Pristatė receptus ugdymo ir gydymo įstaigoms

Sveikata

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) pristatė patiekalus, pagamintus pagal atnaujintus receptus. Šiais ir dauguma kitų receptų bei gamybos aprašymų nemokamai gali naudotis visos ugdymo ir gydymo įstaigos.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ragina ugdymo ir gydymo įstaigas naudotis nemokama galimybe įtraukti siūlomus receptus į savo valgiaraščius. Juolab kad dabar iki šiol gamintus patiekalus naujaisiais receptais galima keisti be derinimo su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Patobulintas patiekalų receptūras galima rasti SAM interneto svetainėje.

„Puikiai suprantame, kad pakeisti mitybos įpročius sudėtinga. Tai nuoseklus, kantrybės ir motyvacijos reikalaujantis procesas. Manau, kad geriausia motyvacija – puikus skonis ir žinojimas, kad produktas ar patiekalas palankus sveikatai. Anksčiau sukurti receptai buvo bandomi Lietuvos mokyklose, sulaukta įvairių pasiūlymų, tad buvo patobulinti ir dabar pristatomi atnaujinti. Tikimės, kad tai bus gera įžanga ir galimybė toliau dirbti, siekiant įdiegti sveikesnį, kokybiškesnį maitinimą ne tik mokyklose ir darželiuose, bet ir ligoninėse“, – pranešime spaudai cituojamas sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Pristatymo valgiaraštį sudarė vištienos sultinys su viso grūdo makaronais, kesadilija su daržovėmis, šamų filė kepsniukai su šakninėmis daržovėmis, jautienos maltiniai su grikiais ir burokėlių salotomis, varškėčiai su jogurtiniu uogų užpilu, avižinė košė su džiovintais abrikosais ir duonos trupiniais. Patiekalams paskaninti skirtas pomidorų pagardas, medaus-garstyčių užpilas, bešamelio padažas. Siūlyta paskanauti morkų kremo ir braškių glotnučio. Kaip sveiki užkandžiai patiekti obuoliai skiltelėmis, taip pat pjaustytos morkos, agurkai ir brokoliai, o atsigaivinti – vandens su mėta.

SAM yra parengusi ir paskelbusi savo svetainėje švediško stalo principo diegimo ir maisto švaistymo mažinimo priemonių įgyvendinimo rekomendacijas bei kreipusis į savivaldybes ir jų visuomenės sveikatos biurus, kviesdama skatinti jų įgyvendinimą.

LRVVKA atstovės Aidos Matulevičiūtės įsitikinimu, kartu su naujaisiais receptais ugdymo įstaigose turėtų prigyti ir švediško stalo kultūra.

„Pirmiausia, taip tiekiant maistą jo atliekų sumažėja nuo 50 iki 90 procentų. O atsisakius standartinių privalomų kiekių bus sutaupomas ir virėjų laikas, ir įmonės kaštai – sumažės maisto švaistymas, nebereikės mokėti už išmetamas maisto atliekas, o sutaupytos lėšos keliautų maisto kokybei ir ruošos planavimui gerinti. Kitas svarbus aspektas – nebeliks diskriminacijos ir socialinės atskirties tarp vaikų, kai valstybės paramą gaunantys mokiniai negali savarankiškai rinktis, ką valgyti“, – teigia A. Matulevičiūtė.

Pasak jos, susidomėjimas siūlomais receptais Lietuvoje didelis, gaunama daug užklausų, siekiant pradėti pokyčius ateinančiais mokslo metais. A. Matulevičiūtės nuomone, teigiami atnaujintos mitybos rezultatai turėtų būti akivaizdūs jau po pirmųjų mokslo metų, vertinant vaikų sveikatos rodiklius.

SAM yra atsakinga už bendrųjų taisyklių mitybai organizuoti tobulinimą ir koordinavimą, o viešuosius pirkimus dėl vaikų ar pacientų maitinimo rengia savivaldybės arba pačios įstaigos. Jos ir sprendžia, ar įstaigos mokinius ir pacientus maitins pačios, ar paslaugą pirks iš šalies.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Politika

G. Kniukšta traukiasi iš prezidento rinkimų: reikiamo parašų skaičiaus nesurinko dar du kandidatai (atnaujinta)

Respublikos prezidento rinkimuose kandidatuojantis Gintautas Kniukšta ketvirtadienį pristatė rinkėjų parašų lapus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir užbaigė parašų rinkimą. VRK  ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Alus gerti sveika, - ar ne taip, Leonai?*

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Leonas Makūnas vieno komiteto posėdžio metu, viešai girdint per YouTubą visam pasauliui, baisią istoriją apie ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This