Jūrų muziejuje pradedama registracija gyvūnų terapijos gydymui

Sveikata

Lietuvos jūrų muziejus pranešė pradedantis registruoti dalyvius gyvūnų asistuojamos terapijos moksliniam tyrimui. Jį planuojama vykdyti bendradarbiaujant su Klaipėdos universitetu ir VšĮ „Vaiko raida“ mokslininkų komandomis. Papildomai šiame tyrime dalyvaus ir kiti Lietuvos universitetai bei įstaigos – partneriai, kurie jau prisijungė ir dar prisijungs vėlesniuose etapuose.

Šiuo moksliniu tyrimu bus siekiama ištirti bei sukurti metodikas delfinų, žirgų ir šunų asistuojamai terapijai, įvertinti šių gyvūnų terapinį poveikį žmogui bei ištirti paties asistuojančio gyvūno gerovę.

Neringos ir Vidmanto Girdvainių nuotr.

Dalyvių registracijos anketa skelbiama Lietuvos jūrų muziejaus tinklapyje www.muziejus.lt, skyrelyje „Delfinų terapijos centras“.

Dalyvauti tyrime gali Lietuvos respublikos piliečiai nuo 7 metų amžiaus, turintys psichikos (F (00-99)) ir elgesio bei nervų sistemos (G (00-99)) ligas ir nedalyvavę toje gyvūnų asistuojamos terapijos programoje, į kurią pretenduoja. Taip pat papildomai gali būti taikomi papildomi apribojimai dėl esančių kontraindikacijų dalyvavimui konkrečioje programoje.

Mokslinis tyrimas vyks dvejus metus: nuo šių metų rugsėjo 1 d. iki 2021 m. balandžio 30 d. Planuojama, kad delfinų, žirgų ir šunų asistuojamos terapijos poveikio tyrinėjimai vyks etapais. Atrinkti dalyviai, kurie dalyvaus vienoje iš minėtų gyvūnų asistuojamos terapijos tyrime, gaus patvirtinimą el. paštu apie atrinkimą į tyrimą iki šių metų pabaigos.

Dalyvavimas moksliniame tyrime dalyviams nekainuos, todėl tikimasi sulaukti labai didelio kiekio pretendentų. Delfinų asistuojamoje terapijoje planuojama nemokamai priimti iki 200 vaikų ir suaugusiųjų, atitinkančių minėtus tyrimo kriterijus.

Šio mokslinio projekto autorė ir vadovė, Delfinų terapijos skyriaus vedėja, doc. dr. Brigita Kreivinienė sako, kad tyrimas vyks etapais.

„Delfinų terapijos centro bazė turi ribotas galimybes priimti tyrimo dalyvius, todėl siekiant ištirti kuo didesnį kiekį dalyvių, planuojama, kad tyrinėjimai startuos šioje bazėje pirmiausiai. Svarbu suvokti, kad moksliniam tyrimui taikoma labai daug reikalavimų, todėl tam tikri procesai gali užtrukti. Vienas iš esminių tyrimo principų yra skaidrumas, todėl tyrėjams, kurie rinksis tyrimo dalyvius, bus pateikta tik nuasmeninta informacija ir tik patvirtinus dalyvių sąrašą jie gaus pilnus duomenis. Jeigu tyrėjams pritrūks tiriamųjų, organizuosime papildomą registraciją, jau siaurindami kriterijus. Ypač raginu registruotis suaugusius žmones. Pirmiausia, jeigu dalyvis tikrai nori būti registruotas į mokslinį tyrimą, jis ar jo atstovas turi tvarkingai užpildyti anketą, – Labai svarbu pateikti tik tą informaciją, kurios yra prašoma. Anketa turi būti pilnai užpildyta, atspausdinta ant baltų lapų, be jokių papildomų atžymų, kitos spalvos lapų ir be jokių piešinukų. Anketa privalo būti užpildyta visa, pasirašyta, pridėtas išrašas 027/a iš medicininės kortelės, patvirtinantis pirminės informacijos teisingumą. Išsiuntimo datos pašto spaudas turi būti ne vėlesnis nei liepos 13 diena. Po šios datos gautos anketos bus sunaikinamos.”, – pranešime cituojama B. Kreivinienė.

Kilus klausimams, kviečiama konsultuotis su Delfinų terapijos centro vyresn. specialiste Vida Miškine: v.miskine@muziejus.lt , tel.: +370 65921928 arba Delfinų terapijos sk. vedėja dr. Brigita Kreiviniene b.kreiviniene@muziejus.lt , tel.: (846) 46 10 10.

1 Comment

  1. Jonas

    Man tiesiog įdomu.
    Dabar eina vajus, kad paleisti gyvūnus iš cirko į laisve.
    Kad negerai laikyti gyvus padarus pramogai.
    Tai kuo delfinai skiriasi nuo liūtu, tigru ar dramblių?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This