Atsisakys pažymų apie vaikų sveikatą

Sveikata

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad nuo šių metų rugsėjo bus atsisakoma 094/a pažymų, kuriomis pateisinamas vaikų neatvykimas į ugdymo įstaigą, o vaiko sveikatos pažymėjimai nuo kitų metų bus išrašomi tik elektroniniu būdu. Be to, koreguojamas ir šių bei su jomis susijusių kitų pažymų turinys, kad gydytojai jas galėtų kur kas greičiau užpildyti.

Jei ugdymo įstaigos dėl kažkokių priežasčių negalės matyti elektroninio pažymėjimo, medikas galės jį tiesiog atspausdinti ir perduoti tėvams.

Šie pakeitimai parengti ir teikiami derinti visuomenei, o baigus derinimo procedūras, naujovės bus patvirtintos sveikatos apsaugos ministro įsakymais.

„Perteklinės, tiesiogiai su sveikatos priežiūra nesusijusios funkcijos ilgina eiles pas gydytojus. Juk net rimtai sergantys pacientai priversti ilgiau laukti gydytojų konsultacijų, siuntimų tyrimams, gydymo paskyrimo. Ypač tai aktualu per užkrečiamųjų sezoninių ligų protrūkius. Maža to, tėvai, turintys gauti šias pažymas, sveikus ar besveikstančius vaikus turi atsivesti į gydymo įstaigas ir rizikuoti, kad jie vėl susirgs. Mūsų siūlomos naujovės leis užtikrinti, kad to nebereikėtų daryti“, – pranešime spaudai cituojamas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

SAM ir kitų institucijų specialistų bei ekspertų nuomone, šios pažymos yra brangi biurokratinė našta, palaikanti nepasitikėjimu grįstą kultūrą, todėl, pasak sveikatos apsaugos viceministrės Linos Jaruševičienės, būtina didinti tėvų atsakomybę ir labiau pasitikėti tėvais, ieškoti brandesnių bendravimo ir bendradarbiavimo modelių.

„Ženkliai sumažinus administracinę naštą sveikatos priežiūrai sutaupytas laikas galėtų būti skirtas vaikų sveikatos priežiūros veiksmingumui didinti, daugiau laiko skirti sergančio vaiko konsultacijai. Tad savivaldybės turės rasti kitus įrankius ugdymo įstaigų finansų administravimui – būtent šiai funkcijai buvo naudojamos 094/a pažymos. SAM apie tai jau informavo Lietuvos savivaldybių asociaciją, Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, ugdymo įstaigas atstovaujančių NVO atstovus“, – sako L. Jaruševičienė.

094/a pažyma nebebus išduodama ir studentams, kurie dėl ligos, gydytojui ar gydytojų konsultacinei komisijai rekomendavus, arba dėl nėštumo ir gimdymo ar dėl sergančio vaiko priežiūros negali atvykti į egzaminą arba nori gauti akademines atostogas. Tam jiems bus išduodamos kitos formos.

Nuo kitų metų bus išrašomas tik elektroninis vaiko sveikatos pažymėjimas. Jame bus atsisakyta perteklinės informacijos, tokios kaip vaiko susirgimo diagnozė, tačiau bus pateikiamos rekomendacijos, kurių turėtų laikytis ugdymo įstaigos užtikrindamos vaiko sėkmingą dalyvavimą ugdymo procese. Jei ugdymo įstaigos dėl kažkokių priežasčių negalės matyti elektroninio pažymėjimo, medikas galės jį tiesiog atspausdinti ir perduoti tėvams.

Be to, siekiant tinkamai nustatyti vaikų ir paauglių kūno masės indeksą (KMI), turintį įtakos vaiko sveikatai ir raidai, medikams bus pateikta tikslesnė jo nustatymo lentelė. Ši lentelė parengta vadovaujantis Tarptautinės kovos su nutukimu darbo grupės IOTF nustatytomis Tarptautinėmis KMI ribinėmis vertėmis, kurios yra pritaikytos vaikams pagal amžių ir lytį.

Teigiama, kad perėjimas prie elektroninių pažymų leis kasmet sutaupyti apie 400 tūkst. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų. Dar apie 1,2 mln. eurų esą bus sutaupoma atsisakius 094/a pažymų, kuriomis pateisinamas vaikų neatvykimas į ugdymo įstaigą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Politika

G. Kniukšta traukiasi iš prezidento rinkimų: reikiamo parašų skaičiaus nesurinko dar du kandidatai (atnaujinta)

Respublikos prezidento rinkimuose kandidatuojantis Gintautas Kniukšta ketvirtadienį pristatė rinkėjų parašų lapus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir užbaigė parašų rinkimą. VRK  ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This