Sąvartynas Žolynų kvartale – neišsprendžiama problema?

Miestas

Žolynų g. kvartalo bei sodų bendrijos „Baltija“ gyventojai piktinasi, kad jų teritorijos prieigos vos ne kasdien paverčiamos stambiagabaritinių atliekų sąvartynu, o atsakingos institucijos esą niekaip neišsprendžia šios problemos.

„Nepaisydami praeivių pastabų, šiukšlintojai iš miesto apylinkių masiškai veža negabaritines atliekas ir nesibodėdami tiesiog meta jas į krūvas šalia atliekų konteinerių. Šiukšlintojų invazija tampa nebevaldoma, kai žmonės veža savo šlamštą iš gretimų kaimynysčių ar galimai net iš užmiesčio. Vos už trijų kilometrų, nuo probleminės vietovės, Šiaurės pr. 30, yra KRATC negabaritinių atliekų surinkimo aikštelė, bet gyventojai arba nežino apie ją, arba tiesiog nesutampa aikštelės darbo laikas su gyventojų tvarkymosi darbų pabaiga. Ne kartą buvo prašyta savivaldybės imtis veiksmų, kad nebeatsinaujintų šis mini-sąvartynas, o galimų sprendimų yra visa įvairovė: visų konteinerių iškėlimas, teritorijos filmavimas, probleminės teritorijos aptvėrimas, kad žmonės negalėtų mėtyti atliekų, kur įpratę. Jeigu atitverti yra problema, tada bent jau pastatyti informacinius ženklus, kur vežti šiukšles, bei kokia atsakomybė gresia nesilaikant tvarkos. Tai yra elementariausi prevenciniai veiksmai, kurių per eilę metų nesugebama įgyvendinti. Jaučiamės tiesiog ignoruojami, o paskutiniu metu net nebegauname atsakymų iš savivaldybės”, – savo laiške žurnalistams rašo kvartalo gyventojas Tomas.

Jis pridėjo ir filmuotą medžiagą, kurioje matyti gegužės 20 d. užfiksuotas vaizdas, kai galimai iš priekabos du vyrai krauna ir deda stambiagabaritines atliekas.

„Savivaldybės Viešosios tvarkos ir Miesto tvarkymo skyriams buvo pranešta 21 dienos ryte, deja, bet sumesta statybinių atliekų krūva vis dar stūkso, nesiimama jokių veiksmų. Tuo tarpu prie jos jau sėkmingai kaupiasi ir daugiau smulkesnių šiukšlių. Vos už 10 metrų nuo sąvartyno yra vieno daugiabučio vaikų žaidimų aikštelė. Tik laiko klausimas, kada jos ribose besivoliojančios stiklų šukės, vinys ir kitokie rakandai sužalos mažuosius, niekuo dėtus gyventojus”, – rašo Tomas.

Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė sakė, kad vienas iš paskutiniųjų, jos duomenimis, kreipimųsi dėl netvarkos teritorijoje Žolynų g. 1 buvo gautas balandžio 30 d. Vedėja taip pat sakė, jog buvo sureaguota ir į pastarąjį signalą.

„Tokiais atvejais galimi trys asmenys, kuriems gali grėsti atsakomybė – vežėjas, teritoriją turintis prižiūrėti asmuo arba atliekų savininkas, jei jį įmanoma identifikuoti”, – sakė K. Vintilaitė.

Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis informavo, kad pagal gyventojų atsiųstą vaizdo medžiagą operatyviai bus nustatytas pažeidėjas ir jam surašytas administracinių nusižengimų protokolas. Ir duotas įpareigojimas per dvi dienas išvežti atliekas. Jei pirmadienį ryte patikrinus tai dar nebus padaryta, bus skirta didesnė piniginė bauda.

„Žmogus pasiaiškinime tvirtina, kad kažkas paprašė išvežti atliekas ir nurodė, kad jas galima palikti būtent toje vietoje. Keistas pasiaiškinimas – vežė su priekaba, tikrai galėjo nuvežti į stambiagabaričių atliekų aikštelę Šiaurės prospekte”, – sakė S. Valiulis.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) atstovų žiniomis, ši atliekų aikštelė iki šiol buvo „pilkoji zona” – niekam nepriskirta, tačiau jau netrukus situacija turėtų keistis – jau yra parengtas Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo projektas, pagal kurį ji būtų priskirta sodininkų bendrijai ir ji taptų atsakinga už tvarką prie jų.

„Tenka dažnai reaguoti į pranešimus dėl netvarkos šioje vietoje. Pakontroliuosime ir dar dažniau. Galbūt reikalai pagerės, kai bus panaikinta tokia „pilkoji zona” ir bus atsakingi asmenys už tvarką prie šių konteinerių. Visada prašome, kad jei matoma, kad konteineris yra pripildytas, ant kiekvieno yra telefono numeris, kuriuo galima pranešti vežėjui apie tai ir jis tikrai atvažiuos ne pagal grafiką, ištuštins. O jei fiksuojamas pažeidimas, būtų gerai, kad būtų ko geresnė įrašo kokybė, aiškiai matytųsi, pavyzdžiui, mašinos numeriai ir vėliau, kad pranešėjai pilietiškai reaguotų – kartais reikia papildomų parodymų, o tada jau sakoma, kad neturiu laiko”, – sakė S. Valiulis.

Dėl čia esančių buitinių atliekų konteinerių tuštinimo KRATC pretenzijų vežėjui neturi – tai esą atliekama reguliariai ir pagal grafiką. Išrūšiuotų atliekų išvežimus rūpinasi pakuočių organizacijos, turinčios sutartis su vežėjais. O nelegalių stambiagabaričių ar ne pagal taisykles sukrautų žaliųjų atliekų išvežimu ir prevencija rūpinasi Savivaldybės administracija.

Beje, apie netvarką  Žolynų g. kvartale jos gyventojai „Atvira Klaipėdai”  skundėsi  ir lygiai prieš metus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Vydmantuose sutvarkytas atliekomis užterštas sklypas

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad šiemet vasarį „Tvarkau Lietuvą“ interaktyviajame žemėlapyje gavus pranešimą dėl netinkamo statybinių atliekų laikymo Vydmantuose, Kretingos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This