Už netikro gintaro karolius turės grąžinti 6300 eurų

Konsultacijos

Įsigijęs gintarinius karolius, žmogus buvo priverstas varstyti teismų duris. Galutinį tašką šioje istorijoje apdėjo Lietuvos Aukščiausiasis teismas (LAT).

Jo pranešime sakoma, kad pirkėjas su pardavėju žodžiu sutarė, jog pastarasis jam pagamins natūralaus Baltijos gintaro karolius. Pirkėjui atlikus karolių ekspertizę Lietuvos prabavimo rūmuose, paaiškėjo, jog karoliai yra pagaminti iš presuoto gintaro, t. y. ne tokios kokybės, dėl kurios buvo tartasi su pardavėju. Pardavėjas atsisakė grąžinti už prekę sumokėtus 6300 Eur.

Asociatyvi Martyno Vainoriaus nuotr.

Tada pirkėjas kreipėsi į teismą, prašydamas priteisti iš pardavėjo 6300 Eur už sumokėtą prekę. Pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai pirkėjo ieškinį tenkino.

Tada kasacinį skundą LAT pateikė pardavėjas. Jis nurodė, kad pirkėjas, būdamas verslininkas, jo neinformavo apie tai, kad įrašo jų pokalbį telefonu, todėl telefono garso įrašai negalėjo būti laikomi teisėtais įrodymais. Antra, pirkėjas neįrodė aplinkybės, kad jo įsigyti karoliai buvo pagaminti ne iš natūraliai susiformavusio Baltijos gintaro gabalų. Pasak pardavėjo, teismai nepagrįstai neskyrė byloje dirbinio ekspertizės, neteisingai vertino Lietuvos prabavimo rūmų išvadą.

LAT pranešime teigiama, kad „teismas, priteisdamas pirkėjui grąžinti sumokėtus 6300 Eur, nurodė, jog pirkėjo tikslas įrašinėjant pokalbius telefonu buvo nukreiptas ne į pardavėjo asmens duomenų rinkimą, o išimtinai į sutarties sąlygų tinkamo vykdymo užtikrinimą. Be to, tokiu būdu pirkėjas siekė apginti savo teisėtus interesus, todėl, pasak teisėjų kolegijos, pardavėjo teisių į asmens duomenų apsaugą apribojimas buvo pateisinamas. Teisėjų kolegija atkreipė dėmesį, kad teismai teisingai nustatė, jog garso įraše šalys ginčijosi tik dėl to, kokios kokybės buvo gintaro karoliai ir kokia atsakomybė tektų kuriai ginčo sutarties šaliai, jeigu paaiškėtų, kad parduoti gintaro karoliai neatitiko pirkimo–pardavimo sutarties tikslų, t. y. iš byloje pateikto pokalbio garso įraše esančios informacijos negalima detaliai atskleisti asmens tapatybės tokiu būdu, kad tokia informacija galėtų būti priskiriama asmens duomenims”.

Teisėjų kolegija taip pat pažymėjo, kad pardavėjo argumentai dėl to, kad jis garantavo, jog jo parduodami karoliai buvo tikri, gintariniai, yra deklaratyvaus pobūdžio, nulemti jo nesutikimo su teismų išvadomis ir ginčo išsprendimo jo nenaudai. Be to, byloje nenuginčytas Lietuvos prabavimo rūmų aktas dėl kaklo vėrinio ištyrimo patvirtino aplinkybę, kad karoliai yra iš presuoto gintaro, t. y. ne tokios kokybės, kokios siekė pirkėjas, įsigydamas prekę, ir kokią garantavo pardavėjas pirkimo metu.

LAT patvirtino ankstesnių teismų jau priimtus sprendimus –  už netikro gintaro karolius pardavėjas privalo sumokėti pirkėjui 6300 Eur.

INFORMACIJA

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra vienintelis kasacinis teismas įsiteisėjusiems bendrosios kompetencijos teismų sprendimams peržiūrėti. Kasacinio teismo pagrindinė paskirtis – užtikrinti vienodą bendrosios kompetencijos teismų praktiką valstybėje. Į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą atrenkamos tik sudėtingiausios ir reikšmingiausios teismų praktikai bylos. Remdamasis procesą reglamentuojančiais įstatymais, kasacinis teismas, neperžengdamas kasacinio skundo ribų, patikrina apskųstus sprendimus teisės taikymo aspektu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

LAT: klaipėdietis eksparlamentaras Ričardas Žurinskas lieka nuteistas

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) penktadienį atmetė buvusio Seimo nario klaipėdiečio Ričardo Žurinsko ir buvusio jo pavaldinio Sauliaus Lenkauskio bei jų ...
2023-12-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

LAT: Eligijus Masiulis lieka už grotų

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų atrankos kolegija išsprendė nuteistųjų Vytauto Gapšio, Eligijaus Masiulio ir Raimondo Kurlianskio kasacinių ...
2023-12-06
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LAT: asmuo, dėl neatsargumo pametęs svetimus pinigus, išteisintas pagrįstai

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje asmuo buvo nuteistas už svetimo turto iššvaistymą, t. y. už tai, kad ...
2023-05-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This