Šokio spektaklyje atgis Salomėjos Nėries dienoraščiai

Kultūra

Ateinantį trečiadienį, gegužės 15 d. 19 val. Klaipėdos kultūros fabrike (Bangų g. 5A) vyks tarp Klaipėdos ir Madrido kurto choreografės Ugnės Dievaitytės ir Šeiko šokio teatro „Nakties mirgėjimas“ premjera.

Į naktį žiūrovus kviečiančiame šokio spektaklyje – dvi skirtingų kartų šokėjos, gyva muzika ir iki šiol labai prieštaringai vertinamos Salomėjos Nėries asmenybė.

„Tai spektaklis, kuris primena apie mūsų vienišos egzistencijos esmę, gyvenimą, meilę ir mirtį. Jis kviečia svarstyti humaniškumo svarbą vieni kitiems, skatina neskubėti teisti kitų nepamačius, kokia asmenybė ir kokia tikrovė slypi po mūsų primestomis kategorijomis, pagal kurias rūšiuojame aplinkinius“, – pranešime  cituojama Madride gyvenanti  choreografė U. Dievaitytė.

Dalis spektaklio kūrybinio proceso vyko Lietuvoje, dalis Ispanijoje. Pirmą kartą publikai jis buvo pristatytas taip pat Madride. Minimalistinės scenografijos spektaklyje svarbi vieta tenka tekstui – skaitomi S. Nėries dienoraščio įrašai, kuriuose sudėti jos ilgesys, nerimas, mintys apie gyvenimą ir mirtį. Poetės žodžiais skambančioje erdvėje dvi skirtingų kartų šokėjos į vieną pasakojimą audžia savo pačių gyvenimo patirtis, susitapatina į vieną save skirtingais amžiaus tarpsniais išgyvenančią asmenybę.

„Šokėjos koegzistuoja su S. Nėrimi, būna ir bendrauja scenoje. Šokėjų kūnai išreiškia savo prigimtį, atverdami kelią S. Nėries žodžiams“, – spektaklio erdvėje mezgamą ryšį aiškino U. Dievaitytė.

„Nakties mirgėjimas“ nėra dokumentinis spektaklis apie S. Nėrį.

„Remiuosi S. Nėries, vienos iškiliausių lietuvių poetės figūra bei šokėjų kūnais ir esmingiausiais jų gyvenimo potyriais ir per tai kalbu apie mirgančią mūsų visų egzistenciją visatos naktyje“, – akcentavo choreografė.

„Nakties mirgėjime“ šoka Marijos Ivaškevičiūtės (19 m.) ir Agnijos Šeiko (41 m.) duetas.

Šiais metais Auksiniu scenos kryžiumi apdovanota choreografė ir šokėja A. Šeiko pasakojo, kad šokti su gerokai jaunesne kolege buvo įdomi patirtis.

„Dirbdamos dažnai pastebėdavome, kad su Marija nejaučiame to dvidešimties metų skirtumo. Žiūri į asmenybę, o ne amžių“, – sakė A. Šeiko. Kita vertus, šokėja pripažino pastebėjusi kitokią savo ir spektaklio partnerės kūno kalbą.

„Sunku apibūdinti, bet jauno žmogaus judesys atrodo labiau išeinantis į išorę, jame daugiau spontaniškumo, o maniškis labiau įžemintas, vidinis ir tai nutinka nesąmoningai, intuityviai. Buvo labai įdomu pačioms tai pastebėti“, – teigė šokėja.

Spektaklio kuriamam pasauliui intymumo ir asmeniškumo suteikia gyvai atliekama muzika. Kompozitorius ir atlikėjas Vidal iš Madrido nėra naujokas, su šiuolaikinio šokio kūriniais pradėjęs dirbti prieš penkerius metus.

Vidal pasakojo, kad „Nakties Mirgėjimas“ nėra pirmas susitikimas su U. Dievaityte, bet tarp dviejų šalių kuriamas spektaklis pateikė savų iššūkių, teko pirmiausia susipažinti su iš Lietuvos atsiųsta video medžiaga, apmąstyti, kokie instrumentai, kokios garsų sekos tiktų.

„Tikrasis darbas prasidėjo kuomet M. Ivaškevičiūtė ir A. Šeiko atvyko į Madridą ir pradėjome savo pažintį bei ryšio paieškas. Tai visada didelis iššūkis – yra daug instrumentų, techninio darbo, bet reikia atrasti bendrus kūrybinio sąlyčio taškus, kuomet šokėjų ir gyvos muzikos dialogas peržengia bet kokias numatytas žinutes ir lieka tik gryna bendrystė“, – sakė ispanas.

Šokio spektaklis „Nakties mirgėjimas“ bus rodomas ir gegužės 13 d., 18 val. Nidos meno kolonijoje (E. A. Jonušo g. 3), gegužės 16 d. 19 val. Kauno miesto kameriniame teatre (Kęstučio g. 74a), gegužės 17 d. 19 val. Vilniuje Menų spaustuvėje (Šiltadaržio g. 6).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra, Svarbu

Kultūrinė krizė: ministras žada kalbėtis su savivalda

Nuo praėjusio pavasario Klaipėdą valdantiems politikams nusprendus kardinaliai pakeisti kultūrinių projektų finansavimo tvarką ir taip sukėlus dalies kultūros bendruomenės nepasitenkinimą, ...
2024-01-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Iš širdies - į mintį, (iš)minties - į širdį

Jaučiame pareigą sureaguoti į paskutinių dienų Klaipėdos miesto kultūros sektoriaus aktualijas. Esame minimi tokiuose kontekstuose, kuriuose niekada negalvojome, kad atsidursime. ...
2024-01-20
Skaityti daugiau

Politika

Vicemerė atsikirto ministrui

Kultūros ministrui Simonui Kairiui pareiškus, kad jis žada vykti į Klaipėdą aiškintis dėl savivaldybės kultūros politikos sprendimų, į tai sureagavo ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This