VMI prieš neskaidrų verslą: kova su vėjo malūnais ar pokyčiai visgi bus?

Verslas

Ieva Korskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2019-06-18

Komentarų: 0

Vasarai įsibėgėjant Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) praneša tradiciškai atkreipsianti dėmesį į kurortų verslininkus.

stock.adobe.com nuotr.

„PVM atotrūkis, pardavimų pirkimų santykis – vieni iš svarbiausių kriterijų, kurie analizuojami vertinant situaciją įmonėje. Tai aktualu ir viešojo maitinimo sektoriui. Apie galimai neskaidrią veiklą perspėja nelogiškai žemas, lyginant su kitų įmonių, pardavimų ir pirkimų santykis. Kita vertus, kai įmonės mokamas PVM yra gerokai mažesnis nei kitų panašią veiklą vykdančių įmonių ir to negalima paaiškinti objektyviomis priežastimis, taip pat kyla pagrįstų klausimų, ar įmonė tinkamai deklaruoja mokesčius“, – antradienį surengtos spaudos konferencijos metu sakė Klaipėdos AVMI viršininkas Audrius Morkūnas, pabrėžęs, jog viešojo maitinimo sektorius šiemet išlieka tarp keturių prioritetinių krypčių, į kurias koncentruojamas VMI dėmesys.

Per pastarąjį laikotarpį į VMI akiratį po išsamios visų viešojo maitinimo įmonių veiklos analizės dėl įvairių neatitikimų yra patekusios apie trečdalis visų šalies įmonių. Įžvelgus rizikos požymių, įvairaus pobūdžio priemonės pernai buvo taikytos 470 šio sektoriaus įmonių – tai turėjo įtakos ne vien jų, bet ir viso sektoriaus rezultatams. 2018 m. VMI prižiūrimos įmonės į biudžetą sumokėjo 6,2 mln. eurų mokesčių daugiau nei 2017 m., o viso viešojo maitinimo sektoriaus įmonių sumokėti mokesčiai padidėjo 15,1 mln. eurų suma.

Nuo liepos 1 d. mokesčių mokėtojams nesureagavus į VMI įspėjimus dėl PVM „atotrūkio“ teks gerokai paploninti pinigines ir bus taikomos kur kas griežtesnės kontrolės priemonės.

„Mokesčių mokėtojams laiškuose dėl PVM „atotrūkio“ buvo nurodyta koks yra efektyvus PVM tarifas toje grupėje, toje veikloje paskaičiuotame medianiniame vidurkyje. Laiške buvo nurodyta į kokią grupę patenka mokesčių mokėtojas pagal veiklą ir darbuotojų skaičių“, – aiškino Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vida Okuličienė.

Ji teigė, kad verslininkams yra suteiktos visos galimybės savarankiškai įsivertinti, o to nepadarius po liepos 1 d. bus pereita į griežtesnę kontrolę ir bus vertinami tie atvejai, kurie vadinamojo mokesčių mokėtojai „lango“ metu nesureagavo.

Nuo metų pradžios jau gauti 746 prašymai, tarp jų – ir viešojo maitinimo veiklą vykdančių mokesčių mokėtojų sudaryti savanoriškai deklaruotų anksčiau pamirštų mokesčių periodinių mokėjimų grafikus bendrai 5,86 mln. eurų sumai. Vien per paskutinę savaitę gauti 49 tokie prašymai 480 tūkst. eurų sumai.

Ir šią vasarą konsultantai, apsirengę VMI reprezentuojančia apranga, naudodamiesi dviračiais ar paspirtukais lankysis kurortinėse teritorijose. Bus įrengtos keturios VMI konsultacijų erdvės, kur gyventojai ir verslininkai galės atvykti pabendrauti su inspekcijos specialistais, mobiliais konsultantais. Bus bandoma konsultuoti poilsiautojus ir kartu juos apklausti, siekiant aptikti verslo daromus pažeidimus.

„Vasaros konsultacijos“ gyventojams ir verslui vyks kas antrą ketvirtadienį, pradedant nuo birželio 20 d., Palangoje (skvere prie jūros tilto), Šventojoje (Kopų g. 7), Klaipėdos senamiesčio prieigose, Nidos uostelyje.

Klaipėdos AVMI darbuotojai nuolat vizituos verslo vykdymo vietas, dėmesingai stebės atrakcionų ir kitų pramogų veiklą, paspirtukų ir kitų priemonių nuomą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Riebiausios buvo Klaipėdos vandentiekininkų Kalėdos*

AB „Klaipėdos vanduo” prieš Kalėdas nušluostė nosį AB „Klaipėdos energija”, kuri tradiciškai laikoma turtingiausia savivaldybės įmone. Mat vandentiekininkams ir valdininkams ...
2024-01-05
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Klaipėdiečiams grąžino 5,6 mln. eurų

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad 14 tūkst. Klaipėdos gyventojų iš viso jau grąžino per 5,6 mln. eurų gyventojų ...
2023-03-31
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

VMI: perkant automobilius vis dar dominuoja atsiskaitymas grynaisiais

Statybos bei prekybos įmonės vis dar įvairiais būdais bando išvengti sąžiningo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sumokėjimo, paskui jas seka ir ...
2023-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This