Violončelės festivalis: tai, ko nesitikėtum iš klasikos

Kultūra

Gabrielė Ruočkutė
2019-04-30

Komentarų: 0

Gegužės 6-11 d. vyksiančiame tarptautiniame Klaipėdos violončelės festivalyje šįmet susijungs net 5 meno šakos – muzika, šokis, kinas, dailė ir teatras.

„Festivalis iš tikrųjų yra unikalus ir ne dėl to, kad norime pasigirti. Jis unikalus, nes vienas instrumentas apjungia visus meno žanrus, visus žiūrovus ir klausytojus”, – antradienį spaudos konferencijoje sakė festivalio direktorė Danutė Žičkuvienė.

Tarptautinio festivalio metu didžioji dalis renginių bus nemokami. Bilietus reikės įsigyti tik į 11 pasirodymų.

Antrasis violončelės festivalis vyks 6 dienas net 23 skirtingose uostamiesčio vietose, Klaipėdos publika jo metu turės galimybę išgirsti daugiau nei 100 violončelininkų.

Gabrielės Ruočkutės nuotr.

Brolis Benediktas, prisimindamas praėjusių metų festivalį, sakė, kad violončelės koncertai „ugdo mumyse meilę”.

„Violončelės koncertai, bent jau Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje, suteikia tokį užtaisą! Žmonės po jų išeina pamilę. Ko daugiau reikia“, – džiaugėsi vienuolis.

Meno vadovas Mindaugas Bačkus kaip vieną svarbiausių festivalio akcentų išskyrė keliaujančius koncertus. Tai bus tarsi siurprizai, kuriuos skirtingi violončelininkai dalins įvairiose Klaipėdos vietose. Šie koncertai neįtraukti į renginio programą, kadangi miestiečius norima nustebinti.

Pasak M. Bačkaus, pasirodys skirtingi menininkai, grojantys įvairiausias programas. Improvizuotus koncertus surengsiantiems muzikantams buvo suteikta laisvė groti tai, ką jie nori, todėl kiekviena improvizacija bus vis kitokia.

Kasdien – skirtinga tema

Nuo pirmadienio iki šeštadienio truksiantis festivalis kiekvieną dieną bus skirtas vis kitai temai.

Pirmadienis (gegužės 6 d.) bus pašvęstas litvakams. Vienas ryškiausių pasirodymų tądien – Klaipėdos koncertų salėje grosiantis Liepojos simfoninis orkestras. Vakare klube „Raketa“ vyks Artimųjų rytų tautų muzikos įkvėptos improvizacijos.

Antradienis (gegužės 7 d.) bus skirtas violončelės ryšiui su šokiu. 17 val. rekomenduojama apsilankyti  Pablo Casalso fondo laureatų koncerte.

Svarbiausias šios dienos pasirodymas – Klaipėdos dramos teatro Didžiojoje salėje vyksianti premjera „Boléro“. Spektaklio choreografas iš Prancūzijos, šoks Šeiko šokio teatro šokėjai.

Ne ką mažiau svarbus ir naktinis gegužės 7-osios koncertas, vyksiantis Klaipėdos koncertų salėje ir skirtas tango šokiui.

Trečiadienį (gegužės 8 d.) bus prisimenamos violončelės ištakos. Ryškiausias dienos akcentas – 17 val. Šv. Pranciškaus Azyžiečio koplyčioje vyksiantis nemokamas koncertas „Vien tik Vivaldi“. Koncerte pasirodys du vieni ryškiausių atlikėjų Europos violončelininkų klasikinės muzikos srityje – Bruno Cocset iš Pranzūcijos ir Roel Dieltiens iš Belgijos. Klaipėdos koncertų salėje vyks neįprastos improvizacijos tablai ir violončelei.

Ketvirtadienis (gegužės 9 d.) dedikuotas šiuolaikinio meno sintezei su violončele. 17 val. Parodų rūmuose išgirsime išskirtinį muzikos ir multimedijų performansą, atliekamą Ispanijos-Vokietijos violončelininko David Fernández, o Klaipėdos koncertų salėje pasiklausyti vengrų tautinės muzikos ir violončelės sintezės kvies vengrų folkloro ansamblis „Muzsikás“ bei violončelininkas iš Belgijos Roel Dieltiens.

Klaipėdos piliavietės rytinėje kurtinoje vakare pasirodys violončelininkai iš aštuonių pasaulio šalių ir kvies mėgautis violončelių „jūros meditacija”.

Penktadienį (gegužės 10 d.) Klaipėdos koncertų salėje bus apdovanoti tarptautinio Klaipėdos violančelės konkurso laureatai, vyks jų koncertas.

Iš viso atrinkti keturių amžiaus grupių 77 violončelininkai iš 23 pasaulio šalių. Konkurse dalyvauja tik du lietuviai, tačiau yra dalyvių iš Mongolijos, Jakutijos, Australijos ir kt. Tam, kad būtų atrinkti geriausi konkurso dalyviai, sudaryta tarptautinė komisija iš pasaulio violončelininkų elito. Apdovanojimų koncerte diriguos Martynas Staškus.

Penktadienį nebus apsieita ir be naktinio koncerto, kuris vyks „Švyturys Bhouse“, čia bus atliekamos garsių pasaulio grupių dainų aranžuotės.

Paskutinę festivalio dieną – šeštadienį (gegužės 11 d.) 11 val. įvyks ypatingas Klaipėdos senjorų performansas Senajame turguje. Pasirodymo metu jie kartu su dvylika violončelininkų perteiks savo meilę judesiui, menui ir Klaipėdai.

Gabrielės Ruočkutės nuotr.

„Tai, kaip jie ruošiasi šiai instaliacijai ir kaip jautriai tai daro, ir yra tai, dėl ko mes apskritai kažką darome. Žmonės, kurie paprastai yra kultūrinio gyvenimo užribyje, tampa svarbūs, o su jais groja nuostabūs violončelininkai“, – savo džiaugsmu dalinosi Agnija Šeiko.

Pasirodys muzikos grandai

Šeštadienį Klaipėdos koncertų salėje įvyks baigiamasis festivalio koncertas, kuriame gros vieni garsiausių Lietuvos klasikinės muzikos atlikėjų – smuikininkas Vilhelmas Čepinskis, violončelininkas Vytautas Sondeckis ir pianistas Petras Geniušas.

Šeštadienio uždarymo koncertas vyks Klaipėdos dramos teatro Didžiojoje salėje, vakaras bus skirtas džiazui.

Ir tai tik maža dalis visų programos renginių. Kiekvieną dieną vyks įvairūs seminarai, workshop‘ai, taip pat programos metu bus pristatyti du filmai „Hilari ir Džeki“ bei „Viso pasaulio rytmečiai“, kviečiantys pažinti violončelininkų pasaulį.

Na, o Klaipėdos dailininkas Simas Žaltauskas kiekvieną dieną keliaus kartu su koncertais ir drobėje gyvai įamžins tos dienos nuotaiką. Gegužės 11 d. 19 val. Klaipėdos koncertų salėje bus atidaryta šių darbų paroda.

„Mes nekuriame patys sau, mes nesame užsidarę savo vidinėje miesto kultūroje, esame atviri ir tarptautiški”, – sakė M. Bačkus.

Visą festivalio programą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia Lietuvos ir Baltijos šalių vienybę teigiantis koncertas „Tu, Klaipėda, esi, Tu, Lietuva, esi“

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras, vadovaujamas vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio, choras ir solistai 2024-uosius metus pradės koncertu „Tu, Klaipėda, ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This