„Ramybės“ galerijoje – tapyba ir išskirtiniai aksesuarai

Fotoreportažai, Regionas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Prieš devynerius metus šalia visoje Lietuvoje žinomo „Ramybės“ klubo Palangoje įsikūrusioje „Ramybės“ galerijoje šios vasaros sezonas jau prasidėjo. Vertinantys laiko išbandytą klasiką turėjo progos gėrėtis lietuviškojo ekspresyviojo abstrakcionizmo atstovo dailininko Kęstučio Petro Ramono grafikos ir tapybos paroda, šiuo metu persikėlusia į vilą „Ramybė“.

Iki birželio galerijoje bus galima išvysti išskirtinius papuošalus ir aksesuarus kuriančių juvelyrių Beatričės Vanagaitės ir Ernestos Valantiejūtės (Vala) kaklo papuošalų kolekciją „Vertigo“ bei menininkės Dalios Kirkutienės tapybos darbų parodą „Išgalvotas laikas“.

O iki spalio truksiančio sezono metu vyksiančiose parodose savo kūrybą pristatys ir žinomi, ir jauni Lietuvos bei užsienio tapytojai, grafikai, juvelyrai, mažosios plastikos ir kitų dailės žanrų kūrėjai.

Livijos Grajauskienės nuotr.

Pelnė pasaulinį pripažinimą

B. Vanagaitės ir E. Valantiejūtės (Vala) sukurtoji papuošalų kolekcija „Vertigo“ per paskutinius kelis metus apkeliavo Europos ir Skandinavijos galerijas, buvo apdovanota pagrindiniu nacionalinio dizaino prizu „Geras dizainas“, įtraukta į italų žurnalistės, kritikės ir meno vadovės Cristina Morozzi paskutinio dešimtmečio įspūdingiausio dizaino pasaulyje knygą „Terrific Fashion“ ir pelnė eilę kitokių skirtingų įvertinimų tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje.

„Mūsų papuošalų kolekcija gimė kaip eksperimentas, kaip tyrimas, kaip bandymas suvokti, koks galėtų būti šiuolaikinis papuošalas, kokios medžiagos, kokios formos turėtų jį sudaryti, – parodos atidarymo metu pristatydama kolekciją sakė B Vanagaitė. – Mes su Ernesta nenorėjome karoti to, kas jau tapo klasika, kas buvo gaminta daug kartų. Po ilgų diskusijų, analizuodamos šiuolaikinį gyvenimo būdą nusprendėme, kad papuošalas gali būti visai kitoks, nei įprasta. Pasirinkome organinį stiklą, tam tikras virveles, tam tikras pramoniniu būdu atlietas formas, pasirinkom daug įvairių simbolių, kurie pasaulyje traktuojami dar įvairiau. Ir pabadėme visa tai apjungti“.

Juvelyrė prisipažino, jog vien diskusijos užtruko apie metus laiko: „Kai sukūrėme kolekciją, mes jos neatidavėme į parduotuves. o nusprendėme išsiųsti į įvairius tarptautinius konkursus, kad pasaulio ekspertai atsakytų į klausimą: kas yra tas šiuolaikinis papuošalas ir ar mes su savo interpretacijomis pataikėme, ar ne. Šita kolekcija parduotuvių dar taip ir nepasiekė, bet apkeliavo labai daug galerijų. Ir pelnė tikrai daug pasaulinio lygio apdovanojimų už šiuolaikiškumą, už originalumą ir už estetinį vaizdą“.

Kolegę papildžiusi Ernesta Vala akcentavo, jog tikslinė šių papuošalų auditorija – ne kasdienis žmogus.

„Auditorija nedidelė, bet – intelektuali, drąsi ir šiuolaikinė. Taip jau susiklostė, kad pas mus papuošalai – tai, kas apibūdinama žodžiu „gražu“, ir intelektinio krūvio ar informacijos apie jį dėvintį žmogų neneša. Mes gi pasistengėme į šiuos papuošalus, kuriuos gal labiau tiktų vadinti aksesuarais, įdėti ir tam tikras žinutes. Jie skirti ir vyrams, ir moterims – nėra jokio suskirstymo, kas galėtų šiuos aksesuarus nešioti. Stengėmės į juos sudėti tris į vieną visumą susijungiančius elementus, bet kokie jie – paliekam jūsų interpretacijai“, – apibūdino kolekciją E. Vala.

