Jolantą Girdvainę Kretingos opozicija pasitiko nesvetingai

Regionas, Svarbu

Kretingos rajono taryba trečiadienį slaptu balsavimu šios savivaldybės administracijos direktore paskyrė klaipėdietę Jolantą Girdvainę, iki tol dirbusią Klaipėdos pramonininkų asociacijos vykdančiąja direktore.

Už jos kandidatūrą pasisakė 14 Tarybos narių, prieš buvo vienas, susilaikė dešimt. Ji pareigas pradės eiti jau nuo ketvirtadienio.

„Įrodysime, kad jie klydo”, – paskyrus Jolant1 Girdvainę sakė Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.Martyno Vainoriaus nuotr.

Akcentavo skaidrumą ir dialogą

Pristačiusi savo darbinę patirtį ir išsilavinimą J. Girdvainė sakė, jog tokį mero Antano Kalniaus ir jo komandos pasirinkimą vertina kaip didelį įvertinimą ir asmeninį iššūkį, naują patirtį ir galimybes padaryti daugiau.

„Puikiai suprantu, kad tai – ypatingos atsakomybės reikalaujanti veikla. Pirmiausia siekčiau įsiklausyti į Tarybos keliamus tikslus ir užduotis. Siekčiau, kad rajono gyventojai gautų geras viešąsias paslaugas, gerėtų jų gyvenimas, būtų racionaliai valdomi viešieji finansai, siekčiau išmintingai telkti darbuotojus sėkmingam darbui. Ambicingus planus turime sukurti visi patys, visi kartu. Skaidrumas, atvirumas, dialogas su visuomene yra man ypatingos svarbos dalykai”, – sakė J. Girdvainė.

Ji žadėjo tartis su gyventojais dar prieš ruošiant sprendimo projektus.

„Pripažįstu, kad ne viską žinau apie Kretingą ar rajoną. Iki vakar 17 valandos dar dirbau Klaipėdos pramonininkų asociacijoje. Daugelis atsakymų ateis pradėjus dirbti, kalbantis su administracija ir bendruomenėmis”, – sakė J. Girdvainė, akcentavusi, jog administracijos direktorius pirmiausia yra politinės valios vykdytojas ir ji, paskyrus į šį postą, neketina peržengti šių ribų.

Žėrė kritiką

Pradėjus klausimų ir pasisakymų metui buvęs Kretingos rajono meras Valerijonas Kubilius akcentavo, kad J. Girdvainė dirbs Kretingoje, o mokesčius mokės Klaipėdai.

„Prisistatėte teoriškai. Ką siūlytumėte daryti konkrečiai, sakėte, kad reikia išanalizuoti. Kiek ilgai galvosite? Rytoj prasidės įtemptas darbas, neužteks darbo valandų. Tuos darbus reikės vykdyti”, – ir kitokios kritikos pažėrė buvęs meras.

„Nesiruošiu apgaudinėti nei jūsų, nei valstybės. Taip, moku mokesčius Klaipėdai. Kaip bus ateityje, ką gali žinoti. Manau, kad judėjimas regione tik didės. O dėl konkrečių darbų, suprantu, kaip norėtųsi turėti šiandien atsakymus į skaudžiausius klausimus, bet ir partijų programose nėra konkrečių sprendimų, kelių. Nuo pat šiandien susidėliotume prioritetinius klausimus”, – sakė kandidatė.

V. Kubiliaus partijos kolega, buvęs rajono savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Domarkas rėžė dar griežčiau.

