Neringos meras dėl pokyčių perkėloje kreipėsi į šalies vadovus

Regionas

Neringos meras antradienį kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį  ir Seimo pirmininką Viktorą Pranskietį dėl „vienašališka iniciatyva” pakoreguoto AB „Smiltynės perkėla“ kainoraščio ir pirmenybinės, neringiškiams skirtos eilės panaikinimo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Išplatintame jo rašte teigiama, jog prasidedant aktyviam turizmo sezonui, Neringos gyventojų ir juridinių asmenų atžvilgiu pradėti taikyti „skubotai priimti, konkurencingumą ir lygias galimybes iškreipiantys sprendimai, susiję su keleivių ir transporto priemonių perkėlimu per Kuršių marias”.

Esą Lietuvos automobilių kelių direkcijai rengiant pakeitimus, susijusius su neatlygintinu perkėlimu AB „Smiltynės perkėla“ keltais, Neringos savivaldybė ne tik neturėjo galimybės pateikti pastabų, bet ir tinkamai apie pakeitimus informuoti Neringos gyventojus ir juridinius asmenis.

Pasak Neringos mero, Automobilių kelių direkcija, „neinformavusi Neringos savivaldybės, savo vienašališka iniciatyva pakoregavo AB „Smiltynės perkėla“ kainoraštį”.

Savo rašte jis tvitina, kad nuo birželio 1-osios pradėta taikyti tvarka riboja Neringoje registruotų ir pavežėjimo paslaugas teikiančių juridinių asmenų konkurenciją ir taip pažeidžia Konkurencijos įstatymą ir lygias galimybes. Pateikiamas pavyzdys, kad kitoje šalies savivaldybėje registruotam 50-70 sėdimų vietų autobusui taikomas paslaugos įkainis siekia 39,4 Eur ir už keleivius mokėti nereikia, o Neringoje registruotam analogiškam autobusui kompensuojamas dydis siekia 36,4 Eur, tačiau kiekvienas šiuo autobusu vykstantis keleivis dar turi sumokėti po 1 Eur ir taip Neringos vežėjui tenka ženkliai didesnės perkėlimo išlaidos.

„Ši kainodara, mūsų manymu, ne tik iškreipia konkurenciją, sudaro trikdžius ir papildomus nepatogumus, bet ir drastiškai išaugina keleivių skaičiavimo ir administravimo kaštus perkėloje, ypač esant dideliam transporto srautui”, – rašo kurorto meras.

Pasak D. Jasaičio, Neringos bendruomenės gyvenimui „ypatingai neigiamą įtaką” turės Lietuvos automobilių kelių direkcijos sprendimas keisti transporto eismo organizavimo tvarką Naujojoje perkėloje – nuo  birželio 6-osios atsisakyta pirmenybinės eilės, kuri buvo taikoma Neringos gyventojams ir juridiniams asmenims.

„Neringos gyventojams ir juridiniams asmenims skirta pirmenybinė eilė – tai ne privilegija. Neringos savivaldybei nesuprantama ir Lietuvos Respublikos susisiekimo ministro Roko Masiulio, teigiančio, kad tai „sovietinių laikų atgyvena“ pozicija. Būtina pažymėti, kad šiandieninių galimybių įvairovėje atgyvena yra susidarančios eilės. Vietos gyventojų gyvenimo kokybę užtikrinantys sprendimai (išimtys) taikomi įvairiose pasaulio turizmo vietovėse, garsiausiai nuaidėjęs pavyzdys – Venecija, kur vasaros sezono piko metu gyventojams taikoma pirmenybinė eilė keliantis vandens transportu bei suteikiama galimybė naudotis infrastruktūra, kuri būna uždaryta turistams”, – rašo meras ir prašo „rasti galimybę Neringos gyventojų ir juridinių asmenų transporto priemonėms taikyti pirmenybinę eilę Naujojoje perkėloje”.

LIETUVOS AUTOMOBILIŲ KELIŲ DIREKCIJOS KOMENTARAS

Lietuvos automobilių kelių direkcija (LKAD) yra kelių tinklo valdytoja, kuri savo veikloje vadovaujasi teisės aktų nuostatomis. LAKD atsakinga tik už perkėlimo per Klaipėdos valstybinio jūrų uosto akvatoriją į Kuršių neriją ir iš Kuršių nerijos bilietų kompensavimą keleiviams ir jų transporto priemonėms. LAKD nereguliuoja AB „Smiltinės perkėla“ paslaugų teikimo tvarkos (tuo labiau kainodaros). Už paslaugų teikimą atsakinga pati AB „Smiltinės perkėla“.

Pagal Lietuvos Respublikos vidaus vandenų transporto kodekso 30 straipsnį, keleivių vežimo vidaus vandenų transportu tarifus nustato vežėjas (šiuo atveju AB „Smiltinės perkėla”). Keleivių ir transporto priemonių perkėlimo keltais per Kuršių marias (per Klaipėdos valstybinio jūrų uosto akvatoriją) į (iš) Kuršių neriją didžiausi tarifai turi būti suderinti su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija.

2 Comments

  1. marius

    man atrodo turistui vieną kartą atvykusiam lengviau palaukti nei kasdien vykstančiam vietiniui.Nebent tie neringiškiai visai sustabdo eilę

    Reply
    • GPS

      pagrindinė masė leidimų turėtojų yra kaip tik savaitgaliniai atvykėliai, turintys ten poilsio būstus arba tiesiog prisideklaravę. Darbo dienomis, kai neringiškiams reikia vykti į darbą, jokių eilių ten nebūna, taip kad visa tai pasakaitės

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Artėjantį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This