Klaipėdos violončelės festivalio atidarymo koncertuose – nuo muzikos iki šokio

Kultūra

Ateinančią savaitę vyksiantis Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis ir konkursas pažers klausytojams įspūdingų Lietuvos ir pasaulio muzikos elito atlikėjų pasirodymų.

Pirmąsias jo dienas klausytojams paruošta nuo baroko iki šiuolaikinių kūrinių, nuo tradicinio skambesio iki eksperimentų, taip pat šokio, teatro, kino bei dailės projektai.

Pirmoji festivalio diena, gegužės 6–oji, bus dedikuota litvakams, Lietuvos žydams atminti. Svarbiausias dienos koncertas, atspindintis istorinius litvakų gyvenimo įvykius – festivalio atidarymo koncertas. Koncerto dirigentą, solistus bei kompozitorius vienija vienas bendras bruožas – jie visi yra žydų tautybės menininkai, pasklidę po visą pasaulį.

Davidas Geringas – Vilniuje gimęs Lietuvos ir Vokietijos violončelininkas, dirigentas ir pedagogas. Jis yra ir tarptautinio Klaipėdos violončelės konkurso D grupės dalyvių vertinimo komisijos pirmininkas. D. Geringui dedikuotas ne vienas šiuolaikinio autoriaus kūrinys violončelei, tarp jų – festivalio programą atversiantis neseniai anapilin iškeliavusio Lietuvos žydų kūrėjo Anatolijaus Šenderovo „Concerto in Do“.

Iš Londono atvyks pasaulinio pripažinimo sulaukusi violončelininkė Natalie Clein, kilmės ryšiais taip pat susijusi su Lietuva. Klaipėdoje ji atliks žydų kilmės šveicarų kompozitoriaus Ernesto Blocho „Schelomo“ – hebraišką rapsodiją violončelei ir orkestrui, užbaigiančią biblinėmis temomis grįstą jo žydiškąjį ciklą.

Iš Tel Avivo atvyks žymus Izraelio dirigentas, pianistas ir kompozitorius Gil Shohat. Dirigentas koncerto violončelei ir orkestrui solo partiją grieš tarptautinį pripažinimą pelnęs Izraelio violončelininkas Hillel Zori. Šio virtuozo griežimas tarptautinėje spaudoje apibūdinamas kaip gyvoji jungtis didžiųjų romantinių stilių ir žydiškosios tradicijos, o jo išskirtinį meistriškumą patvirtina trofėjai, pelnyti prestižiniuose konkursuose. Koncertas vyks 19 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Litvakams skirtą programą pratęs koncertas “Dedikacija kompozitoriui Anatolijui Šenderovui”, skirtas netikėtai Anapilin iškeliavusiam žydų kilmės lietuvių kompozitoriui,  Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos  bei kitų apdovanojimų laureatui Anatolijui Šenderovui pagerbti. Antradienį 17 val. viešbučio „Euterpė” kiemelyje tenoras Rafailas Karpis atliks kūrinį „Iš užmirštos knygos“, sukurtą pagal senąsias Vilniaus krašto žydų dainas ir bus atliekamas toje Klaipėdos vietoje, kur yra Litvakų sinagogos pamatai.

“Dedikacija kompozitoriui Anatolijui Šenderovui” koncerto metu klaipėdietis dailininkas Simas Žaltauskas klausytojų akivaizdoje įkvėptas koncerto perkels ant 2 kv. m. drobės tuo metu tvyrančias emocijas.

Pirmadienį 14 val. Lietuvos teatro ir muzikos akademijos Klaipėdos fakultete vyks pirmasis renginys – “Joseph Hasten (Vokietija) seminaras–dirbtuvės pedagogams”. J. Hasten yra pelnęs pripažinimą kaip vienas iškiliausių Vokietijos violončelės pedagogų. Prmadienį J. Hasten seminare instrumentais besidomintiems smalsuoliams pristatys savo amatą, padės praplėsti žinias ir įkvėps naujoms diskusijoms. J. Hasten šiemet į festivalį atvyksta ne tik kaip jo dalyvis, bet ir kaip konkurso komisijos narys.

Kino mėgėjams pirmadienį ir antradienį 19 val. kino teatre „Forum Cinemas” Klaipėda bus pristatytas filmas dedikuotas violončelei –„Hilari ir Džeki“. Filme pasakojama tragiška pasaulinio garso violončelininkės Jacqueline du Pré istorija, papasakota jos sesers, fleitininkės Hilary du Pré-Finzi.

