Sendvario seniūnijos džiaugsmai ir rūpesčiai

Regionas

Klaipėdos rajono Sendvario seniūnijos seniūnė Loreta Urbutė sako, jog jos vadovaujama seniūnija yra savita tuo, kad čia gyventojų nuolat daugėja, o didžioji jų dalis yra naujakuriai, atvykę iš įvairių regionų: Šiaulių, Skuodo, Vilniaus, Raseinių, Plungės bei Klaipėdos. Seniūnijos teritorijoje yra 22 kaimai, kuriuose 2019 m. balandžio 1 d. gyvenamąją vietą buvo deklaravę 10 046 gyventojai. Daugiausia gyventojų kuriasi Ginduliuose, Slengiuose, Trušeliuose, Mazūriškėse.

„Sendvario seniūnijoje gyvena daug jaunų šeimų, turinčių mažamečių vaikų, todėl susiduriame su darželių stoka. Slengių mokykla-daugiafunkcis centras nepajėgia priimti visų norinčiųjų į darželius tiek Slengiuose, tiek Ginduliuose. Gargždų „Minijos“ progimnazijos Jakų skyriaus darželio grupės taip pat perpildytos. Džiugina tai, kad planuojama privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimo būdu pastatyti darželį ir mokyklą. Kad būtų įgyvendintas šis tikslas, jau pradėtos procedūros sklypo įsigijimui. Taip pat projektuojama mokykla, kuri turėtų būti pastatyta Jakuose. Įgyvendinus šiuos projektus, labai pagerėtų situacija, susidariusi dėl darželių ir mokyklų trūkumo“, –  pasakoja seniūnė.

Jos teigimu, dėl gyventojų skaičiaus augimo labai svarbus ir saugios bei tvarios aplinkos kūrimas. Didesnis dėmesys skiriamas  kelių asfaltavimui, lietaus kanalizacijos, pėsčiųjų takų ir gatvių apšvietimo įrengimui. Šiuo metu seniūnijoje yra daugiau nei 70 km žvyrkelių, yra neapšviestų gyvenviečių, nėra pėsčiųjų takų, kurie yra gyvybiškai reikalingi.

„Dėl neišvystytos infrastruktūros vangiai plečiami visuomeninio transporto maršrutai, o poreikis yra, nes geras susisiekimas palengvina ir dirbančiųjų, ir moksleivių kasdienybę”, – sako L.Urbutė.

Ką planuojama įgyvendinti ir kas padaryta? 

Jau suprojektuotas šaligatvis Gindulių k., palei Liepų g., tačiau projektas dar neįgyvendinamas dėl paviršinio vandens surinkimo problemų, kurioms išspręsti rengiamas lietaus kanalizacijos įrengimo projektas. Tik jį įrengus bus galima sutvarkyti šaligatvius, pasirūpinti apšvietimu. Perkami Lenkviečių, Muldžių g. rangos darbai – bus įrengtas asfaltas, padėsiantis išspręsti visuomeninio transporto į Aukštkiemių gyvenvietę, kuri atskirta Palangos pl. ir susisiekimas dėl to tapo komplikuotas. Baigiamos projektuoti Jakų k. Pašto g. bei Trušelių k. Danės g., gavus statybos leidimus, bus skelbiami viešieji pirkimai rangos darbams.

„Galiu pasidžiaugti, kad daugelis gyvenamųjų namų kvartalų, pavienių asmenų vietinės reikšmės keliuose įsirengia asfaltą 50 proc. prisidėdami patys. Tai greičiausias kelias be eilės įsirengti asfaltą ir džiaugtis geresniu susisiekimu”, – įsitikinusi seniūnė.