Pasak meno ekspertų, Ernestos Vala ir Beatričės Vanagaitės sukurti kaklo papuošalai nė iš tolo nepanašūs į įprastus vėrinius, kuriuos daugelis damų turi savo papuošalų dėžutėse. Jie labiau primena materialia forma išreikštus manifestus, kurių tikslas nebėra vien tik sukurti akį traukiantį estetinį vaizdą – perteikti šiuolaikinei visuomenei aktualias idėjas ir problemas menininkėms kur kas svarbiau.

Išgalvoto laiko paslaptys

Kartu su kolekcija „Vertigo“ „Ramybės galerijoje buvo pristatyta ir tapytojos D. Kirkutienės paroda „Išgalvotas laikas“.

„Galiu išvesti paralelę tarp abiejų parodų: mano tapyba, kaip ir „Vertigo“ aksesuarai, tinka ir vyrams, ir moterims, ir jauniems, ir vyresnio amžiaus“,- pajuokavo D. Kirkutienė.

Jos eksponuojamus tapybos darbus „Ramybės“ galerijos parodų kuratorė Virginija Giniotytė pristatė kaip labai informatyvius, labai įdomius, turinčius savyje daug filosofijos bei gilią literatūrinę potekstę.

„Parodą pavadinau „Išgalvotas laikas“, nes išties realiai nėra to laiko, kai aš tapau paveikslus. Jie iš dalies patys taposi: juose atsiranda tas, kas turi atsirasti. Paties proceso metu, kai tu atsistoji prieš baltą drobę, bežiūrint į ją pamatai, kur tu turi brūkštelti ar papilti dažų. Paveikslai, mano nuomone, tinka jaunimui į labai šiuolaikišką būstą: kad neslėgtų tapytojo išgyvenimai, kad kiekvieną kartą jame galėtum pamatyti kažką kito. Todėl ir paveikslų pavadinimai labai sąlyginiai. Žiūrovai man kartais sako: „O aš čia matau visai ką kita….“ Tai puiku. Nes juk ne taip svarbu, ką tapytojas tapo, svarbu, ką žiūrintysis, „matytojas“ mato. Kiekvienas žmogus, žvelgdamas į paveikslą, turi pamatyti savo istoriją. Manau, kad daug kas ir pamato. Ir kartais labai keistai: darbus, kuriuos aš kabinčiau, tarkim, koridoriuje, žmogus pasikabina miegamajame“, – kalbėjo dailininkė, nuoširdžiai padėkojusi visiems, atėjusiems į parodos atidarymą, o ypač savosios studijos tapytojams.

Turtingas parodų sezonas

2019-ųjų metų „Ramybės“ galerijos parodų sezonas bus turtingas parodų. Birželio mėnesį į Palangą atkeliaus tapytojo Simono Gelminiauskio paroda, mažosios plastikos kūrinius čia eksponuos Simonas Dūda bei Arvydas Gurevčius ir metalo plastikos meistrė Aurelija Šimkutė.

Liepos mėnesį į vernisažą kvies dailininkai Vytautas Kaunas ir Adelė Liepa Kaunaitė. Lietuvos dailininkų tapybos kolekciją atveš galerijos „Menų tiltas“ vadovas Edvidas Žukas. Ne pirmus metus su „Ramybės“ galerija draugaujanti juvelyrė Marytė Dominaitė, kuriai paklūsta ir sidabras, ir stiklas, ir emalis, taip pat planuoja surengti parodą Palangoje bei pakviesti prie jos prisijungti savo kolegas.

Liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje galerijoje naujausius kūrinius eksponuos juvelyras Vaidas Gaižauskas, netradicinių papuošalų kolekciją pristatys Benas Staškauskas. Lietuvos tapytojams atstovaus dailininkas Andrius Zakarauskas, rugpjūčio viduryje bus galima išvysti iliustracijos, tapybos, estampo bei taikomosios grafikos srityse dirbančios dailininkės Urtės Bimbaitės parodą – dailininkė žada ne tik atvežti savo ekspoziciją, bet pakviesti ir bičiulius menininkus, kad šie Palangoje pristatytų naujausius savo darbus.

„Tai – toli gražu ne visos parodos ir ne visi dailininkai, kurie šį sezoną eksponuos savo kūrinius mūsų galerijoje. Dailės gerbėjus dar turėsime kuo nustebinti“,- intrigavo šiuo metu savaitgaliais dirbančios ir iki pat spalio dirbsiančios „Ramybės“ galerijos parodų kuratorė Virginija Giniotytė.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”83902,83901,83900,83899,83898,83897,83896,83895″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Prasčiausia COVID-19 situacija - Palangoje

Valstybės duomenų agentūra praneša, kad pirmadienį Lietuvoje buvo patvirtinti 38 nauji susirgimai COVID-19 infekcija (devyni žmonės susirgo antrą kartą, du ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This