Klaipėdos studentai praktiškai įtvirtina karybos žinias

Švietimas

Atsargos karininkų mokymuose dalyvaujantys Lietuvos aukštųjų mokyklų studentai ir absolventai jau dvi savaites lauko pratybose Brigados generolo Kazio Veverskio poligone Kazlų Rūdoje įtvirtina per metus jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose (JKVM) įgytas teorines karybos žinias. Nuo birželio 3 d. vykstančiose pratybose dalyvauja Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Klaipėdos ir Vilniaus grupių JKVM 1 ir 2 kursų klausytojai.

Pirmakursiai kompleksinėse lauko taktikos pratybose kartoja išmoktus individualius ir būtinus kario veiksmus individualiai ir skyriaus sudėtyje, mokosi judėti mūšio lauke, slapta sėlinti priešo link, efektyviai reaguoti į priešo ugnį, evakuoti sužeistąjį, orientuotis vietovėje dieną ir naktį su žemėlapiu ir be jo, tobulina kovinio šaudymo iš pėstininkų ginklų įgūdžius.

Antrakursiai mokosi atlikti skyriaus vado funkcijas ir vadovauti skyriui vykdydami puolimą, gynybą, žvalgybą ir kovinę pasalą, kovinį šaudymą ir atlikdami kitus kovos veiksmus.

Pasak JKVM sekcijos viršininko ir pratybų vadovo mjr. Miroslav Sviglinski, lauko pratybos kursų klausytojams pirmiausia suteikia galimybę įgytas teorinės žinias pritaikyti praktiškai.

„Lauko pratybos yra ta vieta, kur aukštųjų mokyklų studentai ir absolventai „išeina“ iš komforto zonos ir išbando save nekasdieniškose situacijose. Kai kuriems pirmakursiams tai yra pirmas kartas, kai tenka nakvoti ne „šiltoje lovoje“, o miške po medžiu, trikampėje stovyklavietėje, vykdyti paskirtas užduotys ne tik dienos metų, bet ir naktį“, – aiškina mjr. M. Sviglinski.

Pasak karininko, šiame mokymų etape sėkmingas užduočių atlikimas daugiausia priklauso nuo kario – jo atsakingumo, užsispyrimo, galimybių ir noro išmokti ne tik karo dalykų ar išgyvenimo įgūdžių, bet ir noro plėsti savo akiratį, suvokimo ribas, mokytis ne tik iš instruktorių, bet ir iš savo tarnybos draugų.

Trečiaisiais mokymų metais studentai bus rengiami kaip karininkai ir įgis vadovauti būriui reikalingų žinių ir įgūdžių. Sėkmingai baigusiems JKVM bus suteikiamas atsargos jaunesniojo karininko (leitenanto) laipsnis ir rezervo būrio vado kvalifikacija. Jie bus priskirti kariuomenės personalo rezervui ir įgis realias galimybes ateityje tarnauti kariuomenėje, siekti karininko karjeros.

INFORMACIJA

Jaunesniųjų karininkų vadų mokymai – viena iš privalomosios pradinės karo tarnybos formų. Ją atliekantys 18–32 metų aukštųjų mokyklų studentai ir absolventai, pagal tarpukario Lietuvos tradicijas vadinami kariūnais aspirantais, įgyja pagrindinį karinį pasirengimą, išmoksta veikti karinio vieneto sudėtyje ir jam vadovauti.

Jaunesniųjų karininkų vadų mokymai buvo atnaujinti 2012 m., siekiant stiprinti šalies gynybinius pajėgumus – rengti karininkus (būrių vadus) Lietuvos kariuomenės rezervui, jai reikalingus specialistus, ugdyti pilietį, pasirengusį atlikti konstitucinę pareigą – ginklu ginti savo valstybę.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Skyrė stipendijas LAJM studentams

Lietuvos laivybos kompanija UAB ,,Baltnautic Shipping Ltd“ skyrė skatinamąsias stipendijas trims Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentams. Stipendijas Kiril Bachlin, Nikita ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Švietimas

630-čiai KVK studentų įteikti diplomai

Klaipėdos valstybinės kolegijos (KVK) šių metų metų absolventams Žvejų rūmuose surengtos iškilmingos ceremonijos metu įteikti diplomai. Aukštąjį išsilavinimą įgijusius studentus ...
2023-06-30
Skaityti daugiau

Švietimas

Palinkėjimas Klaipėdos universiteto absolventams – sukurti 559 sėkmės istorijas

Klaipėdos universiteto (KU) diplomų įteikimo šventėje išlydėta jau 32-oji absolventų laida: studijų baigimo diplomai įteikti 559 bakalauro, magistro, profesinių ar ...
2023-06-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This