Smiltynėje įamžins Antano Smetonos ąžuolą

Miestas

Šį penktadienį, gegužės 17 d., 12.15 val. Smiltynėje bus įamžintas prezidento Antano Smetonos ąžuolas. Jis auga šalia pėsčiųjų ir dviratininkų tako į paplūdimį prie plento Smiltynė-Nida, netoli autobusų stovėjimo aikštelės.

Smiltynėje Antano Smetonos ąžuolą aptiko klaipėdietis žurnalistas ir kraštotyrininkas Denisas Nikitenka.

Pranešama, kad 1934 m. pirmajam atkurtos Lietuvos prezidentui Antanui Smetonai minint 60-ies metų jubiliejų, visoje Lietuvoje buvo sodinami vadinamieji Tautos Vado ąžuolai. Tokiu būdu buvo išreiškiama pagarba šalies lyderiui. Pajūryje geriausiai žinomas 1934 m. pasodintas A. Smetonos vardinis ąžuolas Palangoje, prie Birutės kalno.

Palyginti visai neseniai išaiškėjo, jog prezidento A. Smetonos ąžuolas buvo pasodintas ir Smiltynėje, tačiau jis ilgainiui buvo pradingęs iš kolektyvinės atminties, niekam nežinomas ir nepaženklintas. Jį aptiko klaipėdietis žurnalistas ir kraštotyrininkas Denisas Nikitenka.

„Šį vardinį medį radau netikėtai ir netyčia: skaitydamas tarpukarinę spaudą. 1934 m. gegužės 3 d. „Lietuvos aido” numeryje buvo išspausdinta mažytė žinutė, pavadinta „Ir klaipėdiškiai pasodino Tautos Vado Ąžuolą”. Rašoma, kad medelis buvo pasodintas Smiltynėje gegužės 1-ąją, „prie naujojo tako į pajūrį”. Į iškilmes anuomet atvyko krašto komendantas plk. Raimundas Liormanas, uosto direkcijos pirmininkas inž. Balys Sližys, Klaipėdos krašto jaunimo vadas Jurgis Brūvelaitis, jaunalietuviai ir gausus publikos būrys. Nuvykus į Smiltynę prie visiems puikiai žinomo keliuko į paplūdimį išties stūksojo subrendęs ąžuolas. Vienintelis aplinkui”, – pasakojo šio krašto istorijos ir gamtos tyrinėtojas.

Patikrinus faktus, pasitarus su patyrusiais Kuršių nerijos miškininkais ir nustačius, kad šis medis atitinka sodintojo 1934 m. duomenis (tiek pagal vietą, tiek pagal ąžuolo amžių, atsižvelgiant į augimo sąlygas, dirvožemį), gimė idėja jį paženklinti bei sukurti naują, vardinių medžių sodinimo Smiltynėje, Smėlio karčemos kopos papėdėje tradiciją. Šios kopos pašonėje jau auga Prūsijos karaliaus Wilhelmo vardinis ąžuolas, pažymėtas 1900 m. vokiškame žemėlapyje.

Penktadienį 12.15 val. prie Tautos vado ąžuolo bus giedamas Lietuvos Respublikos himnas, paminklinis medis bus paženklintas kol kas laikinu informaciniu stulpeliu, apjuostas Trispalvės juosta. Po iškilmių Smėlio karčemos kopos papėdėje renginio svečiai galės pasigardžiuoti pagal tarpukario receptą pagaminta koše. Šventės dalyvių laukia ir simbolinės atminimo dovanėlės.

Kartu Smėlio karčemos kopos papėdėje bus pasodintas ir naujas prezidento ąžuoliukas. Jis skirtas pažymėti 2019-uosius, kurie paskelbti prezidento Antano Smetonos metais, juoba, kad 100-metį švenčia ir prezidento institucija.

„Svarstoma, kad ateityje informaciniu stendu galėtų būti paženklintas ir karaliaus Wilhelmo ąžuolas bei kuriama vardinių medžių gojaus Smiltynėje tradicija. Siūlant miestiečiams, organizacijoms pavasarį sodinamais paminkliniais medeliais (svarbių sukaktuvių proga) galėtų būti pagerbiami Klaipėdai, Mažajai Lietuvai nusipelnę žmonės. Tokiu būdu rastųsi ne tik naujas traukos taškas šiame kurortiniame kampelyje, bet ir būtų skleidžiama žinia apie krašto istoriją, iškilias jos asmenybes, vardinių medžių gojelis puikiai tiktų vaikų edukacijai, galbūt net istorijos pamokų pravedimui gamtoje”, – rašoma Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos pranešime.

Kartu su direkcija prie renginio organizavimo prisideda nerijos miškininkai, Kuršių nerijos garbės ambasadorių klubas, Kopagalio bendruomenės nariai, Neringos užkardos pasieniečiai, Lietuvos jūrų muziejus, Klaipėdos miesto savivaldybė, Klaipėdos jūrų uosto direkcija.

Norintiems dalyvauti renginyje, patariama rinktis 12 val. keltą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Švyturių metams - kūrybinės dirbtuvės

Sausio 26 d., penktadienį, 17-19.30 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras kviečia į Parodų rūmus, kur vyks kūrybinės dirbtuvės, skirtos paminėti ...
2024-01-23
Skaityti daugiau

Veidai

„Gintarinė plunksna" - visuomenininkui ir žurnalistui Denisui Nikitenkai

Baigiantis metams, Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) tradiciškai apdovanoja, jos nuomone, labiausiai nusipelniusius žurnalistus, rašančius verslo temomis. Šiemet „Gintarinės plunksnos“ apdovanojimas ...
2023-12-08
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

2024-ieji - Švyturių metai Klaipėdoje

Kitąmet pažymimos 140-osios Baltojo švyturio įžiebimo Šiauriniame mole metines. Ketvirtadienį Klaipėdos miesto taryba pritarė tam, kad 2024-ieji Klaipėdoje būtų paskelbti ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This