dar gajūs stereotipai, kad tai ne liga, o tik blogas įprotis ar valios stoka. Pirmas žingsnis būtų – pripažinti, kad yra problema, o tuomet pasinaudoti pagalbos galimybėmis ir norėti pakeisti savo ydingą elgesį, o aplinkinių moralizavimas ir prievarta šiuo atveju nėra tinkami, nes gali tik sukelti norą slapstytis ir dar labiau viską neigti.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, iš 1000 naujagimių 1–3 gimsta su sunkia alkoholio žala vaisiui, tad VAS spektro atvejų skaičius sudaro apie 1 procentą bendroje populiacijoje.

Tyrimai rodo, kad iki 30 proc. moterų vartoja alkoholį nėštumo metu, tad teoriškai ir Lietuvoje nėštumo metu galėtų alkoholį vartoti iki 9 000 moterų per metus. Svarbu žinoti, kad alkoholio nulemti vaisiaus raidos sutrikimai yra negrįžtami, o gimusieji su vaisiaus alkoholiniu sindromu jo pasekmes jaus visą gyvenimą – VAS neišgydomas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Formali teisė prieš sveiko proto logiką

Nuoširdžiai esu tikras – diduma Lietuvos girdėti negirdėjo apie tai, kad pavasarį Tėvynės Sąjunga/Lietuvos krikščionys demokratai (TSLKD) iš partinės kasos pirko ...
2020-08-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas, Svarbu

Karščiavimo klinika Klaipėdoje: rasta išeitis (papildyta)

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas penktadienį surengtos spaudos konferencijos metu informavo, kad po centrinės valdžios įsikišimo rastas sprendimas, kur Klaipėdoje įrengti karščiavimo ...
2020-04-03
Skaityti daugiau

Spyglys

Kaip kursiokai tvarko COVID-19 reikalus*

Spyglys atidžiai seka informaciją ir apie visus nelemtojo koronaviruso klausimus bei pasitelkęs savo žvalgybinius resursus išaiškino kai kuriuos įdomius šiuo ...
2020-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This