Pasirinko tarpininkus tarp uosto ir miesto

Svarbu, Uostas ir jūra

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį nusprendė, kad Išorinio Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtros projekto įgyvendinimo komisijoje jai ir toliau atstovaus meras Vytautas Grubliauskas.

O į Uosto direkcijos valdybą vietoje iš jos atsistatydinusios Savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktoriaus Kastyčio Macijausko nutarta deleguoti Turto skyriaus vedėją Edvardą Simokaitį.

Klausė dėl stuburo

V. Grubliauskas į minėtąją komisiją buvo deleguotas dar 2017-ųjų lapkritį, tačiau po savivaldos rinkimų atsirado poreikis atnaujinti šios komisijos personalinę sudėtį ir Susisiekimo ministerija paprašė savivaldybės tarybos pateikti dokumentą, patvirtinantį, kad meras ir vėl deleguojamas į tokią komisiją.

Dėl tokio sprendimo projekto prieš miesto Tarybos posėdį savo poziciją su plakatais priešais Savivaldybės pastatą išreiškė Eglės seniūnaitė Virginija Jurgilevičienė ir visuomenininkas Virginijus Partaukas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Mes, klaipėdiečiai, Jus, mere, rinkome, tikėjome, kad apginsite Klaipėdą ir pajūrį nuo išorinio uosto, kuris taps ekonomine ir ekologine bomba ir padarys didžiulę žalą pajūrio krantams ir miesto ateičiai.  <…> Klaipėdiečiai, stebėdami kaip buldozeriu yra stumiamas išorinis uostas Melnragėje, aiškiai pastebi, jog ministrui pirmininkui S. Skverneliui, Susisiekimo ministrui R. Masiuliui „nusispjauti“ į įstatymo viršenybę. Lietuvos Respublikos Vyriausybės įstatymas teigia, kad į Vyriausybės komisijas deleguojami Savivaldybių institucijų ir įstaigų atstovai. Vyriausybė savo 2017 m. lapkričio 8 d. Nr. 946 nutarimu ignoruoja Vyriausybės įstatymą, miesto tarybos kompetencijas ir nusprendžia, kad atstovas turi būti tik meras. Mere, ar turite „stuburą, ar pareikalausite Vyriausybės laikytis įstatymo ir rekomenduosite tarybai deleguoti atstovą, kurio pagrindinė misija informuoti apie miesto principines nuostatas dėl išorinio uosto?” – rašė V. Jurgilevičienė savo pranešime, kuriame informavo apie tokią akciją.

Pačio posėdžio metu opozicijos atstovė Nina Puteikienė prašė mero aiškiai atsakyti – ar jis už išorinio uosto projektą, ar prieš.

„Čia ne žaidimas „Taip ir ne”. Aš už miestui, valstybei ir uostui reikalingo kompromiso suradimą”, – atsakydamas teigė meras.

Valstiečių frakcijos atstovas, Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijai vadovaujantis Birių krovinių terminalo direktorius Vidmantas Dambrauskas teigė, jog balsuos už tokį sprendimą, bet kartu paragino merą dalyvauti visuose tokios komisijos posėdžiuose. Anot jo, kai keletą kartų prieš buvo nuvažiavę kiti savivaldos atstovai, niekas jų balso negirdėjo.

Už tokį sprendimą balsavo visi posėdyje dalyvavę Tarybos nariai, išskyrus N. Puteikienę, kuri buvo prieš, ir susilaikiusį Viačeslavą Titovą.

Dar vertins ir ministerija

„Atvira Klaipėda” dar kovo pabaigoje buvo pranešusi, kad nuo 2018-ųjų vasario Klaipėdos savivaldybei Uosto direkcijos valdyboje atstovaujantis jos administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas panoro pasitraukti iš šios institucijos. K. Macijauskas tokį savo apsisprendimą grindė tuo, kad į naujos kadencijos miesto Tarybą pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą yra išrinkti tuometinis Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus ir  krovos kompanijų asociacijos nariai Vidmantas Dambrauskas bei Arūnas Tuma. K. Macijausko nuomone, tokia situacija jam gali sukelti interesų konfliktą.

K. Macijauskas susisiekimo ministro įsakymu iš Uosto direkcijos valdybos buvo atšauktas balandžio 19 d. Po tokio sprendimo savivaldybė sulaukė susisiekimo viceministro Pauliaus Martinkaus rašto, kuriame buvo prašoma „įvertinti galimybę deleguoti į valstybės įmonės Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos valdybą kitą Klaipėdos miesto savivaldybės valstybės tarnautoją”. Reaguojant į tai buvo parengtas sprendimo projektas, kuriuo pasiūlyta į Uosto direkcijos valdybą deleguoti E. Simokaitį. 

Į Uosto direkcijos valdybą vietoje iš jos atsistatydinusios Savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktoriaus Kastyčio Macijausko (kairėje) nutarta deleguoti Turto skyriaus vedėją Edvardą Simokaitį. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Siūlome ką turime geriausia. Edvardas turi rimtą patirtį, galėtų tinkamai atstovauti”, – tokį pasirinkimą politikams motyvavo Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Už tokį siūlymą pasisakė 19 politikų, susilaikė visi posėdyje dalyvavę valstiečių frakcijos atstovai ir N. Puteikienė.

Kovą „Atvirai Klaipėdai” komentuodamas K. Macijausko apsisprendimą susisiekimo ministras Rokas Masiulis sakė suprantantis, kad dėl uostininkų dalyvavimo miesto Tarybos veikloje gali susiklostyti tokia padėtis, kad „ir bet kuris kitas Savivaldybės administracijos darbuotojas atsidurtų interesų konflikte, bet reikia ramiai viską išnagrinėti ir spręsti”.

„Lauksime atsiunčiamos kandidatūros, džiaugiamės, kad miestas lieka aktyviai dalyvauti uosto veikloje. Tikimės, kad dėl kandidatūros ir jos atitikimo etikos standartams viską jau įvertino pati savivaldybė, bet mes irgi turėsime dar tą įvertinti”, – ketvirtadienį E. Simokaičio paskyrimą „Atvirai Klaipėdai” trumpai komentavo ministras.

1 Comment

  1. Jūratė

    Išorinio uosto įgyvendinimo komisija. Komisija jau ruošiasi įgyvendinti išorinio uosto plėtros projektą, kai dar nėra Lietuvos bendrajame plane numatyta išorinio uosto vieta. Šiandien Klaipėdos miesto taryba toliau žaidžia absurdo žaidimus, kuriuos nurodo vyriausybė.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This