Savivaldybė ragina nenaudoti plastikinių indų

Miestas

Prasidedant masinių renginių sezonui Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ragina švenčių, festivalių, sąskrydžių organizatorius ir visus klaipėdiečius vengti plastikinių pakuočių bei indų naudojimo – pakeisti juos iš kitų lengvai yrančių medžiagų pagamintais analogais.

analogicus (pixabay.com) nuotr.

„Šiltuoju metų laiku Klaipėdoje ir visame pajūrio regione vyksta daugybė renginių po atviru dangumi. Mėgaudamiesi gamtos prieglobsčiu gal ir nepagalvojame, kad kai kurie mūsų įpročiai daro didžiulę žalą mus supančiai gamtai. Iškylose naudojami plastikiniai indai yra viena iš labiausiai planetą žalojančių atliekų“, – pranešime cituojama Rasa Jievaitienė, Savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėja.

Kiekvienais metais Europoje pagaminama 58 mln. tonų plastiko. Anot Europos Komisijos, 70 proc. vandenynus ir paplūdimius teršiančių medžiagų sudaro vienkartinis plastikas, tampantis gyvūnų žūčių priežastimi ir per maistą patenkantis į žmonių organizmus.

Matydama šias grėsmes Europos Sąjunga pernai patvirtino planą dėl vienkartinių plastikinių daiktų, tokių kaip plastikiniai maišeliai, vienkartinės lėkštės ir šiaudeliai, uždraudimo. Iki 2021 metų turėsime juos pakeisti daugkartinio naudojimo daiktais arba indais, pagamintais iš biologiškai skaidžių medžiagų: kartono, medienos, bambuko, palmių lapų, cukranendrių.

„Jau ir Klaipėdoje yra buvę renginių, kuriuose atsisakyta plastikinių bokalų, o gėrimai pilami į stiklinę tarą, kurią grąžinant atgaunamas 1 euro užstatas“, – pasakojo R. Jievaitienė.

Pasak pašnekovės, pakuojant sausus produktus, rūbus ar suvenyrus popieriniai maišeliai gali pakeisti plastikinius. Patiekiant maistą vietoj įprastų plastikinių lėkštučių tinka kartoninės. Pakuotės ar indai iš popieriaus ar kitų biologiškai skaidžių medžiagų greičiau suyra ir daro kur kas mažesnę žalą gamtai.

„Yra valstybių, kurios jau riboja ar visai uždraudė plastikinių indų ir pakuočių naudojimą. Klaipėda nepasuko draudimų keliu. Tiesiog kviečiame Klaipėdos renginių organizatorius bei jų užsakovus būti sąmoningus ir investuoti ne tik į linksmybes, bet ir į ekologišką maisto vartojimo kultūrą, gamtos išsaugojimą“, – sakė R. Jievaitienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kur nemokamai palikti naudotas padangas?

Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ar servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų-paliekamų padangų kiekis ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Už degusias atliekas – beveik 20 tūkst. eurų sąskaita

Pirmos instancijos teismas patvirtino, kad aplinkosaugininkai pagrįstai paskyrė beveik poros dešimčių tūkstančių baudą atliekas Klaipėdos rajone, Aukštkiemių kaime, tvarkančiai bendrovei ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This