Specialistė: „Smurtas negali būti auklėjimo priemonė”

Švietimas

„Visuomenėje vyrauja labai klaidinga nuomonė, esą vaiko teisių apsaugos specialistai yra suinteresuoti paimti vaikus iš šeimos, tačiau taip nėra. Jeigu tenka paimti vaiką iš šeimos, visada yra ieškoma vaiko artimųjų, giminaičių, emociniais ryšiais su vaiku susijusių žmonių”, – sako Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Jurkuvienė.

Ji dalyvavo uostamiesčio lopšelyje-darželyje „Pagrandukas“ vykusiame dviejų ikimokyklinio amžiaus grupių tėvų susirinkime, į kurį buvo pakviesti vaiko teisių atstovai pristatyti savo veiklos bei atsakyti į tėvams rūpimus klausimus. Susirinkimo metu V. Jurkuvienė akcentavo ribų vaikui nubrėžimo ir kokybiško bendravimo su vaiku svarbą.

„Gauname daug pranešimų apie tai, kad mokykloje ar darželyje vaikai susimušė. Patariame į tai reaguoti, neatidėti problemos sprendimo vėlesniam laikui. Vaikui reikėtų apibrėžti ribas, kalbant su juo ir konsultuojantis su psichologais. Reikia nebijoti pripažinti, kad šeimai reikalinga psichologo pagalba, tai neturi būti gėda. Dažnu atveju tai yra būtinybė, nes psichologas padeda, jis žino, kaip elgtis tam tikrose situacijose ir gali patarti. Bendravimas su vaiku turi būti kokybiškas, namuose įduoti vaikui planšetę į rankas ir galvoti, kad problemos savaime išsispręs – didelė tėvų klaida. Su vaiku reikia užsiimti, bendrauti, skirti jam savo laiką bei dėmesį“, –  teigė specialistė.

Asociatyvi Martyno Vainoriaus nuotr.

Susirinkimo metu V. Jurkuvienė supažindino tėvus su grėsmės vaikui lygiais, kuriuos, įtarus vaiko teisių pažeidimą, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai dar turės vertinti iki 2020 m. sausio mėn.

Gavus pranešimą ar skundą, grėsmės vaikui lygis yra nustatomas, atsižvelgiant į keturis kriterijus. Įvertinami vaiko funkcionavimo sutrikimai, t. y. vaiko sveikatos būklė, ar nėra smurtinių sužalojimų, antra, vertinami tėvų funkcionavimo sutrikimai, pavyzdžiui, ar nėra vartoję alkoholio, tada vertinami tėvų įgūdžiai ir gebėjimas rūpintis vaiku, ir, ketvirta, vertinama vaiko socialinė aplinka, ar tinkamos gyvenimo sąlygos, ar joje nesilanko pašaliniai asmenys.

Vaiko teisių apsaugos specialistė taip pat paaiškino, kokiais atvejais ir kokiais būdais vaikas paimamas iš šeimos bei pridūrė, kad, kai vaikui yra nustatomas antrasis grėsmės lygis, skiriama mobili komanda, vėliau – atvejo vadyba.

„Visuomenėje vyrauja labai klaidinga nuomonė, esą vaiko teisių apsaugos specialistai yra suinteresuoti paimti vaikus iš šeimos, tačiau taip nėra. Jeigu tenka paimti vaiką iš šeimos, visada yra ieškoma vaiko artimųjų, giminaičių, emociniais ryšiais su vaiku susijusių žmonių. Paprastas pavyzdys: tėtis grįžta naktį namo išgėręs, smurtauja prieš mamą, kuri iškviečia policijos pareigūnus. Jai pačiai reikalinga medicininė pagalba, todėl išvežama į ligoninę. Tėtis yra išvežamas dviem paroms į areštinę, pradedamas ikiteisminis tyrimas. Du mažamečiai vaikai lieka namuose. Policija iškviečia vaiko teisių apsaugos specialistus, kurie ieško artimiausių šeimai žmonių, gyvenančių netoliese, ir jiems perduoda vaikus. Jei tokių artimųjų neatsiranda, vaikai vežami į įstaigą. Kitą dieną ieškoma kontakto su mama, vertinamas grėsmės lygis vaikams, perduodama informacijai atvejo vadybininkui“, – paaiškino vyriausioji specialistė.

Tėvai, išklausę vyriausiosios specialistės pasisakymą, teiravosi apie fizinių bausmių vaikui taikymą, ar tikrai negalima pliaukštelėti vaikui, kai išveda iš kantrybės.

„Fizinis skausmas yra netoleruojamas, tai negali būti auklėjimo priemonė. Vaikas neturi galimybės apsiginti. Fizinio veiksmo panaudojimas prieš vaiką padaro didelę žalą jo psichologinei būsenai ir ateičiai, nes vėliau vaikas, atėjęs į darželį ar mokyklą, taip pat gali smurtauti prieš kitus vaikus. Net ir minimaliai smurtaujantiems tėvams ar nujaučiantiems, kad nesusivaldę taip galėtų pasielgti, yra rekomenduojama lankyti tėvystės įgūdžių kursus“, – pabrėžė V. Jurkuvienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Vaiko teisės: specialistų trūksta, bet darbas vyksta

Vadinamoji Matuko reforma, kurią paskatino savo ketverių sūnų negyvai užtalžę ir už tai jau nuteisti kėdainiškiai, ką tik Seime pakoreguota, ...
2019-05-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This