Seniūnija, kaip ir kasmet, atliks einamuosius darbus: jau įrengti kelio ženklai Lelių, Mazūriškių, Gvildžių kaimuose, greideriuojami keliai, įrenginėjami greičio slopinimo kalneliai Jakų k. Šviesos g., Lelių k. Alyvų g., bus žvyruojami prasčiausi žvyrkelių ruožai, lopomos duobes asfaltuotuose keliuose. Planuojama atstatyti šaligatvį Trušelių k. Gilijos g., pagal nustatytą grafiką laistomi pagrindiniai žvyrkeliai druskingu vandeniu, tvarkomos viešosios erdvės, aptvarkytos Klemiškės kaimo pirmosios senosios kapines.

„Svarbiausias seniūnijos renginys laukia liepos 6 d., kuomet vyks tradicinis Lietuvių liaudies žaidimų čempionatas. Jam pasirengti reikia nemažai laiko, nes būtina sutvarkyti aplinką, renginiui skirtą vietą. Visa tai darome savo jėgomis, nes norime atgaivinti unikalią vietą – Eketės piliakalnį ir jo prieigas Radailių k., kuriose ši šventė ir vyksta. Kartu su bendruomenėmis labai tikimės ir laukiame Eketės piliakalnio sutvarkymo projekto, kurį įgyvendinus vietovė būtų pritaikyta poilsiui ir rekreacijai. Šiuo metu ją tvarkome patys savo jėgomis”, – pasakoja seniūnė.

Aktyvios bendruomenės

Klaipėdos miesto ir rajono politikai yra skirtingos nuomonės dėl Slengių likimo. Martyno Vainoriaus nuotr.

Sendvario seniūnijoje gyventojams atstovauja 9 seniūnaičiai ir 13 bendruomenių, kurios daug prisideda prie bendrų talkų, iniciatyvų, projektų įgyvendinimo, tvarkos palaikymo. Nors Sendvario seniūnijos centras – Slengiai, daugelis bendruomenių aktyviai veikia savo teritorijoje ir aplink save buria aktyvius bei geranoriškus žmones.

Jakų bendruomenės centras nuolat bendradarbiauja su seniūnija ir dėl parko gražinimo, ir dėl gyventojų skatinimo tvarkytis bei aktyviai sportuoti. Radailių bendruomenė aktyviai tvarko savo gyvenvietę, organizuoja šventes, prisideda prie sporto iniciatyvų.

Gindulių bendruomenės ir seniūnijos bendradarbiavimo dėka įrengta krepšinio aikštelė, lauko treniruokliai – sporto aikštynas užpildytas reikalingiausiu inventoriumi. Sendvario seniūnijos kaimų jungtinė bendruomenė aktyviai dalyvauja projektinėje veikloje, padeda idėjų turintiems seniūnijos žmonėms jas įgyvendinti teikiant paraiškas įvairiems projektams.

INFORMACIJA

Žinia, Slengių gyventojai per praėjusių metų lapkritį vykusią apklausą pasisakė už tai, kad Sendvario seniūnijai priklausantys Slengiai būtų prijungti prie Klaipėdos. Tam pritarė ir tuometiniai Klaipėdos miesto politikai, tačiau Klaipėdos rajono taryba balsavo už tai, kad Slengiai liktų rajono sudėtyje. Dabar šį klausimą turėtų spręsti Vyriausybė. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Užderėjo sprogmenų

Priešgaisrinės apsaugos departamentas pranešė, kad pirmadienį Klaipėdoje ir šalia jos buvo rasta sprogmenų. Pirmo tokio pranešimo buvo sulaukta 16.40 val. ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Karjerų tvenkinius apjuos pėsčiųjų takai

Klaipėdoje rajone, Slengių kaime, aplink du buvusių karjerų tvenkinius per trejetą metų norima nutiesti pėsčiųjų takus. Tvenkiniai, tarp kurių esama ...
2024-02-24
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Vandens gręžiniai: aplinkosaugininkai pasitelkia ir teismus

Šalyje egzistuojant begalei be reikiamų dokumentų eksploatuojamų vandens gręžinių centrinė valdžia nuo 2022-ųjų gegužės sudarė galimybes įteisinti Žemės gelmių registre ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This