Palangoje – Jurginės ir Atvelykis

Regionas

Savaitgalį Palangoje skambės liaudiškos melodijos – į pavasarišką kurortą sugužės folkloro kolektyvai iš visos Lietuvos bei visus Palangos gyventojus ir svečius pakvies drauge švęsti Jurgines, o kartu – ir Atvelykį.

Jau 29 kartą Jurginės į Palangą sukvies 15 folkloro kolektyvų iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Kaišiadorių, Plungės, Mažeikių ir, žinoma, Palangos.

Be kitų renginių, vyks Birutės kalno pagerbimas, ritualinis slibino sunaikinimas (jį – 2 metrų aukščio ir 6,5 metro ilgio smaką – specialiai šiam renginiui iš gamtinių medžiagų vieningai sukūrė Palangos bendruomenė), Žaliasis šventinis bėgimas ir dar daug visai šeimai skirtų pramogų.

Šventė prasidės šeštadienį 14.30 val. dainuojančiomis vaikštynėmis J. Basanavičiaus gatvėje bei 15 val. prie generolo J. Žemaičio paminklo vyksiančiomis svečių sutiktuvėmis. Po valandos, 16 val., spalvinga ir daininga Jurginių šventės dalyvių eisena patrauks link Birutės parko. Šias eitynes tradiciškai praturtins ir Salantų skautai su žirgais.

17.30 val. vyks Birutės kalno pagerbimas.

Dar vienas itin įspūdingas renginys vyks šeštadienio vakarą – 18.30 val. pajūryje ties Birutės kalnu vyks ritualinis smako sunaikinimas. Beje, smaką iš gamtinių medžiagų sukūrė Palangos bendruomenė.

Sekmadienį – Atvelykis

Sekmadienio renginiai prasidės vidurdienį – ant Birutės kalno bus aukojamos šv. Mišios. Po valandos aktyviausieji bus pakviesti sudalyvauti bėgime nuo Naglio kalno iki Birutės kalno. Registracija į bėgimą čia.

Didžiausi smagumai sekmadienį prasidės 13.30 val. Birutės parke ties rotonda – čia vyks Jurginių šventės „Jurgi, paimk raktus“ uždarymas, o kartu ir minimas Atvelykis arba vadinamosios Vaikų Velykėlės.

Skambant tradicinei liaudiškai muzikai, vyks kūrybinės dirbtuvės, bus organizuojami žaidimai, ridenami margučiai, kepama kiaušinienė. Taip pat vyks duonelių kepimas, lėlių burtai, amuletų gamyba ir instrumentų dirbtuvės. Esant blogam orui, edukacijos persikels į „Kupetą“.

Šventės „Jurgi, paimk raktus!“ programa

Balandžio 27 d., šeštadienis

14.30 val. Dainuojančios vaikštynės. Ansamblių pasirodymai Vytauto g. ir J. Basanavičiaus g.

15 val. Svečių sutiktuvės prie gen. J. Žemaičio–Vytauto paminklo.

16 val. Skambančios eitynės su žirgais nuo Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios iki Birutės parko.

16.30 val. Šv. Jurgio raktų ieškojimas, muzika, dainos, rateliai Birutės parke.

17.30 val. Birutės kalno pagerbimas. Dainos ant Birutės kalno.

18.30 val. „Jurgi, atrakink žemę!” Ritualinis slibino sunaikinimas Pajūryje ties Birutės kalnu.

Balandžio 28 d., sekmadienis

12 val. Šv. Mišios ant Birutės kalno Šv. Jurgio koplyčioje.

13. val. Žaliasis šventinis bėgimas nuo Naglio kalno iki Birutės kalno.

13.30 val. Vaikų Velykėlės. Tradicinė muzika, kūrybinės dirbtuvės, žaidimai, margučių ridenimas, kiaušinienės kepimas. Atsineškite margučių ir kiaušinių sau ir draugui. Birutės parko rotondoje  koncertuos folkloro ansambliai ,,Ratilio“, Nalšia“, ,,Poringės“, ,,Labingis“ iš Vilniaus, ,,Pulkelis“ iš Panevėžio, ,,Linago“ iš Kauno
,,Verpeta“ iš Kaišiadorių, ,,Salduvė“ iš Šiaulių, ,,Alksna“ ir ,,Alksniukā“ iš Mažeikių, ,, Gondinga“ iš Plungės, ,,Kuršių ainiai“ iš Klaipėdos, ,,Ruzgelė“, ,,Kikilis“, ,,Mėguva“ iš Palangos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Iš garbaus amžiaus senjorės išviliojo 8300 eurų

Policijos paros suvestinėje skelbiama apie jau primirštą sukčiavimo būdą. Trečiadienį apie 12.30 val. Klaipėdoje, Kretingos g., į 98 metų moters ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Renginiai

Ketvirtadienį Klaipėdoje

KKKC PARODŲ RŪMAI (DIDŽIOJI VANDENS G. 2) 11 val. Meno ketvirtadieniai senjorams. Susipažinsite su dailininke Liuda Liaudanskaite, kuri dalinsis savo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar dviem Kretingos politikams

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This