„Kalbėsiu ne kaip apie asmenį, o kaip apie pretendentę ir politikę. Kaip viešųjų ryšių specialistė puikiai kalbate, bet sugebate nieko nepasakyti. Nieko neišgirdome, aptakios frazės. Klaipėdietės siūlymas tai kaip su šlapiu skuduru per veidą. Iš 20 000 darbingų kretingiškių nerado nė vieno tinkamo kandidato. Labai gaila ir apmaudu. Tai, kas lieka nuo Klaipėdos, ateina į Kretingą, kalbu ir apie mero patarėją. Jaučiu didelę nuoskaudą, turime puikių žmonių, kurie gali dirbti ir patarinėti. Neturite žalio supratimo apie Kretingos teritoriją, sunku atskirti Nausodį nuo Nausėdų, sunku kalbėti apie problemas Pasieniečių, Vytauto gatvėje, nežinote, kokia situacija švietime, kultūroje, kokie didieji projektai vykdomi. Kalbate apie du nereikšmingus projektėlius ir sporto kompleksą. Žinios apie biudžeto formavimą labai silpnos, kandidatė nesusipažinusi su programomis. Nėra valdančiosios daugumos programos, o apie ją kalbama. Opozicija nepalaiko ir siūlo ieškoti ieškoti kandidato iš Kretingos gyventojų, specialistų”, – kalbėjo V. Domarkas.

Visuomeninio rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ atstovas Vilius Adomaitis, reaguodamas į tokį pasisakymą, teigė, jog suprantama V. Domarko nuoskauda, kai „visi jo tikslai, planai žlugo po rinkimų nepatekus į valdančiąją daugumą”.

„Kalbėti apie žmogų nekompetenciją nepamačius, kaip jis dirba, yra nesolidu. Diskriminuojate dėl gyvenamosios vietos, netrukus tikriausiai piktinsitės, kad atvyksta kitos spalvos, orientacijos žmonės. Čia tikra diskriminacija. Kaip jaustis mano žmonai, kuri važiuoja dirbti į Klaipėdą? Gal išgirdus apie tokias kalbas jai bus pasiūlyta ten nebevažinėti? Kai kurie gyvenate Palangoje, Šventojoje, važinėjate į Tarybą, ir niekas nepriekaištauja. Pajūrio kraštas labai susijęs, dalinamės jūra, pramonės įmonėmis, žmonėmis. Klaipėdos rajonas sugebėjo pritraukti žmones iš Klaipėdos ir Kretingos, statytis namus. Gal ir kandidatė irgi čia gyvens. Priėmiau asmeniškai ir kaip įžeidimą tų žmonių, kurie važinėja dirbti į Klaipėdą ir iš jos. Pačiam vertėtų pasiklausyti įrašą, ką pristatinėjote, kaip kandidatas į direktoriaus postą. Reikia pasižiūrėti į veidrodį, o paskui kritikuoti”, – dėstė V. Adomaitis.

„Esmė ne kur gyvena, o ar pažįsta Kretingos rajoną, žino jo problemas. Kiekvieną keliuką, vieškelį. Klausėme, kur kokie projektai, bet nežino, o reikia dirbti jau dabar. Negalėsi žiūrėti į „Google play” ar mapsus, kur kokia vieta. Reikia dėl visuomenės gerovės eiti į tokias pareigas, o ne dėl savo asmeninio iššūkio. Nesvarbu, kur žmogus gyvena – gali ir Vilniuje, ir Paryžiuje, svarbu, kad žinotų rajoną”, – teigė partijos „Tvarka ir teisingumas” narė Jolita Vaickienė.

Simas Končius, „Kretingos krašto“ atstovas, teigė, kad reikia žiūrėti į žmogaus kompetenciją ir sugebėjimus vadovauti, o ne gyvenamąją vietą.

„Reikalauti iš pretendento, kad jis žinotų visus rajono kampelius ir projektus. Kažin, ar visi pasakytų apie visas smulkmenas. Būkime garbingi ir nereikalaukime to”, – teigė S. Končius.

Antrą kartą pasisakydamas V. Kubilius teigė neturintis nieko prieš asmenybę, nes „puikiai šneka, turi patirties”, bet kalbantis su kretingiškiais, anot jo, yra „tokių atgarsių o kaip čia dabar yra, nejaugi Kretingoje nėra nė vieno žmogaus, kuris galėtų eiti administratoriaus pareigas”.

