Sukaktis: prieš dešimtmetį Klaipėdos kameriniam orkestrui pradėjo vadovauti Mindaugas Bačkus

Kultūra

„Puikus neakademiško mąstymo muzikantas, drąsiai bandantis neįprastas spalvas ir sprendžiantis sudėtingas muzikines idėjas” (Beata Baublinskienė, „Lithuanian Music Link“ nr. 12). „Pasitikėdamas kompozitoriais, jis intuityviai, bet jautriai paliečia tuos aspektus, kurie geriausiai tinka šiam nepaprastai originaliam „garsų teatrui“; būtent čia šio violončelininko asmenybė atsiskleidžia visa savo įspūdinga įvairove” (Edmundas Gedgaudas, „Lithuanian Music Link“ nr. 16).

Taip kultūriniame pasaulyje pristatomas violončelininkas, Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas, Mindaugas Bačkus.

Gimęs muzikantų šeimoje Vilniuje, ten baigė M. K. Čiurlionio menų gimnaziją, o vėliau – Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. Dvejus metus studijavo Karališkajame muzikos koledže Mančesteryje. 2009 metais M. Bačkus laimėjo Klaipėdos koncertų salės skelbtą konkursą Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovo pareigoms užimti. Tuomet jis su šeima persikėlė gyventi į uostamiestį. Greta intensyvaus darbų maratono su kameriniu orkestru, jis taip pat dėstė ar iki šiol tebedėsto Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje, Eduardo Balsio menų gimnazijoje ir LMTA Klaipėdos fakultete.

M. Bačkus pažįstamas ir kaip jau įvykusių dviejų Tarptautinių Klaipėdos violončelės festivalių ir konkursų sumanytojas. Šie violončelei dedikuoti renginiai subūrė per šimtą pasaulio muzikos elito atstovų ir muzikos fanatikų iš visos Lietuvos.

Toliaregiškos meno vadovo idėjos pastaraisiais metais įkvėpė Klaipėdos kamerinį orkestrą ryškiems pokyčiams. Prasiplėtė kolektyvo koncertinė geografija: ne sykį aplankyti daugelis Lietuvos festivalių, Kauno ir Vilniaus filharmonijos, Vokietija, Lenkija, Ukraina, Latvija, Estija, Suomija, Italija, Šveicarija ir kitos. šalys.

2009 m. birželio 19 d.  įvyko pirmasis M. Bačkaus kaip kolektyvo vadovo koncertas su Klaipėdos kameriniu orkestru. Šių metų Klaipėdos koncertų salės sezono uždarymo koncertu „Saulėlydžio serenada“, kuris taip pat vyks birželio 19 d., M. Bačkus paminės savo darbo koncertų salėje dešimtmetį. Vienas iš koncerte skambėsiančių kūrinių bus Edwardo Elgaro „Serenada“.

„Per šį kūrinį aš pažinau Klaipėdos kamerinį orkestrą prieš dešimtmetį, kai atvykau iš Vilniaus gyventi į Klaipėdą. Tuomet, prisimenu, gavau orkestro atliekamų kūrinių kompaktinę plokštelę, kurioje buvo įrašyta ir būtent ši E. Elgaro „Serenada“. Todėl ją specialiai įtraukiau ir į šių metų programą“, – pranešime spaudai cituojamas M. Bačkus.

„Saulėlydžio serenados“ koncerte M. Bačkus taip pat atliks solo partijas Roberto Molinelli kūrinyje “Twin legends” ir Balio Dvariono „Introdukcijoje ir rondino“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Tadai, kodėl taip kukliai?*

„To dar nebuvo, kad savivaldybės biudžetinės įstaigos direktorius reklamuotų savo atvaizdą „visame gražume” miesto stenduose. Skirti GPM prašo daug kas, ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Čilėje gyvenantis ir mūsų mieste koncertuosiantis lietuvis džiaugiasi Klaipėdos ramybe

Šį trečiadienį, vasario 21 d., Klaipėdos koncertų salėje su uostamiesčio brass kvintetu koncertuos jau 16 metų tolimojoje Čilėje gyvenantis ir ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This