Dėl nužudymo išteisintas ukrainietis Lietuvoje likti nenori

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Prieš daugiau nei dvejus metus tolimųjų reisų vairuotoju dirbti į Klaipėdą atvykęs 38 metų ukrainietis Ihor Kraplyna nuo šiol Lietuvą ir uostamiestį minės ne pačiais gražiausiais žodžiais: čia jis tapo įtariamuoju ir net teisiamuoju nužudymo byloje.

Nors Klaipėdos apygardos teismas trečiadienį ukrainietį dėl nužudymo išteisino, nei jo, nei jį lydėjusios jaunos žmonos akyse džiaugsmo matyti nebuvo. Atvirkščiai: ukrainietis teigė prašysiąs, kad jį kuo greičiau deportuotų iš Lietuvos, mat susidūrimas su Klaipėdos teisėsaugininkais jam paliko slogius prisiminimus ir sugriovė jo gyvenimą.

„Kitomis aplinkybėmis galėčiau daug ką įdomaus jums papasakoti”, – po išteisinamojo teismo nuosprendžio žurnalistei sakė I. Kraplyna. Palmiros Mart nuotr.

Tikėjęsis Lietuvoje, kaip ir kiti jo tautiečiai, gerai užsidirbti, jis darbdavių buvo atleistas iš darbo, vos tik prieš jį buvo pradėtas tyrimas dėl nužudymo. Anksčiau neteistas vyras nedirba iki šiol, mat iš jo paimti dokumentai.

Nors Lietuvos teisingumu po išteisinamojo teismo verdikto jis prisipažino galiausiai nenusivylęs, „Atviros Klaipėdos” žurnalistei sakė: „Kitomis aplinkybėmis galėčiau daug ką įdomaus jums papasakoti”.

Neteisto jauno vyro gyvenimą aukštyn kojomis apvertęs įvykis nutiko 2017 m. liepos 22-ąją, kai netoli Klaipėdos esančiame Gobergiškės kaime savo namuose buvo rastas negyvas 69-erių Jonas. Jis buvo nužudytas keliais peilio dūriais.

Dėl nužudymo policijos akiratyje atsidūrė netoli gyvenvietės šalia autostrados esančios vienos bendrovės, užsiimančios tarptautiniais pervežimais, darbuotojai. Tarp jų buvo ir ukrainietis vairuotojas I. Kraplyna. Sužinojus, jog jis domėjosi, kas galėtų netoliese išnuomoti kambarį, bei nužudytojo namuose aptikus jo pirštų ir batų pėdsakų, daugiau įtariamųjų ieškoti nesivarginta.

Nors nuo pat tyrimo pradžios ukrainietis visą laiką savo kaltę neigė, jis sąžiningai prisipažino, kad ieškodamas, kur galėtų tarp reisų apsigyventi, lankėsi nužudytojo namuose. To pakako, kad byla būtų perduota teismui, net ir nenustačius nė vieno įvykio liudytojo – užteko kelių girtų vietinių, nuolatinių nužudytojo sugėrovų, „parodymų”.

Trečiadienį, paskelbęs išteisinamąjį nuosprendį, Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Zigmas Pocius pažymėjo, jog kaltinimas grindžiamas prielaidomis, be to, neaiškus nužudymo motyvas.

Pareiškęs, jog kaltinimai gali būti grindžiami ir netiesioginiais įrodymais, teisėjas pabrėžė, kad jie „turi sudaryti sistemą, negalinčią kelti jokių abejonių”.

Teismui šiuo atveju abejones sukėlė ir kaltinime nurodytas ukrainiečio apsilankymo pas nužudytąjį laikas, ir girtų liudytojų, nieko neprisimenančių, parodymai, ir kito galimo įtariamojo neieškojimas.

Be to, teismas pabrėžė, jog nei nužudytojo namuose ant po grumtynių likusių išmėtytų daiktų, nei ant aptikto kruvino peilio kaltinamojo pėdsakų nerasta. O ant I. Kraplynos rūbų neaptikta jokių nužudytojo kraujo ar kitų galimų pėdsakų, teisiamasis nebuvo ir kaip nors sužalotas.

Dėl šių ir kitų aplinkybių ukrainietį teismas dėl nužudymo išteisino, neįrodžius, kad jis padarė minėtą nusikalstamą veiką.

Valstybinį kaltinimą teisme palaikęs Klaipėdos apygardos prokuroras Arūnas Saunorius, baigiamojoje kalboje prašęs ukrainietį įkalinti 11 metų, žurnalistams teigė išteisinamąjį nuosprendį būtinai skųsiąs.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=PQpJLCA-GHo&feature=youtu.be”][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

  1. prokurorui

    ny nors viena karta nepavyko pripiešti nužudyma? dabar teismai bijo…. tai susimokėk pats dabar kompensacija iš aldos už tampyma

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nėra duomenų, kad Klaipėdoje trispalves išniekinęs asmuo buvo užverbuotas

Tyrimą dėl Lietuvos vėliavų išniekinimo uostamiestyje kontroliuojantis prokuroras Arūnas Saunorius teigia neturintis duomenų, kad įtarimų sulaukęs asmuo būtų užverbuotas Rusijos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Kūdikį pro langą išmetęs tėvas - nepakaltinamas

Praėjusių metų lapkritį uostamiestį sukrėtusio įvykio atomazga, kai mirė pro pirmo aukšto langą tėvo išmestas 5 mėnesių kūdikis, artėja prie ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

ELTA

Įtariamasis vaiko nužudymu gydomas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje

Penkių mėnesių savo sūnų, kaip įtariama, pro langą išmetusiam jo tėvui nustatyti psichikos ir elgesio sutrikimai, jam reikalingas gydymas, jis ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This