Lėlių teatro festivalis: vaizdas dar nėra viskas

Kultūra

Gabrielė Ruočkutė
2019-05-10

Komentarų: 0

Dešimtąjį kartą gegužės 16-19 dienomis Klaipėdoje vyksiantis tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia magica“ šiemet vėl laužys išankstines nuostatas ir griaus stereotipinį mąstymą, kad lėlių teatras skirtas tik vaikams.

Festivalio komanda jį pristatė nestandartiškai – prie jūros. Gabrielės Ruočkutės nuotr.

„Laužyti šiuos stereotipus – sudėtingas darbas, kadangi norėdamas įsitikinti, pirmiausia turi pamatyti pats. Geriausias įrodymas – festivalis, kadangi didžioji šių metų festivalio programos dalis skirta suaugusiems. Lėlių spektakliai yra be žodžių, juose yra daug muzikos, vaizdo, šokio, judesio, pritaikomos įvairiausios kitos meno rūšys ir tai lėlių spektakliams kuria pridėtinę vertę. Atrodo, kad kiekvienas suaugusiems skirtas spektaklis sulaukia vis daugiau ir daugiau auditorijos, o ši auditorija žinią apie lėlių teatrą skleidžia toliau. Manau, kad kažkada ateis diena, kai nebeliks stereotipų”, – paplūdimyje surengtos spaudos konferencijos metu penktadienį sakė Klaipėdos lėlių teatro ir festivalio direktorė Aušra Juknevičienė.

Kvies „Pamatyti nematoma“

Šįmet „Materia Magica“ pasitinka kviesdamas „Pamatyti nematoma“. Ši žinutė užkoduota ir festivalio spektakliuose, kurių metu materija virs gyvybe ir taps stebuklu, atsiveriančiu prieš žiūrovų akis.

Festivalio programoje bus pristatyta 15 spektaklių iš 10 skirtingų pasaulio šalių. Izraelio, Graikijos, Olandijos, Slovėnijos, Vokietijos, Bulgarijos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos ir Lietuvos.

1997 m. „Karakumų asilėlio“ vardu pavadintas festivalis 2017 m. išaugo ir persivadino į „Materia Magica“. Nuo tada festivalis tapo orientuotas ne tik į vaikų, bet ir į suaugusiųjų auditoriją.

Anot festivalio programos koordinatorės Agnės Pulokaitės, tai bus vienas draugiškiausių auditorijai festivalių. Jame įvairiausių amžiaus grupių žiūrovai galės rasti sau patinkantį spektaklį. Spektakliai bus skiriami kūdikiams, vaikams, paaugliams bei suaugusiesiems.

Festivalį atidarys olandų trupė „Lejo“, kaskart gebanti sukurti magišką reginį, spektakliu vaikams nuo 4 m. „Rankas aukštyn“. Oficialus festivalio atidarymo renginys ir vienas ryškiausių programos akcentų gegužės 16 d. vyks „Švyturys B-House“ muzikiniame klube. Renginio metu koncertuos grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“. Šis renginys bus nemokamas.

Šįmet festivalyje bus pristatyta daug jaunų, eksperimentuojančių teatro kūrėjų spektaklių. Kai kurie iš jų netgi laikomi kontraversiškais. Vienas tokių – Drezdeno jaunimo teatro spektaklis-socialinis eksperimentas „Lankymo valandos baigtos“. Po spektaklio vyks speciali diskusija.

Kai kurie programos spektakliai bus paremti tikrais faktais. „Duda Paivos“ trupė iš Olandijos pristatys kūrėjo asmenine patirtimi, trumpam netekus regėjimo, paremtą spektaklį „Aklasis“. Ari Teperberg iš Izraelio spektaklis „Ir mano širdis beveik sustojo“ kalbės apie tai, kaip neturėdami kai kurių juslių, vis tiek galime jausti.

Festivalį gegužės 19 d. uždarys „Puppet‘s Lab“ teatro iš Bulgarijos spektaklis „Aš – Sizifas“.

Programoje – ne tik spektakliai

Be spektaklių festivalyje bus galima pamatyti nemokamas vaikams ir suaugusiesiems skirtas lėlinės kino animacijos programas. Šįmet kino programoje bus 8 animaciniai filmai, skirti vaikams.

Lėlinės kino animacijos programą kuruojanti Monika Mikalauskaitė papasakojo, kad vaikams skirtoje animacinių filmų programoje bus kalbama apie meilę, draugystę, pasiaukojimą, šeimą ir jos santykius.

Pasak M. Mikalauskaitės, festivalyje kiekvienas vaikas turės galimybę pamatyti visiškai kitokią animaciją negu yra įpratęs matyti televizijos ekrane.

Lėlinio kino animacijos programoje bus net 12 suaugusiems skirtų animacinių filmų. 3 iš jų – lietuvių kūrėjų. Suaugusiems skirta programa bus ne humoristinė, o rimta, skirta apmąstymams.

„Materia Magica“ lankytojai neįkainojamą patirtį įgaus ir kūrybinių dirbtuvių metu. Gegužės 15 d. nuo 10 iki 14 val. Klaipėdos Edaurdo Balsio menų gimnazijoje vyksiančiose dirbtuvėse paaugliai 4 valandas gamins lėles iš tokių medžiagų kaip kartonas, audinys ir rasti daiktai bei suteiks joms charakterius. Dirbtuvių kulminacija – trumpas filmukas, kuris vėliau bus rodomas socialiniuose tinkluose. Dirbtuves ves garsus kino animacijos kūrėjas ir lėlių teatro režisierius iš Didžiosios Britanijos Joseph Wallace.

Kvepiantis festivalis

Vienintelis profesionalus lėlių teatro festivalis visoje Lietuvoje šįmet pirmąkart bus gausus ne tik vizualumo, pojūčių, garsų, bet ir kvapų.

Ekologiškų kvepiančių aliejų kūrėjai „KAP KAP“ renginiui sukūrė specialų kvapą, kurį gaus kiekvienas festivalio dalyvis. Tie, kuriems kvapas patiks, vėliau galės jo ir įsigyti.

Bilietai į spektaklius „Sibiro Haiku“ ir „Žirafa“ jau išparduoti, todėl festivalio organizatoriai skatina nedvejoti ir įsigyti bilietus nelaukiant paskutinės minutės.

Visą festivalio programą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatre - šokio premjera suaugusiems

Kovo 21, 22, 23 d. Klaipėdos lėlių teatre vyks šokio ir šešėlių monospektaklio suaugusiesiems premjera „Kontūrai“. Tai – Klaipėdos lėlių ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos lėlininkus nudžiugino mažųjų vokietukų smalsumas

Praėjusią savaitę Niurnberge (Vokietijoje) vykusiame XIII tarptautiniame vaikų teatrų festivalis „Panoptikum“ dalyvavo Klaipėdos lėlių teatras. Be lietuvių šiemet festivalio programoje ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Savaitgalį klaipėdiečiai kviečiami į Lėlių teatro spektaklius bei parodos atidarymą

Pirmąjį vasario savaitgalį Klaipėdos lėlių teatras kviečia pasitikti drauge. Teatre – ne tik pamėgti repertuariniai spektakliai, bet ir parodos atidarymas. ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This