Balsavimas baigtas, skaičiuojami biuleteniai

Fotoreportažai, Politika

Martynas Vainorius, Palmira Mart
2019-05-12

Komentarų: 3

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sekmadienį 20 val. šalyje turėjo būti uždarytos visos rinkimų apylinkės ir prasidėti balsų skaičiavimas, tačiau bent jau uostamiesčio Šilojų apylinkėje dėl vakarinio rinkėjų antplūdžio jie buvo priimami beveik iki 21 val.

Su darbu nesusitvarkė?

„Šilojų rinkiminėje apylinkėje eilė, kad galėtum prabalsuoti. Žmonės nenukreipiami į kitas rinkimų apylinkes. Atvykau 9.40, eilė, kuri nejudėjo, išvykau, nes diena buvo suplanuota. Atvykau 18.30 – dar didesnė eilė, pastovėjus eilė už manęs ilgėjo, žmonės piktinosi, kai kurie išėjo nebalsavę. Nuėjus paklausti prie komisijos stalo, kur galima prabalsuoti, atsakė, bet kur, pasitikslinus, kur artimiausia apylinkė, moteris pasakė nežinau, matėsi, kad moteris pasimetusi. Išvykau po miestą ieškoti apylinkės (telefono nebuvau pasiėmusi). Atsiminusi, kur anksčiau gyvendama esu balsavusi, nuvykau į kitą miesto pusę Vilties apylinkę (Bijūnų g,).Ten eilių nebuvo, bet pasirodo dar viena moteris iš Šilojų apylinkės atvyko balsuoti. Abi sėdėjome ir laukėme patvirtinimo. Šios moters kaip rinkėjos patvirtinimas atėjo tik po 20 min., mano greičiau. Pagaliau pavyko atlikti pareigą. Vilties rinkimų komisijoje matėsi dirba kompetetingi žmonės. Pagarba. Sekantį turą vėl ten vyksiu balsuoti, nes Šilojų apylinkėje akivaizdžiai komisija nesusitvarkė su darbu”, – „Atvirai Klaipėdai” parašė rinkėja Asta.

Kai kurie rinkėjai sugalvojo savo valią pareikšti praktiškai paskutinę akimirką – minėtoje Šilojų apylinkėje, įsikūrusioje Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, 19.50 val. eilėje stovėjo apie pusė šimto žmonių. Tarp jų buvo ir Kaune registruotų rinkėjų.

Paskutiniai rinkėjai sakė eilėje prastovėję apie 50 minučių.

„Dieną buvau atėjęs, eilė tada buvo dar pusėtina palyginus su dabartine, nors atrodė didelė. Padarėme klaidą, kad tada nebalsavome”, – sakė vyriškis.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Preliminariais duomenimis, iš viso prezidento rinkimuose ir dviejuose referendumuose dėl Konstitucijos 12 ir 55 straipsnių pakeitimų dalyvavo 56,5 procentai rinkėjų.

Klaipėdoje su išankstiniu balsavimu savo pilietinę pareigą atliko 53,28 proc. rinkėjų, Klaipėdos rajone – 56,2 proc., Kretingos rajone  – 54,7 proc. Mažiausiai aktyvūs Vakarų Lietuvoje buvo Šilutės rajono rinkėjai, kur prie balsadėžių atėjo vos pusė visų rinkėjų. Aktyviausi tradiciškai pajūrio regione buvo neringiškiai. Čia rinkimuose dalyvavo 68 proc. rinkimų teisę turinčiųjų.  Tai aukščiausias rinkėjų aktyvumas visoje šalyje. Nuo neringiškių nedaug atsiliko ir Palangos gyventojai – kurorte savo balsą atidavė 65 proc. rinkėjų.

Balsavo Arvydas Juozaitis

9.30 val. „Varpo” gimnazijoje esančioje Budelkiemio rinkimų apylinkėje balsavo Klaipėdoje šiuo metu gyvenantis kandidatas į prezidentus Arvydas Juozaitis. Kiti su uostamiesčiu susiję kandidatai – Naglis Puteikis ir Gitanas Nausėda – balsuoja Vilniuje.

A. Juozaitis ėmė visus biuletenius – ir abiejų referendumų. Po rinkimų jis kartu su šeima sakė eisiantis iš šv. Juozapo darbininko bažnyčios mišias ir važiuos į rinkimų štabą Vilniuje.

Biuleteniai paskutinei rinkėjai, medikei, registruotai ne Šilojų apylinkėje, čia buvo išduoti apie 21 val.

Referendumams – aukšta kartelė

Prezidento rinkimuose rinkėjai galėjo rinktis iš devynių kandidatų: Vytenio Povilio Andriukaičio, Arvydo Juozaičio, Valentino Mazuronio, Gitano Nausėdos, Mindaugo Puidoko, Naglio Puteikio, Sauliaus Skvernelio, Ingridos Šimonytės ir Valdemar Tomaševski.

Referendume dėl pilietybės piliečių buvo klausiama, ar jie sutinka, kad 12-asis Konstitucijos straipsnis būtų pakeista į tokią formuluotę:  „Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę, Lietuvos Respublikos pilietybės nepraranda. Kitais atvejais Lietuvos Respublikos pilietis negali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, išskyrus konstitucinio įstatymo nustatytas išimtis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato konstitucinis įstatymas”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Norint, kad ši Konstitucijos pataisa būtų priimta, už ją turėjo balsuoti ne mažiau kaip pusė visų įregistruotų šalies rinkėjų, t. y. ne mažiau kaip 1 233 758 rinkėjai.