„Čia ne paprastas darbas, kad nuvažiavai. Aš skaityčiau, kad čia nėra gerai padaryta. Ji, žinoma, bus patvirtina, dauguma nutarė. Mus pastatėte į opoziciją, tai dabar ir kentėkit, kas bus negerai, pasakysime, teks išklausyti mūsų priekaištus. Linkiu, kad Jolanta užsirekomenduotų ir kretingiškiai priimtų kaip savo žmogų”, – teigė V. Kubilius, kuriam po šio pasisakymo V. Adomaitis priminė, jog jis kaip partijos sekretorius atvyko iš Skuodo ir niekas jam dėl to nepriekaištavo

Pasisakymus vainikavo konservatoriaus Dovydo Bajoro pareiškimas, kad J. Girdvainės stiprybė tai, kad ji turės „velniškai stiprios daugumos” palaikymą.

„O mums reikėtų dieviškos”, – replikavo J. Vaickienė.

„Krikščioniškos partijos atstovas taip kalba”, – reagavo V. Kubilius.

Tačiau dauguma pasirodė nesanti velniškai stipti, nes ją sudaro 18 politikų, o už J. Girdvainę balsavo tik 14.

Po palankaus slapto balsavimo J. Girvainę pasveikinęs meras A. Kalnius sakė, kad sulauktas negatyvas tik sustiprins.

„Įrodysime, kad jie klydo”, – sakė A. Kalnius.

J. Girdvainės pavaduotoju vienbalsiai slaptu balsavimu buvo paskirtas nepartinis iki šiol laikinai administracijai vadovavęs Povilas Černeckis. Administracijos direktoriaus pavaduotoju jis dirbo ir praėjusioje kadencijoje. Šias pareigas jis ėjo ir pusantrų metų, 2011-2012 metų laikotarpiu.

3 Comments

  1. Išankstinis nusistatymas, jau pralaimėjimas

    Girdvainė tikrai darbšti ir kūrybinga moteris. Kretinga tikrai nepasigailės.

    Reply
  2. Sandra

    Kretinga kretingiškius! Tik už savus!

    Reply
  3. Kreta

    kaip stipriai bijo zmogaus is salies, kad gal nepavyks susitarti kaip anksciau.. kad ji mokescius moka Klaipedai tragedija, o kad dauguma dirbanciu kretingiskiu mokescius moka Kretingai o dirbti priversti Klaipedoj ar Palangoj, tuose paciuose Gargzduose (nes isvijom gamyklas), tai normaliai? tikiuosi, kad naujoji valdzia ir direktore ukininkaus taip, kad bus smagu moketi mokescius Kretingai. ateina ji ne is Kulupenu, o is Klaipedos, tikiuosi suklestesime ir mes, nes Klaipedai puikiai sekasi. isvis, labai bjaurus puolimas ant zmogaus, kurio veiklos dar nera kaip vertinti, pralaimejusiuju skausmas begalinis.. direktorei stiprybes, zinokite yra Kretingoje sviesiu, mastanciu zmoniu, be jokios nuoskaudos, kad si posta uzsims ne vietinis, svarbu, kad pradetu Kretingos problemos sprestis is esmes, nestagnuotume.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Teismas palaimino Kretingos mero susitarimą su prokuratūra. Su kitais politikais bylinėjamasi (atnaujinta)

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjo Sauliaus Zajarsko nutartimi pirmadienį buvo patvirtinta Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Kretingos rajono mero ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Veidai

Dėl aviacijos inžinerijos pajūrį iškeitė į Kauną

Aviacija Kauno technologijos universiteto (KTU) transporto inžinerijos doktorantą Mindaugą Dagilį privertė iškeisti Kretingą į Kauną. „Nuo antros klasės gyvenau Klaipėdoje, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This