Pakentėti teks ne tik Tilžės turgaus prekeiviams

Svarbu, Verslas

Užsitęsę Tilžės gatvės rekonstrukcijos darbai į neviltį varo Tilžė turgaus prekybininkus. Jie kaip kompensacijos už sukeltus nepatogumus iš miesto valdžios prašo iki 1 euro sumažinti verslo liudijimų kainą bei atleisti UAB „Tilžės turgus” nuo nekilnojamojo turto mokesčio. Tačiau, kaip paaiškėjo, tokios lengvatos teisės aktuose nenumatytos.

Dėl apsunkinto susisiekimo su minėta turgaviete Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos nariai jau du kartus kreipėsi į Klaipėdos miesto valdžios atstovus, prašydami kuo greičiau spręsti šią ne vien tik prekybininkams, bet ir visiems klaipėdiečiams opią problemą.

Pasak D. Botyriaus, Tilžės turguje prekiauja apie 500-600 šeimų, o jų ir pirkėjų patekimas į turgavietę dėl gatvės rekonstrukcijos tapo komplikuotas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Po balandžio 12 d. vykusio bendro visų suinteresuotų šalių pasitarimo, kuriame žadėta paspartinti rekonstrukcijos darbus, esą niekas nepasikeitė.

„Matome, kad gatvės pradėti darbai sustojo, iš esmės situacija nepasikeitė. Turgavietės prieigos nesutvarkytos, patekimas į turgavietę pėsčiomis apsunkintas, įvažiuoti autobusams ir didelėms autotransporto priemonės sudėtinga”, –  rašoma pakartotiniame smukliųjų verslininkų birželio 6 d. kreipimesi į miesto merą Vytautą Grubliauską, savivaldybės administracijos direktorių Gintarą Neniškį ir Klaipėdos savivaldybės tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininką Alvidą Šimkų.

Ketvirtadienį vykusiame minėto komiteto posėdyje ir buvo svarstomas šis klausimas. Tačiau posėdyje dalyvavęs Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Donatas Botyrius nieko paguodžiančio nei iš miesto valdininkų, nei iš politikų neišgirdo.

Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas informavo, jog dėl darbų atlikimo grafiko nesilaikymo nusprendus nutraukti darbų rangos sutartį su „Žemkasa”, jau pradėti rengti dokumentai naujam darbų pirkimui. Naują darbų rangovą tikimasi turėti spalio mėnesį, o Tilžės gatvės rekonstrukcija turėtų būti baigta per 2020 metus. Praneša, jog darbai šiame objekte išaugo vienu milijonu, t.y. iki 5 mln. eurų.  „Žemkasa” iki šiol atliko vos 30 proc. suplanuotų darbų. Galutinai sutartis su „Žemkasa” bus nutraukta birželio 25 d.

Iš verslo liudijimų uždirbo pusę milijono

Tačiau dėl turgaus prekeiviams ir pirkėjams kilusių nepatogumų, vykdant Tilžės gatvės rekonstrukcijos darbus, esą nieko iš esmės padaryti negalima.

Po neilgų diskusijų visgi nuspręsta kreiptis į Miesto ūkio departamentą, kad jis savo lėšomis galbūt galėtų baigti tiesti pradėtą vieną neilgą pėsčiųjų tako ruožą, o kiti nežymūs patvarkymai dėl privažiavimų esą jau yra atlikti.

Paaiškėjo, jog verslininkų noro kaip kompensaciją už nepatogumus gauti lengvatinius verslo liudijimus, juos įsigyjant už 1 eurą, patenkinti neįmanoma, nes lengvata taikoma tik verslo rūšims, o ne verslo vietai. Lengvata galima tik nepopuliariems, retai pasitaikantiems verslams, kaip antai batų valymas ar žvakių liejimas, o prekyba į šį sąrašą nepatenka.

„Be to, įsigijus verslo liudijimą už 1 eurą, prekiauti galima būtų bet kur, ne tik Tilžės turguje”, – paaiškino Klaipėdos savivaldybės administracijos Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė.

Ji informavo, jog iš viso Klaipėdos savivaldybė prekybininkams šiems metams yra išdavusi 1322 verslo liudijimus, tačiau esą jie nėra brangūs – siekia vos 95 centus dienai. Per praėjusius metus iš šios rūšies verslo liudijimų miestas uždirbo 100 000 eurų, o iš visų rūšių išduotų verslo liudijimų pelno gauta beveik pusė milijono eurų. Tuo metu suteikta lengvatų už 93 000 eurų.

Beje, to paties posėdžio metu buvo pritarta visiems verslo liudijimams 2020 metams palikti tokias pačias, kaip ir šiais, 2019 metais, kainas.

„Sutelkime pečius ir kentėkime, kol šią problemą išspręsime”, – apibendrindama situaciją su užsitęsusia Tilžės gatvės rekonstrukcija siūlė Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narė Elida Mantulova, turgaus prekybininkų atstovui paaiškinusi, jog ne šio komiteto kompetencija yra atleisti UAB „Tilžės turgus” nuo nekilnojamojo turto mokesčio.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Mero nepasitikėjimui subręsti reikia beveik pusmečio

Uostamiesčio merui Arvydui Vaitkui prireikė net penkių mėnesių, kad iš savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdybos atšauktų jo pasitikėjimo dėl ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Senojo pašto ateitį ir toliau gaubia migla

Po viešo kultūros ministro ir uostamiesčio savivaldybės apsisvaidymo kaltinimais dėl senojo Klaipėdos pašto atgaivinimo, badoma planuoti ir konkrečius veiksmus. Tačiau ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This