Pirmąją festivalio dieną 21.30 val. Klube “Raketa” palydės BSM trio koncertas „Pasaulio muzikos programa”. Akordeonininkas Raimondas Sviackevičius ir violončelininkas Mindaugas Bačkus dažnai koncertuoja kaip duetas, groja specialiai jiems sukurtus lietuvių autorių kūrinius. Prie dueto prisijungus Vytautui Mikeliūnui, kuris žinomas kaip džiazo smuikininkas ir aranžuotojas, tyrinėjantis džiazo bei akademinės muzikos jungtis, prasiplėtė ne tik ansamblio tembrų įvairovė.

Antradienį, nuo pat ankstaus ryto, miestelėnus žadins keliaujančios violončelės. 14 val. Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje violončelininkas ir pedagogas Valdas Povilaitis savo seminare „Auginu vaiką su negalia, kuris myli violončelę” pasakos apie japonų pedagogo ir smuikininko Šiniči Suzuki metodą. Šis metodas remiasi unikaliu esminiu principu – kiekvienas vaikas gali išmokti, būdamas mylinčioje ir lavinančioje aplinkoje. Suaugusius turėtų motyvuoti Suzuki principas, jog pradėti mokytis muzikos niekada nėra per vėlu.

17 val. Prano Domšaičio galerijoje vyks „Pablo Casalso fondo laureatų koncertas”. Violončelininkai Johannes Gray ir Carla Conangla Oliveras buvo pripažinti pirmosios vietos laureatais ex aequo 2018 m. Pablo Casalso fondo organizuotame tarptautiniame jaunųjų violončelininkų konkurse. Festivalio koncerte šis jaunosios kartos violončelininkų duetas demonstruos istorinės ir šiuolaikinės violončelės galimybes.

Didysis antrosios festivalio dienos, gegužės 7–osios, siurprizas – šokio ir violončelės melodijų persipinęs spektaklis „Boléro–Extended”. Choreografiją spektakliui sukūrė žymus danų choreografas Palle Granhøj, dažnai savo spektakliuose derinantis šiuolaikinio šokio kompozicijas su klasikine muzika. Kurdamas choreografiją „Boléro – extended“ P. Granhøjus pasitelkė autorinę obstrukcijos techniką, ribojančią šokėjų judesius ir sąlygojančią specifinį pasikartojančios ritmikos judėjimą, grįstą „Boléro“ muzika. Tarptautinio Klaipėdos violončelės festivalio ir konkurso iniciatoriaus Mindaugo Bačkaus ir Šeiko šokio teatro meno vadovės choreografės Agnijos Šeiko unikalų šokio ir gyvos muzikos spektaklį žiūrovai gales išvysti antradienį 19 val. Klaipėdos dramos teatro Didžiojoje salėje.

Antrąją festivalio dieną vainikuos temperamentingos Lotynų Amerikos melodijos koncerte „Piazzolla–autentiškas pasakojimas”. Europoje susibūręs tarptautinis ansamblis „ArgEnTango“ savo pasirodymuose siekiantis kuo autentiškiau perteikti Ástoro Piazzollos muziką, dažnai vadinamą tiesiog Buenos Airių „garso takeliu“. Ansamblio nariai Analia Selis, Mariano Castro, Omar Massa, Răzvan Suma, Rafael Butaru savo pasirodymuose klausytojams atskleis mažiau pažįstamą Piazzollos kūrybos pusę.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Koronavirusas Klaipėdoje pražudė Šviesų festivalį ir regatą

Koronavirusas Klaipėdoje ir šiemet pareikalavo didelių kultūros aukų. Jau aišku, kad nevyks net keli didieji renginiai, kurie anksčiau buvo planuojami. ...
2021-01-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Festivaliui suteiks violončelininko Davido Geringo vardą

Klaipėdoje kas dvejus metus vykstančio Tarptautinio violončelės festivalis ir konkurso organizatoriai teigia, kad jis nuo 2021 metų bus vadinamas pasaulinę šlovę ...
2019-05-16
Skaityti daugiau

Kultūra

Paaiškėjo II Tarptautinio Klaipėdos violončelės konkurso laureatai

Finišavo gegužės 7–10 dienomis vykę II Tarptautinis Klaipėdos violončelės konkursas. Penktadienį po pietų paaiškėjo jo laureatai ir prizininkai. Konkursas vyko dviejose ...
2019-05-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This