Atviras laiškas S. Skverneliui, L. Kukuraičiui, G. Nausėdai ir Seimo nariams

Mums rašo, Svarbu

LR Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui,

Socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui,

Klaipėdoje išrinktiems Seimo nariams: Agnei Bilotaitei, Irenai Šiaulienei,

Dainiui Kepeniui, Gintarui Vaičekauskui, Nagliui Puteikiui, Algimantui Kirkučiui,

Simonui Gentvilui, Eugenijui Gentvilui

Išrinktajam šalies prezidentui Gitanui Nausėdai

Dėl mokestinės naštos individualią veiklą vykdantiems asmenis

Klaipėda,

2019-06-15

Esu klaipėdietė žurnalistė, Vilniaus universitete baigusi žurnalistikos magistro laipsnį atitinkančias studijas. Mano darbo stažas – 33 metai ir trys mėnesiai.

Šiuo metu dirbu reportere internetiniame portale „Atvira Klaipėda“. Dirbu pagal individualios veiklos pažymą.

Per 2018 metus mano uždirbtos pajamos siekė 5178, 25 eurus –  tai matyti iš mano VMI pateiktos metinės pajamų deklaracijos. Iš jų 440 eurų sumokėjau gyventojų pajamų mokesčio (GPM), 523,78 eurus – socialinio draudimo mokesčio ir 163,12 eurus – privalomojo sveikatos draudimo mokesčio (PSD).

Atvirą laišką autorė yra priversta rašyti savaitgalį, kadangi darbo dienomis tam fiziškai nelieka laiko. Prano Martinkaus nuotr.

Taigi, mano „pelnas“ per praėjusius metus siekė 4051,27 eurus arba 337,6 eurus į rankas per mėnesį.

Portale nuolat dirbame tik du žurnalistai, retsykiais padeda ir trečiasis, tad neretai darbo diena trunka ir po 10 valandų, dažnai tenka dirbti ir savaitgaliais. 2018 metais atostogavau vieną savaitę, šiemet atostogas esu susiplanavusi 5-ioms dienoms. Jokių vadinamųjų atostoginių, žinoma, negauname.

Viešojoje erdvėje nuolat girdint optimistinius premjero ir ministrų pasisakymus apie sumažėjusią mokestinę naštą mažiausiai uždirbantiems šalies gyventojams, S. Skvernelio ir L. Kukuraičio noriu paklausti, kaip tie mokesčiai konkrečiai sumažėjo man bei kitiems panašaus dydžio „pelnus“ iš individualios veiklos gaunantiems žmonėms? Taip pat noriu paklausi, kodėl šią veiklą vykdantiems gyventojams nėra taikomas minimalaus atlyginimo kriterijus ir kodėl, jei atlyginimas nesiekia šalies minimalios algos, gyventojai nėra atleidžiami nuo GPM? Taip pat, mano nuomone, šios kategorijos gyventojams, atsižvelgiant į jų pajamų dydį, valstybė galėtų dengti ir jų PSD.

Paskutinis klausimas – retorinis. Ar, jūsų nuomone, žmogui su aukštuoju išsilavinimu kiek per 300 eurų per mėnesį į rankas siekiantis atlyginimas, dirbant praktiškai be atostogų 6 dienas per savaitę, yra orus ir ar už jį galima Lietuvoje išgyventi? Beje, jokių lengvatų nei šildymui, nei kitoms paslaugoms negaunu, nes sutuoktinio atlyginimas yra „didelis“ –  vidutiniškai siekia apie 700 eurų į rankas.

Klaipėdoje rinktiems Seimo nariams siūlau užuot užsiiminėjus rentų iki gyvos galvos seimūnams ar antro laisvadienio per Vėlines skyrimo klausimais, pradėti užsiiminėti dar kol kas gyvų esančių dalies gyventojų padėties gerinimo klausimais, inicijuojant įstatymą, numatantį, kad minimalios algos negaunantieji būtų atleisti nuo GPM, kaip kad yra daugelyje Vakarų valstybių, į kurias mūsų šalių politikai tvirtina besilygiuojantys.

Žinant, jog išrinktasis prezidentas G. Nausėda tiek per rinkimų kampaniją, tiek po jos nuolat akcentavo ir akcentuoja socialinės atskirties šalyje mažinimo būtinybę, lieku su viltimi, kad naujasis šalies vadovas už sunkiai pakeliamos mokestinės naštos borto nepliks ne tik nuolat išskirtinio valdžios dėmesio reikalaujančių ir sulaukiančių biudžetininkų ar valdininkų, bet ir savarankiškai dirbančių bei valdžios seniai pamirštų nemažos dalies Lietuvos gyventojų.

