Mokykloms rekomenduos švediškus stalus

Švietimas

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistai, aplankę tris šalies ugdymo įstaigas, kuriose maistas buvo pradėtas tiekti švediško stalo principu, nusprendė, jog būtų tikslinga tai pasiūlyti daryti ir kitoms mokykloms.

Tad ministerijoje pradedamos rengti specialios rekomendacijos, kaip būtų galima mokykloms tobulinti vaikų maitinimą, įvedant švediško stalo ypatumus. Planuojama, kad tokios rekomendacijos turėtų būti parengtos iki šių metų pabaigos ir pateiktos derinti suinteresuotoms institucijoms bei visuomenei. Tai būtų pasiūlymai, dėl kurių ugdymo įstaigos galėtų laisvai apsispręsti – nori jos to ar nenori.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio teigimu, švediško stalo principu vaikų mitybą organizuojančios mokyklos pastebi nemažai teigiamų rezultatų. Tai esą padeda ne tik ugdyti sveikos mitybos įpročius vaikams, bet ir mažinti maitinimo kaštus bei maisto atliekas.

„Parengtomis rekomendacijomis bus galima naudotis organizuojant ne tik mokyklų, bet ir poilsio stovyklų, neformalaus ugdymo mokyklų ir kitų vaikų kolektyvų maitinimą“, – pranešime spaudai cituojamas A. Šešelgis.

Siekdami įvertinti skirtingų mokyklų patirtį, SAM specialistai aplankė 3 Kauno rajone esančias pilotines mokyklas iš 6, kurios nuo 2017 metų mokinių maitinimą organizuoja švediško stalo principu. Tai Ringaudų pradinė mokykla, Lapių ir Garliavos A. Mitkaus pagrindinės mokyklos. Taip vaikų mitybą organizuoja ir dar 3 mokyklos: Karmėlavos Balio Buračo, Raudondvario ir Vilkijos gimnazijos.

Garliavos A. Mitkaus pagrindinė mokykla naują maitinimo modelį pirmiausia pritaikė pradinių klasių mokiniams, tarp jų ir nemokamą maitinimą gaunantiems vaikams. Mokyklos vadovų nuomone, švediškas stalas sumažino socialines ribas tarp vaikų, jie tapo savarankiškesni, o tėvai esą džiaugiasi, jog pietums skirtų pinigų vaikai neišleidžia bandelėms ir vaisvandeniams bei dažniau valgo sriubas ir daržoves, kai patys jų įsideda. Taip pat išaugo vaikų, valgančių valgykloje, skaičius ir sumažėjo nesuvalgyto maisto atliekų.

Lapių pagrindinėje mokykloje darbuotojai pastebėjo, jog pakeitus maitinimą, pagerėjo mokinių socialiniai įgūdžiai, sumažėjo eilės, o vaikai valgo šiltesnį maistą, nes valgį įsideda patys iš šilumą palaikančių indų. Jiems antrina ir Ringaudų pradinės mokyklos darbuotojai, kurie pastebėjo, jog vaikai noriau mokosi tinkamai elgtis prie stalo bei naudotis peiliu ir šakute, o mokykla sulaukia teigiamų tėvų atsiliepimų.

Mokyklų bendruomenės ir specialistai pastebi, jog leidžiant vaikams rinktis maistą nuo švediško stalo, valgykloje beveik nebelieka maisto atliekų, ugdoma pagarba maistui, vaikai tampa savarankiškesni, jiems patinka patiems pasirinkti, kiek ir kokio maisto nori suvalgyti. Tad jie suvartoja daugiau daržovių, vaisių bei prisiima atsakomybę už nesuvalgytą maistą. Labiausiai pastebimi pagerėję mokinių socialiniai įgūdžiai – išaugusi valgymo kultūra ir mandagesnis bendravimas. Nuogąstavimai, jog vaikai mieliau rinksis prie mokyklos esančias greito maisto užkandines, anot pranešimo, nepasitvirtino, nes estetiškas maisto pateikimas skatina moksleivius rinktis sveikesnį valgyklos maistą bei lavina jų skonį ir gerina mitybos įpročius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kurias švietimo įstaigas remontuos šiemet

Klaipėdos miesto savivaldybė skelbia, kad uostamiesčio švietimo įstaigų infrastruktūrai gerinti 2024 metais numatoma skirti 11,5 mln. Eur. Be to, šiemet ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Slaugytojams ir akušeriams - dalis šeimos gydytojų funkcijų

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) praneša, jog nuo 2024 m. pradžios šeimos gydytojas arba kitas už pacientų registraciją atsakingas šeimos gydytojo ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This