Bibliotekoje – Oksanos Juozaitienės paroda

Kultūra

Gegužės 8-ąją, 17.30 val.,  Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje bus atsidaroma Oksanos Juozaitienės tapybos darbų paroda „Pavasaris“.

Parodos atidarymo metu klavišiniu instrumentu gros Ulė Juozaitytė.

„Dar kūdikiu būdama, aistringai pamilau savo aplinką. Mane domino vabalai, plaštakės, varlytės… valandomis ištupėdavau šalia kokio nors griovio ar balos, gaudžiau ir stebėjau… Vidurinėse klasėse svajojau tapti zoologe. Dėl to pradėjau mokytis piešti, kad, kaip Darvinas, neprarasčiau savo atradimų… Zoologe netapau, bet pomėgis piešti peraugo į aistrą bei tapo mano gyvenimu“, – sako Oksana Juozaitienė.

Ji gimė 1975 m. lapkričio 23 d. ir anksti pasuko į dailės pasaulį. Pradžioje baigė Vaikų dailės mokyklą Kaliningrade, po to Kaliningrado dailės technikumą ir Kaliningrado valstybinį universitetą, kur įgijo dailės ir braižybos mokytojo specialybę. Dar studijuodama antrame universiteto kurse Oksana įsidarbino Kaliningrado vaikų dailės mokykloje – toje pačioje, kurią pati kažkada užbaigė. Nuo tada ir prasidėjo jos kaip dailės pedagogės kelias.

„Ji mokė vaikus dailės paslapčių ir kartu su jais kaip kūrėja stiebėsi ir augo pati. Paskui buvo kitas gyvenimo etapas, Oksana ėmėsi kultūros vadybos darbo. Ilgą laiką ji organizavo ir rengė kitų menininkų parodas, o laisvalaikį skyrė savo nenumaldomai aistrai – tapybai.

Oksana mėgo piešti ir anksčiau, tačiau rimčiau gilintis į tapybą kaip saviraiškos būdą, galėjo tik šiek tiek paaugus vaikams – ji yra trijų vaikų mama. Ryškesnis tapybos proveržis pastebimas 2010 metais. Tuo metu Oksana Juozaitienė sukūrė etiudų ciklą, kuriame plėtojama nykstančios Rytprūsių kultūros tematika. Jos paveiksluose atgijo senosios prūsų kaimo sodybos, skendinčios vešlioje žalumoje. Dailininkės meilė gamtai, jos gaivališkai prigimčiai, išreikšta dinamiškais potėpiais, ekspresyvia spalvinių dėmių kalba ir darna. Vėliau peizažų tapyboje sustiprėjo plenerizmo bruožai. Vaizdai įgijo erdviškumo, skaidrumo. Tapyba tapo lengva, dvasiškai pakylėta, išreiškianti lyrišką autorės nusiteikimą („Kelias Rusnėje“, „Terasoje. Rusnė“ , „Rusnė. Kanalas“, visi – 2013).

Panašius subtilius gamtos išgyvenimus matome ir meniškuose dailininkės gėlių vaizduose: „Lelijos“, 2017, ir itin jautriai nutapytose „Rožėse“, 2019. Pažvelgus į Oksanos nueitą meninės kūrybos kelią nuo daiktiško, svarių žemiškų formų „Kaimietiško natiurmorto“ (2013) iki grakštaus, inteligentiško, skaidrios tapybos paveikslo „Rožės“, supranti, kokia trapi ir moteriška yra dailininkės natūra, ramiai ir melancholiškai besiskleidžianti jos drobėse”, – rašo menotyrininkė Nijolė Tumėnienė.

Paroda bus eksponuojama iki gegužės 31 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kultūra

300-ąjį Imanuelio Kanto gimtadienį paminės įvairiais renginiais

Balandžio 22-ąją Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka švęs išskirtinę progą – lygiai prieš 300 metų, 1724 metų balandžio ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This