Romano tęsinyje – senųjų klaipėdiškių tragedija

Kultūra

Klaipėdietis žurnalistas ir rašytojas Mindaugas Milinis baigia rašyti istorinio romano apie pokario kovas „Partizanas“ tęsinį. Pirmąją romano dalį leidykla „Briedis“ išleido 2015 m.

Pasirodžius šiam romanui, kuriame vaizduojamos pokario kovos Žemaitijoje ir Rytų Prūsijoje, autorius tikina gavęs šimtus skaitytojų laiškų su prašymais sukurti ir antrąją dalį.

„Tęsinys beveik baigtas. Tekstą reikės dar kartą perskaityti, kai ką pataisyti, kai ką papildyti. Galėčiau net pasakyti, kuo viskas baigiasi, bet ar verta?“ – juokauja autorius.

Anot jo, dalis romano veiksmo vyksta pokarinėje Klaipėdoje.

M. Milinis tvirtina, kad grožinės literatūros kūrinių apie pokarinę Klaipėdą beveik nėra. Pasak autoriaus, jam reikėjo perskaityti daug istorinės medžiagos, klaipėdiškių prisiminimų, pabendrauti su senaisiais gyventojais, peržiūrėti šimtus fotografijų, kad susidarytų nors minimalų įspūdį, kaip buvo gyvenama pokariniame mieste.

„Eilės prie duonos, išsekusių belaisvių kolonos, gyventojų areštai, bažnyčių ir kitų „vokiškų“ pastatų griovimas, kariškių ir nusikaltėlių gaujų siautėjimas buvo tuomečio Mėmelio, kuris Klaipėda pradėtas vadinti tik 1947 metais, kasdienybė“, – pasakoja autorius.

Savo romane jis nemažai dėmesio skiria ir NKVD GULAG‘o lageriui Nr. 57, veikusiame buvusiame tabako fabrike Bangų g.

Romano tęsinyje toliau pasakojama „prūso“ Dovo Gelžaičio istorija, jo siekis ištrūkti iš spąstais tapusios sovietinės Lietuvos. Knygoje susipina kelios siužetinės linijos, autorius nevengia vaizduoti ir istorinių asmenybių. Todėl romano skaitytojai susipažins su sovietinės Lietuvos „vyriausiuoju saugumiečiu“ Josifu Bartašiūnu, nevengdavusiu dalyvauti „aktyviai tardant“, kitaip tariant – kankinant, partizanus, pirmuoju Klaipėdos Vykdomojo komiteto pirmininku Viktoru Bergu, jautusiu palankumą vietiniams gyventojams, Mėmelio komendantu kapitonu Bugrovu, liuteronų sakytoju Ansu Baltriu ir kitais.

Sparčiau sukurti romaną M. Miliniui sąlygas sudarė Klaipėdos miesto savivaldybės kaip kultūros ir meno kūrėjui skirta individuali stipendija. Jos dydis – 580 eurų per mėnesį. Stipendija mokėta dvylika mėnesių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Už neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu šaudmenų - baudos kariškiams ir žurnalistui

Klaipėdos apygardos teismas neviešuose teismo posėdžiuose išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai neteisėtai įgijus, gabenus ir realizavus didelį kiekį šaudmenų pareikšti ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Veidai

Kaip atpažinti užverbuotą smogiką, jeigu jis yra tavo vadas ar geriausias draugas

Ketvirtadienio vakare Imanuelio Kanto bibliotekos Pempininkų padalinyje buvo pristatyta jau 10-oji klaipėdiečio žurnalisto ir rašytojo Mindaugo Milinio knyga „Smogiko išpažintis”, ...
2023-11-26
Skaityti daugiau

Kultūra

„Smogiko išpažinties" autoriaus planuose - komiksų knygelė apie pokario partizanus

Nors vėjuotą ir lietingą ketvirtadienio vakarą į naujos klaipėdiečio žurnalisto ir rašytojo Mindaugo Milinio knygos pristatymą, vykusį Imanuelio Kanto bibliotekos ...
2023-11-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This