Kiek metų Klaipėdos savivaldai reikia įsukti lemputę? Septynių!

Mums rašo

Renaldas Kulikauskas, Klaipėdos bendruomenių asociacijos pirmininkas
2019-06-21

Komentarų: 0

Mūsų kieme tamsu. Gyventojai jaučiasi nesaugiai, norėtų, kad savivaldybė įrengtų jų daugiabučių kieme apšvietimą. Kiemas senamiestyje, juo naudojasi ne tik 3 daugiaaukščių gyventojai, bet ir senamiestį lankantys svečiai, užsienio turistai. Su prašymais į savivaldybę pasirūpinti apleistu tamsiu kiemu pirmą kartą kreipiausi 2013 metais. Pasakė, kad „kitais metais jau tikrai išspręsime tą nesusipratimą, čia gi mūsų pareiga“. Panašiai sakė ir 2014, ir 2015-aisiais. 2016 m. iš savivaldybės gavau džiugią žinią, kad mano prašymas įtrauktas į kažkokią daugiabučių namų kiemų gerinimo programą ir dabar tai jau tikrai..

2018 m. pradžioje, po to kai tamsiame kieme chuliganai suspardė kaimyną, vėl prisėdau prie apšvietimo klausimo, bet užklausimo neišsiunčiau. Taip jau sutapo, kad sausio 11 d. meras Vytautas Grubliauskas kreipėsi į visus klaipėdiečius su džiugia žinia: „Dar šiais metais Klaipėdos kiemuose ir gatvelėse įsižiebs beveik du šimtai naujų žibintų.“ Šalia visų adresų radau ir mūsų adresą. Pagaliau!

Ką manote? Metų gale supratęs, kad nieko neįvyko, pasidomėjau, susiradau miesto strateginį veiklos planą, mero prieš metus pristatytą programą, radau šviežią Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus ataskaitą apie programos „Daugiabučių namų kiemų infrastruktūros gerinimo priemonių plano įgyvendinimas“ netinkamą vykdymą ir pažeidimus.

Apšvietimo reikalai Klaipėdoje tamsoki. Palmiros Mart nuotr.

Auditas ataskaitos įžanga primena mums, kad Klaipėdos miesto savivaldybės taryba 2015 m. liepos 30 d. daugiabučių namų gyventojams perdavė pareigą rūpintis patiems savo kiemų tvarkymu ir valymu. O lėšas, kurios kasmet buvo planuojamos savivaldybei priskirtų daugiabučių namų kiemų teritorijų sanitariniam valymui, buvo nutarta skirti daugiabučių namų kiemų, viešųjų erdvių būklei gerinti. Motyvas – kiemų būklė nebeatitinka šiuolaikinių gyventojų poreikių, yra apleisti, susidėvėjusi jų infrastruktūra, trūksta vietos automobiliams laikyti, neprižiūrimi želdiniai – juos būtina tvarkyti, o švara gyventojai jau kaip nors pasirūpins patys.

Kiek gi kasmet sutaupoma nevalant kiemų? 2016 metais, kai startavo ši Kiemų infrastruktūros gerinimo (KIG) programa, tam turėjo būti skiriama 729 tūkst. EUR.

Klausimas: kiek šiai programai turi būti skiriama kasmet? Kodėl 2017 ir 2018 metais skiriama suma buvo taip sumažėjusi, nors pagal 2018-2020 metų strateginio veiklos plano Investicijų programą „Kompleksinis tikslinės teritorijos daugiabučių namų kiemų tvarkymas“ jau nuo 2018 metų tam turėjo būti skiriama ~1,1 mln. EUR, o audito ataskaitoje minima tik pusė tos sumos?

Tarybos Kontrolės komitetui, kuris 2018 metų gale svarstė šią audito ataskaitą, pateikiau informaciją apie rastus netikslumus ir „išnykusius“ iš tvarkytinų kiemų sąrašo kai kuriuos adresus, tarp kurių buvo ir minėtas senamiesčio penkių daugiabučių kiemas. Tada, prieš gerą pusmetį, savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda ir Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė sakė apgailestauja dėl padarytų klaidų, sakė jas taisys ir neapšviestų senamiesčio kiemų klausimą skubiai spręs.

2019 m. birželį, praėjus 6 mėnesiams nuo pastarųjų miesto tarnautojų pasižadėjimų ir jau daugiau nei 6 metams nuo dienos, kai nusprendžiau atkreipti mūsų miesto savivaldos dėmesį į miesto planavimo spragą ir apšviesti miesto centre esančius penkių daugiabučių namų kiemus, išgirdau, kad kiemo apšvietimo galima tikėtis jau tik.. 2020 metais. Miesto tvarkymo skyriaus darbuotojas pasiguodė, kad praėjusių metų gale jam nuo šios jo kuruojamos Klaipėdos kiemų apšvietimo programos nurėžė pusę planuotos skirti sumos, nes neužtenka kažkur kitur.

Praėjusių metų gale Klaipėdos bendruomenių asociacija, atlikusi savivaldos pateikto 3-mečio veiklos plano vertinimą ir palyginimą su skelbtu prieš metus, atkreipė dėmesį, kad vien per metus visi pagrindiniai 130 investicinių projektų „stebuklingai“ išbrango ir nebetelpa į turimą biudžetą, o tam kad „sutalpintų išdidėjusį užpakalį į praėjusiais metais pasisiūtą suknelę“, savivalda „išplonino“ didumą projektų, ištęsdama jų realizavimo laiką nuo dar pernai plane skelbtų 3 metų iki 4, taip dalį per storo užpakalio tarsi paslėpdama nuo miestiečių. Užpakalis nuo to nesumažėjo.

Kai du kartus planuose pabrangsta mokyklos projektas ar net dešimt kartų išauga Atgimimo aikštės požeminio automobilių parkingo išlaidų skaičiai, reikia kažkur sutaupyti. Kiemai tinka – jų daug, kas ten suskaičiuos, kiek gi realiai išleista.

Gal naujieji Klaipėdos miesto tarybos nariai ir naujo administracijos direktoriaus komanda atkreips dėmesį ir įgarsins atsakymus į pateiktus klausimus?

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Dviratininkų nesudomino atnaujinamo dviračių tako pristatymas

„Atvira Klaipėda” ne kartą rašė apie Klaipėdos miesto savivaldybės planus sutvarkyti ties Herkaus Manto gatvėje esančiu viaduku vedantį nesaugų dviračių ...
2023-11-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This