Universiteto diplomas – po 70 metų

Fotoreportažai, Svarbu, Veidai

[vc_row][vc_column][vc_column_text]„Šiandien mes oficialiai pripažįstame Česlovą Jakubauską mūsų bendruomenės nariu, jūs grįžtate į Vilniaus universitetą”, – sakė Vilniaus universiteto (VU) rektorius prof. Artūras Žukauskas, penktadienį klaipėdiečiui Č. Jakubauskui įteikdamas šios aukštosios mokyklos Atminties diplomą, praėjus lygiai 70 metų nuo jo studijų universitete.

Šie Grįžtančios atminties iniciatyvos diplomai skiriami asmenims, kurie pokariu ne dėl savo kaltės, o dėl totalitarinio režimo buvo pašalinti iš universiteto.

Vilniaus universiteto Atminties diplomas ir atminimo ženklas Č. Jakubausksą pasiekė po 70 metų. Palmiros Mart nuotr.

Matematiką 1948 m. pradėjęs VU studijuoti Č. Jakubauskas iš universiteto 1949 metais buvo pašalintas kaip „stambių buožių” sūnus ir kartu su tėvais ištremtas į Sibirą. Visgi ten po Stalino mirties Česlovas baigė inžinerinius mokslus, nes mokytis visada norėjo.

Pasak universiteto rektoriaus, šia vykdoma akcija siekiama iš dalies atstatyti istorinį teisingumą bei ištaisyti praeities klaidas, taip simboliškai atsiprašant buvusių VU studentų už praeity jiems padarytą nepelnytą skriaudą. Tokiais diplomais balandžio pradžioje buvo pagerbti 85 buvę VU studentai ir darbuotojai.

Tąsyk į iškilmingą ceremoniją Vilniuje dėl sveikatos negalėjusiam atvykti buvusiam studentui Č. Jakubauskui penktadienį jo dukros namuose uostamiestyje įteiktas ne tik diplomas ir specialus atminties ženklas, bet ir archyvuose surastas jo paties ranka rašytas prašymas priimti į universitetą bei kiti išlikę dokumentai.

„Visos Vilniaus universiteto bendruomenės vardu sveikinu jus, grįžus į universitetą”, – įteikdamas ir gėlių puokštę bei Matematikos fakulteto dovanas sakė rektorius. Jo teigimu, 1949-aisiais metais iš VU pašalintų studentų gyvi likę vos keturi, tad skubama jiems atiduoti duoklę. Universiteto rektorius kartu pasidžiaugė, jog VU alumnė yra ir Č. Jakubausko anūkė Ugnė, kartu su kitais artimaisiais dalyvavusi šioje prasmingoje ceremonijoje.

Į ją atvyko ir buvę bendradarbiai iš Klaipėdos inžinerinių tinklų statybos įmonės. Jų atstovas priminė, jog grįžęs į Klaipėdą po 25 metų tremties Č. Jakubauskas jų įmonėje vyriausiuoju inžinieriumi išdirbo net 38 metus, iki pat savo 80-mečio.

Girdėdamas jo adresu skiriamus gražius žodžius bei bendradarbių perduotus linkėjimus Č. Jakubauskas graudinosi bei teigė nesąs vertas tokių pagyrų, tačiau pripažino, jog VU rektoriaus įteiktas diplomas jam esąs labai svarbus.

Tą patį „Atvirai Klaipėdai” sakė ir Č. Jakubausko dukra Jolanta.

„Buvome labai sujaudinti, net nepatikėjome, kad tokia akcija vykdoma. Ir graudu, ir labai džiugu”, – sakė ji.

INFORMACIJA

VU siekdamas atsiprašyti, pripažinti praeities klaidas ir taip atkurti istorinį teisingumą, jau ketverius metus vykdo moksliniais-istoriniais tyrimais paremtą iniciatyvą „Grįžtanti atmintis“. Ja siekiama atsiprašyti universiteto bendruomenės narių, kurie dėl permainingos XX a. Lietuvos prieškario ir pokario istorijos buvo pašalinti iš universiteto ir neteko galimybės baigti studijų, tęsti mokslinių tyrimų, pedagoginės ar kitos su universitetu susijusios veiklos.

Taip pat Atminties diplomais bus pagerbiami ir žydų kilmės VU studentai, kurie 1941 m. rugsėjo 19 dieną buvo pašalinti iš VU dėl jų tautybės.

VU rektorius kviečia prie šios iniciatyvos prisidėti ir kitas Lietuvos aukštąsias mokyklas.

Viena iš seniausių aukštųjų mokyklų Rytų Europoje Vilniaus universitetas šiemet mini 440 metų jubiliejų. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”82356,82357,82358,82359,82360,82370,82364,82368,82363,82365″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politikų tribūna

Kaltas tas gudrus melagis ir apgavikas iš Klaipėdos

O tas jaunasis kolega Audrius Petrošius, pasirodo, yra labai gudrus ir įtakingas: sugebėjo taip apkvailinti 102 iš 141 kolegų Seime, ...
2022-01-08
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Seimas galutinai apsisprendė dėl Klaipėdos universitetinių klinikų

Seimas ketvirtadienį priėmė įstatymo pataisas, atveriančias galimybę Klaipėdoje steigti universiteto ligoninę, kurios dalininkai būtų Klaipėdos universitetas (KU) ir Sveikatos apsaugos ...
2021-12-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos universitetinės klinikos: Seimas žengė dar vieną žingsnį

Antradienio vakarą Seimas po svarstymo pritarė įstatymo pataisoms, atveriančioms galimybę Klaipėdoje steigti universiteto ligoninę, kurios dalininkai būtų Klaipėdos universitetas (KU) ...
2021-12-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This