Baigiami I. Simonaitytės muziejaus atnaujinimo darbai

Regionas

Šiemet sukanka 60 metų, kai rašytoja Ieva Simonaitytė Priekulėje pasistatė vasarnamį, o vėliau jis tapo memorialiniu muziejumi.

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, jog muziejaus pastatas jau baigiamas restauruoti. Atnaujinimo darbai finansuoti iš Europos regioninės plėtros fondo.

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotojos, atsakingos už bendrosios kultūros ugdymo bei etnokultūros puoselėjimo aktyvinimą Violetos Riaukienės, 2015 m. liepą atlikus statinio techninės priežiūros patikrinimą, nustatyta, jog pastatas yra prastos būklės, esama tinko būklė kelia grėsmę muziejaus lankytojams ir eksponatams, nusidėvėję pastato langai ir durys, atskirose lauko ir vidaus sienų vietose yra atsivėrę plyšiai, tad nuspręsta atnaujinti šį istorinio paveldo objektą.

I. Simonaitytė gimė Vanaguose. Vanagų bažnyčia šiandien. Palmiros Mart nuotr.

2018 m. birželio mėnesį buvo pasirašyta rangos darbų sutartis su UAB „Pamario restauratorius“, kurie atliko kapitalinius remonto darbus už daugiau kaip 139 tūkst. eurų. Įrengtas naujas čerpių stogas, apšiltintos lauko sienos, pamatai, rūsio perdanga, pakeisti langai, durys, modernizuota apšvietimo, šildymo, vandentiekio ir nuotekų sistemos. Pastato patalpų šildymui sumontuotas šilumos siurblys. Įrengtos patalpos edukacinėms  reikmėms, fondų saugykla. Šios paskirties patalpų muziejus niekada neturėjo.

Muziejus yra įrašytas į Kultūros vertybių registrą, todėl išsaugotas pastato durų, langų autentiškumas, vidaus sienos, veranda, mediniai laiptai, kuriais rašytoja kopė į antrą aukštą.

„Muziejuje įvyko ne tik plika akimi matomos, su remonto darbais susijusios permainos. Kol I. Simonaitytės memorialinis muziejus atvers duris lankytojams, bus ieškoma ir naujo muziejaus vadovo, nes ilgametė jo direktorė Laima Lemežienė išėjo užtarnauto poilsio. Tikimės, kad būsimas vadovas ir pats pasiūlys naują, modernią veiklos perspektyvą”, – pranešime cituojama V. Riaukienė.

INFORMACIJA

Pastate, kuriame 1980 m. įkurtas I. Simonaitytės memorialinis muziejus, eksponuojama daugiau nei 3000 eksponatų, susijusių su rašytoja: asmeniniai daiktai, knygos, dokumentai, dailės kūriniai. Seniausias iš jų – 1879 m. išleista knyga. Autentiška ekspozicija muziejaus lankytoją nukelia į rašytojos XX a. 9 dešimtmečio vasarnamio interjerą, kurio dalis taip pat yra kultūros paveldas. Tai vienintelis veikiantis I. Simonaitytės muziejus Lietuvoje.

KOMENTARAS

Edita Barauskienė, pedagogė, kraštotyrininkė, I. Simonaitytės kūrybos tyrinėtoja

Kalbėdamas apie muziejaus veiklą vertų dėmesio pasiūlymų yra išsakęs knygotyrininkas, bibliofilas, edukologas, kultūros tyrinėtojas prof. habil. dr. Domas Kaunas. Jo nuomone, muziejui turėtų vadovauti literatūrinį išsilavinimą turintis žmogus, kuris, pristatydamas I. Simonaitytės gyvenimą, drauge pasakotų ir viso krašto istoriją. Neužtenka pateikti tik elementarius faktus, parodyti eksponuojamus daiktus. I. Simonaitytės romanuose gausu krašto papročių, tradicijų, ne veltui literatūros klasikė vadinama krašto metraštininke. Todėl muziejuje pateikiama informacija turėtų būti kiek įmanoma labiau susieta su istoriniu laikotarpiu.

Derėtų nepamiršti ir rašytojos gimtinės – Vanagų. Muziejaus darbuotojai galėtų rengti pažintines išvykas po kaimą, papasakoti apie Vanagų bažnyčią, parodyti etnografines kapinaites, kuriose ilsisi daugelis I. Simonaitytės aprašytų veikėjų.

Iki šiol muziejus nepalaikė jokio ryšio su Priekulės I. Simonaitytės gimnazija, dažnas moksleivis net nežino, kad miestelyje yra toks muziejus ir nėra į jį užsukęs. Galima organizuoti ekskursijas. Šiais technologijų laikais būtina pagalvoti ir apie interaktyvių edukacijų atsiradimą. Dar kartą turėtų būti apsvarstytas ir I. Simonaitytės perlaidojimo klausimas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Klaipėdos rajone religinėms bendruomenėms skirta 75 tūkst. eurų

Net septynioms Klaipėdos rajone veikiančioms tradicinėms religinėms bendruomenėms įvairioms iniciatyvoms įgyvendinti paskirstyti 75 tūkstančiai eurų. Taip siekiama prisidėti prie joms ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose atsiras dar vienas vaikų darželis

Klaipėdos rajono savivaldybė skelbia ieškanti projektuotojo naujam vaikų darželiui Gargžduose. Planuojama, kad darželį, atsirasiantį Karaliaus Mindaugo gatvėje, galės lankyti per ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose atsiras naujas modulinis darželis

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, kad žengtas dar vienas žingsnis modulinio darželio Gargžduose statybos link – pasirašyta projektavimo sutartis. Planuojama, kad ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This