Iššūkis prokurorei: kaip teisingai kvalifikuoti girtuoklės motinos veiksmus?

Kriminalai ir nelaimės

Artimiausiomis dienoms policijos tyrėjai turėtų apklausti telšiškę motiną, kuri balandžio pradžioje Klaipėdos universitetinėje ligoninėje pagimdė stipriai alkoholiu apnuodytą mergytę – jos kraujyje tąsyk rasta daugiau nei 4 promilės alkoholio.

Asociatyvi nuotr.

Iki šiol šalyje precedento neturėjusiam tyrimui vadovaujanti Klaipėdos apygardos prokurorė Edita Mikalainienė įsitikinusi, jog mama už tokį savo poelgį privalo atsakyti baudžiamąja tvarka, tačiau neslepia, kad tyrimas bus sudėtingas.

„Šiandien kaip tik sprendėm klausimą, kokiame statuse ir kokioj apimty ją apklausinėti”, – sakė  prokurorė, pridūrusi, jog tai pirmiausia yra teisės teorijos klausimas.

„Jei byla keliaus į teismą, tai keisim iš esmės teismų praktiką, nes pagal mūsų teisės normas galima pasikėsinti tik į gimusį kūdikį, o teisine prasme gimęs kūdikis pripažįstamas tik su pirmu įkvėpimu. Vaisius pagal mūsų įstatymus nėra laikomas gyvu, vadinasi, nėra objekto, į kurį kėsintasi”, – teisinius niuansus aiškino E. Mikalainienė.

Visgi, jos nuomone, ši byla teismą pasiekti privalo. Iki tol prokurorė neatmetė galimybės kreiptis konsultacijos į teisėkūros teoretikus, kad ir į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, formuojančio teismų praktiką, atstovus.

Prokurorė neslėpė, jog jai abejonių kelia viešai jau skelbtas nusikaltimo kvalifikavimas kaip sunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo.

„Kad vaikas gimtų su 4 promilėm, motina turėjo vartoti alkoholį visus 9 mėnesius, tad vargu ar tai yra neatsargus veikimas, mano supratimu, tai labiau panašu į netiesioginę tyčią”, – iššūkius, su kuriais jai teks susidurti, priimant galutinį sprendimą byloje, vardijo prokurorė. Visgi ji patikino padarysianti viską, kad tyrimas dėl alkoholiu apnuodyto naujagimio pasiektų teismą.

Klaipėdos vaikų ligoninės atstovė „Atvirą Klaipėdą” informavo, jog pasveikusi mergytė iš ligoninės išleista prieš porą savaičių, tačiau ją pasiėmė ne mama, o Telšių vaiko teisių atstovai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Alkoholiu apnuodytos naujagimės byla - uždarame teismo posėdyje (atnaujinta)

Pirmadienio rytą Klaipėdos apylinkės teisme pradėta naginėti precedento Lietuvoje neturinti byla dėl mirtina alkoholio doze, viršijusia 4 promiles, apnuodytos naujagimės.
2020-01-20
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Alkoholiu apnuodytos naujagimės motiną į teismą teks atvesdinti

Penktadienį Klaipėdos apylinkės teisme turėjęs prasidėti beprecedentės bylos nagrinėjimas dėl uostamiestyje gimusios iki 4 promilių alkoholiu apnuodytos naujagimės buvo nukeltas į mėnesio pabaigą, mat kaltinamoji nerado su kuo atvykti į teismą. Į kitą teismo posėdį moterį nuspręsta atvesdinti su policijos konvojumi.
2020-01-03
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Jurbarkietės sužalojimo ir išprievartavimo byla - jau teisme

Didžiulį rezonansą visuomenėje dėl įvykių kaimo turizmo sodyboje sukėlusi byla jau perduota nagrinėti Tauragės apylinkės teismo Tauragės rūmams. Prokuratūra skelbia, ...
2019-11-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This