Referendume dėl Seimo narių skaičiaus rinkėjai turėjo pritarti ar ne, kad 55-ame Konstitucijos straipsnyje būtų įtvirtinta, kad būtų nebe 141, o 121 parlamentaras. Pritarus tokiai nuostatai ji būtų taikoma eiliniams arba pirmalaikiams rinkimams, kurie vyktų po tokio teisės akto įsigaliojimo.

Pastarasis Konstitucijos keitimas įsigaliotų, jei jam pritartų daugiau negu pusė piliečių, dalyvavusių referendume, bet ne mažiau kaip vienas trečdalis piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašą. Tad šiuo atveju „už“ referendumo metu turi pasisakyti ne mažiau negu 819 443 piliečiai.

Per šiuos rinkimus pirmą kartą Lietuvos istorijoje buvo sudarytos  sąlygos ir turintiesiems klausos ar regėjimo negalią. Kurti rinkėjai galėjo „Skype” programėle susisiekti su gestų kalbos vertėjais, kurie buvo pasirengę padėti komunikuoti su rinkimų komisijų nariais.

O silpnaregiams ar neregiams buvo parengtos specialios rinkimų biuletenių įmautės, kurios, tikimasi, kad padėjo balsuoti be kitų asmenų pagalbos. Visi rinkimų ir referendumų biuleteniai bus įdedami į atskiras įmautes. Brailio raštu buvo išvardinti visi kandidatai, taip pat – referendumų tekstai. Siekiant užtikrinti rinkėjų balsavimo slaptumą, po balsavimo rinkėjai turi teisę specialiąsias įmautes, kurių pagalba balsavo, pasiimti, t. y. įmautės grąžinti rinkimų komisijai nereikia.

Skaičiuos ilgiau

Per šiuos rinkimus pirmąsyk buvo galima balsuoti iš anksto net penkias dienas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) informacinėje sistemoje gegužės 10 d. balsavusiais iš anksto buvo pažymėta 228 998 rinkėjai – 9,45% visų rinkėjų sąrašuose įrašytų asmenų. Per paskutinius prezidento rinkimus iš anksto balsavo 152 792 (6,02%) rinkėjų.

Daugiausiai rinkėjų balsavo iš anksto Neringos (33,35 proc.), Birštono (20,46 proc.) ir Ignalinos rajono (18,15 proc.) savivaldybėse. Uostamiestyje iš anksto savo valią pareiškė 6,46% rinkėjų, Klaipėdos rajone – 8,54%, Kretingos ir Šilutės rajonuose atitinkamai 8,36 ir 8,33%.

VRK skelbė, kad dėl gerokai didesnio išankstinio balsavimo biuletenių kiekio balsų skaičiavimo procedūra šįkart gali užtrukti ilgiau nei įprastai ir rinkimų bei referendumų rezultatai gali pasirodyti vėliau.

Išankstinio balsavimo metu paduoti rinkėjų balsai skaičiuojami tik po to, kai yra suskaičiuojami rinkimų dieną balsadėžėje rasti biuleteniai.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”82628,82629,82630,82631,82632,82633,82634,82635,82636,82637,82638,82639,82640,82641,82642,82643,82644,82645,82646,82654,82655,82656,82657,82658,82659,82660,82661,82663,82705,82664,82726,82736,82723,82729,82735″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

3 Comments

  1. Algis

    Atėjus balsuoti į Zarasų raj., Dusetų rinkiminę apylinkę rinkimų komisijos narė paklausė ar imsiu visus tris balsavimo biuletenius. Buvau šokiruotas tokio paklausimo, nes referendumai yra organizuoti Lietuvos Respublikos valstybės vardu, o rinkimų komisijos narė privalo pateikti visus tris balsavimo biuletenius atėjusiam balsuoti piliečiui. Dabar gaunasi, kad rinkimų komisijos narė yra auksčiau už įstatymą, nes klaidina piliečius, kurie nori atlikti savo pareigą balsuojant slaptai į valstybės organizuotus referendumus.

    Reply
  2. Zofija

    Mane labai nustebino ir izeide, nes Pirmoje Klaipedos apyl. priejus prie stalo , paklause kiek norinti gauti biuleteniu. Ka tai reiskia? Atrodo yra 3 biuleteniai, koks gali buti tai klausimas. Tikriausiai kai kurie zmones neima tu biuleteniu, o paskui kazkas uzpildys juos tas piktavalis zmogus, ar grupe zmoniu tuos nepaimtus pagal spec. nurodymus. Ar tai vykdoma demokratineje valstyjoje? Kur mes gyvename? Kiek galima apgaudineti zmones? Ar tai busimoji nauja valdzia? Kokia geda!!!! Ir dar? Kodel neaiskus klausimai balsuojant uz dviguba pilietybe ir apie seimo nariu skaiciu? Ar tai nemoksiskumas ar noras suklaidinti zmones? Labai nusivyliau tais balsavimais. Gaila, kad ejau is vis

    Reply
  3. virgis

    atejus balsuoti vilniaus kolaso apyl.paklause kiek biuleteniu tau duoti .pasijutau esas nedemokratineje valstybeje.paklausus pirmininkes kas liepe taip sakyti.atsake paeivis.prezidente.kagi 10 metu ji mus apgaudinejo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This