Šeštadienį Kuršių nerijoje – LIONS klubų talka

Regionas

Šeštadienį, balandžio 27 dieną, Kuršių nerijoje rengiama „LIONS klubų talka – TARNAUJAME NERINGAI!“. Daugiau kaip 100 Lietuvos LIONS klubų narių suvažiuos į Pervalką tvarkyti Naglio gamtinio rezervato, kuriame įrengti pažintiniai takai ir apžvalgos aikštelės, tačiau po visus metus vykusių kirtimų palikta daugybė šakų ir traktorių išraustų vėžių.

Masinę talką Kuršių nerijoje Lietuvos LIONS klubų asociacija rengs trečius metus iš eilės.

„Po išdegusio miško atsodinimo tai bus viena didžiausių talkų Kuršių nerijoje. Šiai unikaliai Lietuvos vietovei aktuali problema – šiukšlės, išmetamos audringos jūros bei žiemą žvejų paliekamos ant Kuršių marių ledo. Šios atliekos ir šlamštas pavasarį nusėja visą pamarį. Tai viena opiausių gamtą žalojančių problemų, kurią stengiamės spręsti organizuodami talkas, tačiau būtini pokyčiai pačių žmonių elgsenoje – šiukšlės tiesiog neturėtų pakliūti į aplinką. Tokios iniciatyvos, kaip tradicinės LIONS klubų talkos, keičia žmonių elgesį, skatina tausoti gamtą“, –  pranešime spaudai cituojamas talkoje dalyvausiantis Neringos meras Darius Jasaitis.

Pasak Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovės Aušros Feser, tokio didelio ploto – maždaug 6 hektarų – talkininkai dar nėra tvarkę vienu kartu.

„Kuršių nerijoje rūpinamės, kad būtų natūraliai išaugota savita smėlio augmenija, čia trąšos negalimos. Norime, kad ilga ir graži smėlio juosta tarp Baltijos jūros ir Kuršių marių atvykstančius poilsiautojus, turistus pasitiktų švari ir kvapą gniaužianti savo grožiu. Šiemet Naglio rezervate vyko didžiuliai kirtimai, važinėjo sunkusis transportas, dėl to atsirado duobės, provėžos, teritorija liko netvarkinga. Tad iš visos Lietuvos suvažiuojančiam gausiam „liūtų“ būriui tikrai bus ką veikti“, – sako A. Feser.

Masinę talką Kuršių nerijoje Lietuvos LIONS klubų asociacija rengs trečius metus iš eilės.

„Žmonių visuomenė yra integruota į aplinką, todėl viena iš penkių strateginių tarptautinio LIONS judėjimo veiklos krypčių –
aplinkosauga. Lietuvoje LIONS, kaip klubinė organizacija, šiai sričiai skiria didžiausią prioritetą. Mūsų pareiga – saugoti gamtą, puoselėti švarią aplinką ir taip visiems žmonėms kurti sveikesnio ir laimingesnio gyvenimo galimybę“, – sako Lietuvos LIONS klubų asociacijos gubernatorius Gintautas Piragius.

Anksčiau LIONS nariai su šeimomis tvarkė Gintaro įlanką Juodkrantėje, kirto ir rovė pušis nuo Avino kalno, siekdami pašalinti sumedėjusią augaliją ir išlaikyti estetišką kraštovaizdį.

„Kasmet imamės vis naujus Neringos plotus tvarkyti. Įsivaizduokite – norite eiti į paplūdimį, o visose perėjose laiptai iki pat turėklų pilnai užpilti smėliu. Reikia fiziškai nukasti tą smėlį. Kai susirenka šimtas žmonių – darbas vyksta greitai ir žaismingai“, – pasakoja talkų Neringoje iniciatorius, Šiaulių rajono LIONS klubo narys Martynas Rusteika.

LIONS yra visuomeninė klubinė organizacija pasaulyje, savo veiklą pradėjusi Čikagoje 1917 m. Šiandien LIONS judėjimas vienija per 1,4 milijono žmonių, kurie priklauso 46000 klubų visame pasaulyje 202 šalyse. Tarp jų – 34 Lietuvos LIONS klubai su daugiau kaip 670 narių. Teigiama, kad pernai Lietuvos LIONS klubai suteikė paramos už daugiau kaip 1 mln. eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This