Pagarbiai,

Palmira Martinkienė,

tel. +370 61458739

el. paštas: palmira@atviraklaipeda.lt

4 Comments

  1. Karolis

    Gerbiama Palmira Martinkiene,pas mus, iš išorės atrodo , kad ęsame lyg tai civilizuoti , bet atsiliepiama tik į grubumą. Apšauksi, aprėksi, gal tada atkreips į tavę kas dėmesį iš viršaus. Matyt tai patogu. Pagrindinis įrankis valstybę valdančiujų : žadėk , skaldyk ir valdyk. O vienijančios jėgos nėra, nes tai kelia pavojų. Kaip nekeista, bet atrodo, kad žemas pragyvenimo lygis leidžia atlikti manipuliacijas su visuomene, atlikinėti amžinas pertvarkas, vis ką nors žadėti. 30 metų tai nemažas laikotarpis. Bet per tą laikotarpį , įstojus į Euro Sąjungą, kur net dauguma įstatymų yra bendrų, mes vis išradinėjam dviračius. Tiesiog nukopijavai gerai veikiančią sistemą ir pirmyn. Jeigu ir pasigirsta koks balselis , tai labai greitai, jis kažkodėl išnyksta. Tuo galėtu pasidalyti Naglis Puteikis, jeigu tik išdrįstu. MasMedia pas mus tyli , išskyrus atskirus atvejus. Na kai reikia staigiai nuleisti garą arba atvirkščiai atkreipti dėmesį sau reikiama linkme, ką politikai ir daro. To pavyzdys , politinės manipuliacijos seime, kurios daugiau panašios į pokerio partiją, kur blefas priklauso nuo įžūlumo laipsnio. Naujo Prezidento atėjimas nieko nepakeis, nes pati sistema šlubuoja ir kuriai net super herojus nieko nepadarys. Jau daug kartų išsakyta tiesa nesikeičia : tol kol bandysime lopyti sistemą, lopus keisdami vietomis, nieko nepasieksime. Manau ,kad yra būdas kažką pakeisti, tai bent bandyti įgauti realią savivaldą su kontrole iš apačios ir grįžtamu ryšių su visuomenę.

    Reply
  2. Verslui paramos nėra pradžioj

    Įkūriau iš santaupû UAB, tikiuosi po 2-4 metû pelno gauti (naujas produktas), šiuo metu kuriamas produktas, pajamû nėra, tik išlaudos, sau atlyginimo kaip direktoriui nėra iš ko mokėti, bet dėl Sodros “grindû” kas mėnesî Sodrai turiu mokėti 112 eurû (jei mokamas atlyginimas nesiekia minimalios algos)! Per metus gausis 1344 eurû! Plius buhalterio îmonei už tuščiû formû pateikimà po 50 eurû kas mėnesį. Daugelyje šaliü pirmus 1-3 metus nėra verslui jokiû mokesčiû, aš investuoju savo uždirbtus pinigus, nuo kuriû jau sumokėjau mokesčius, o verslas gali ir nepavykti, kam dabar rašyti? Nausėdai, Skverneliui ar Karbauskiui? Ar žinojote, kad nauja pataisa leidžia mažai uždurbantiems ūkininkams “stot” î darbo biržà, bet už borto liko mažûjû bendrijû nariai, idnividualias veiklas vykdantys, bet taip pat mažai uždirbantys??? Úkininkai valdo!!!

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Aš žinau, Nagli, kad jūs teikėte, bet žalstiečiais visiškai nepasitikiu- jau giedojo, kad sumažino mokestinę naštą. Įdomu, per kurią vietą? Ypač po jų kirkilų koalicijos partnerių užmojų iki gyvos galvos seimūnams rentas pasiskirti- įžūlumo viršūnė. O rašančiam verslininku pritariu 100 proc.- čia viskas apie tą patį, kad iš žmogaus pas mus nori paskutinę skūrą nudirti. Ir po to stebisi, jog žmonės bėga iš Lietuvos. Bėga ne tiek dėl atlyginimų, kiek dėl socialinės neteisybės ir nesiskaitymo su žmonėmis.

  3. Naglis Puteikis

    Vokietijoje Jūs nemokėtumėt jokio GPM, atvirkščiai – Jums primokėtų valstybė iki oraus pragyvenimo minimumo. Oraus! Kelis kartus esu teikęs panašias pataisas. Atmetė ir ankstesnis ir šios sudėties Seimas. Teiksiu vėl, kai tik bus atnaujinta Vyriausybė. Turėtų po prezidento rinkimų būti pasikeitęs valstiečių vadovaujamos koalicijos požiūris į mokesčius. Turėtų būti pasidaręs panašus kaip Vokietijoje.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This