„Atvira Klaipėda“ pasakos išskirtinę urbanistinę istoriją

Unikali urbanistinė istorija

Tiek istorikai, tiek ir architektai-urbanistai bei sociologai pažymi, kad Klaipėdos miestas yra išskirtinis dėl II pasaulinio karo pabaigoje patirtos visiškos depopuliacijos ir pokariu vykusio pakartotinio apgyvendinimo. Unikali yra ir jau pirmaisiais pokario metais prasidėjusi  miesto urbanistinė raida.

Straipsnių ciklą jau trečiadienį pradės publikacija, skirta šiuo metu rekonstruojamam Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatui – buvusiems Klaipėdos kultūros rūmams. P. Mačiulio (ELTA) Lietuvos centrinis valstybės archyvas nuotr.

Sprendimus dėl Klaipėdos raidos priiminėję specialistai ir valdžios atstovai pakeitė miesto planą iš radialinio į linijinį, nušlavė nuo žemės nemažai karo veiksmus sugebėjusių išgyventi senųjų pastatų, aplinkinius kaimus pavertė naujaisiais uostamiesčio rajonais.

Visi šie sprendimai ir dabar lemia daugelį šiandienos klaipėdiečių kasdieninių patirčių, bet retas kuris paskutiniųjų sovietinės santvarkos metų ar jau po nepriklausomybės atgavimo gimusių kartų atstovų žino vieno ar kito objekto, ar net miesto kvartalo atsiradimo istoriją.

Tad siekdami užkaišyti tokias istorines spragas portalo „Atvira Klaipėda“ žurnalistai pradeda įgyvendinti Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto lėšomis iš dalies finansuojamą kultūros ar meno srities projektą „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“.

Jo metu klausinėdami istorikus, skaitydami prisiminimus ar kalbindami tebegyvenančius to meto įvykių liudytojus ir dalyvius, naršydami po archyvus, žurnalistai parengs straipsnių ciklą, kuriame pasakos įvairų pastatų ar kvartalų atsiradimo istorijas, transformacijas, apžvelgs jų dabartį, bandys sužinoti jų dabartinių savininkų ar miesto valdžios planus.

Straipsnių ciklą jau trečiadienį pradės publikacija, skirta šiuo metu rekonstruojamam Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatui – buvusiems Klaipėdos kultūros rūmams.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This