Lietuviškos spaudos saulėlydis

Mums rašo

Ruslanas Baranauskas
2019-05-01

Komentarų: 0

Gyvename sudėtingame visuomenės būvyje, kai konkurencija negailestingai šluoja iš kelio oponentus, kaip toje Darvino evoliucijos teorijoje išlieka imliausi ir stipriausi. Dar viena sritis, kuri merdi, bankrutuoja, nesuranda galimybių išlikti, yra žiniasklaida. Lietuvoje ji, ko gero, nukentėjo stipriausiai ir per krizės tarpsnį mažėjant gyventojų skaičiui, ir internetui užgožus paprastą popierinį žodį.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kita vertus, tai sfera, kurioje privalu nuolatos generuoti idėjas, pateikti įdomią informaciją, surasti savo mėgiamą auditoriją, autorius.

Tačiau mes esame itin aikštinga ir užsispyrusi tauta. Geriau stenėsime, kokie esame neturtingi, nepatrauklūs, mūsų produktų niekas neperka, bet neieškosime jokių alternatyvų kaitai, prestižui pakelti.

Žiniasklaida vėlgi yra komercija, verslas ir čia būtini tiek žmogiškieji, tiek materialiniai resursai, reklama, investicijos, kitaip tu būsi reikalingas tik sau pačiam.

Galiu atsakingai pareikšti, kaip buvęs spaudos apžvalgininkas-korespondentas, verslas absoliučiai nemato atsipirkimo naudos paremiant vieną ar kitą leidinį, o reaktoriai, leidėjai nesugeba apskaičiuoti savo pajamų, išlaidų.

Prisiminkime 1991-1997 m. ir kokia gausa buvo periodinėje leidyboje, laikraščiai, žurnalai, kiekvienas turėjo savo stilių, specifiką, etikos kodeksą, pagaliau nuolatos komunikavo su skaitytojais, ieškojo naujų idėjų.

2007-2008 m. prasidėjo užsienio kapitalo skverbimasis ir pasipylė bulvarinių portalų, skaitalų vajus, nebeaktualūs kultūriniai, šviečiamieji, sporto leidiniai, skandalai, intrigos – tai pirmo puslapio vedamieji ir afišos, išlikimo garantas, neretai peržengiant moralės normas.

Šypsnį kelia, kad I pasaulinio karo, bermontininkų nualinta šalis sugebėjo turėti daugiau savaitraščių, dienraščių, negu yra dabar.

Nustojus egzistuoti „Lietuvos žinioms’’, liko kelių puslapių mėgėjiškas pavartymas. Ir tai, manau, dar ne pabaiga.

Kiek įdomi spaudos plėtra LŽS, leidėjams, dėstytojams, rengiantiems būsimus žurnalistus?

Nemanau, kad 1,3 mln. eurų nuostolis „Lietuvos žiniose” atsirado išaušus rytui ir nebuvo įmanoma rasti priemonių išvengti tokios kulminacijos.

Vos septynis kuklius kultūrinius leidinius turime, o kur tautinių mažumų, bendrijų spauda, universitetų leidiniai?

Jeigu ir toliau bus atsainiai žiūrima į žiniasklaidos reikalus, nesėdama prie stalo diskusijoms, sprendimams, atsidursime Šiaurės Korėjos mentalitete su viena partija ir nuomone.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Laikraščių tiražus išgelbės ne pigesnis popierius, o talentai

Brangstant popieriui, spaustuvių paslaugoms ir augant spaudos leidinių platinimo išlaidoms, leidėjai ieško įvairių sprendimų, kaip neprarasti nuolatinių savo prenumeratorių ir ...
2022-06-06
Skaityti daugiau

Nuomonės

Popierinių laikraščių prenumeratos kadrilis

Neringos savivaldybė ne mažiau kaip 4 kartus per savaitę išdalija kai kuriems savo gyventojams 700 lietuvių kalba leidžiamo laikraščio egzempliorių. ...
2022-01-19
Skaityti daugiau

Regionas

Kviečia Palangos vasaros skaitykla

Antradienį, birželio 9 d., 9 val. duris vėl atvers knygų mylėtojams Palangos simboliu tapusi ir poilsiautojų širdis užkariavusi kurorto vasaros ...
2020-06-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This