Kretingalės mėsininkai vis dar galynėjasi su bankrotais

Svarbu, Temos

Dviem iš keturių su Kretingalės verslininkų Gudžiūnų šeima susijusioms mėsos perdirbimo įmonėms – „Kretingalės mėsai“ ir Pajūrio mėsinei – jau iškėlus bankroto bylas, likusios dvi – „Agrovet” ir „Grimeda” – dar bando išsaugoti gyvybingumą.

Klaipėdos apygardos teisme šiuo metu nagrinėjama byla, kurioje „Grimedai” bankroto procesą nori inicijuoti Šiaulių bankas ir „Sodra”, o Apeliacinis teismas turėtų gilintis į „Agrovet” skundą dėl gegužės pabaigoje priimto uostamiesčio teismo sprendimo šiai įmonei kelti bankroto bylą.

Visoje šioje jau kelerius metus trunkančioje bylų virtinėje yra ir itin įdomių detalių: teismų konstatavimas, kad pagrįstai kyla abejonės dėl bendrovių sąžiningumo, nors vienos jų savininkas yra dvasininkas; daugiau bei 13 mln. eurų po ekspertizės sumažėjanti turto vertė; bylinėjimasis dėl akcijų perleidimo; prieštaringi duomenys dėl partnerių iš užsienio ir kt.

commons.wikimedia.org nuotr.

Nagrinėja už uždarų durų

Praėjusią savaitę Klaipėdos apygardos teismo teisėja Giedrė Seselskytė nagrinėjo bylą dėl bankroto iškėlimo UAB „Grimeda”.

Jos metu trečiuoju asmeniu esanti UAB „Agrovet” atstovė Justė Gudžiūnaitė teigė, jog „Grimeda” yra parengusi „visą priemonių paketą finansiniams sunkumams išspręsti ir būtų pernelyg paviršutiniška rinktis bankroto kelią”.

„Naujai parengtas restruktūrizavimo planas yra realus. Yra didelė tikimybė, kad bus iškelta restruktūrizavimo byla”, – sakė ji.

„Grimedos” atstovas, advokatas Ramūnas Girevičius savo ruožtu prašė bylą sustabdyti, nes Apeliaciniam teismui yra pateiktas skundas dėl atsisakymo iškelti restruktūrizacijos bylą.

Tuo metu Šiaulių banką atstovaujanti advokatė Gintarė Vitkevičienė savo ruožtu teigė, kad teismas jau buvo atsisakęs stabdyti bylą, tad nėra pagrindo iš naujo tai daryti.

„Negalima piktaudžiauti prašymu dėl restruktūrizacijos. Tai pakartotinis prašymas, nors aplinkybės nėra pasikeitusios. „Grimedos” nemokumas daugiau nei akivaizdus. Reikia skubėti, nes ginčijami sandoriai dėl akcijų pirkimo, sandorių perleidimo. Ekspertui apžiūrinti kilnojamą turtą buvo fiksuota, kad dalis įrangos jau demontuota, nutraukiamas elektros teikimas. Reikia nedelsti ir nagrinėti. Visa tai tik sustiprina įtarimus, kad galimai slepiamas turtas. Dėl finansinių problemų klausimas jau sprendžiamas nuo 2016 metų”, – dėstė advokatė.

Jos poziciją visiškai palaikė „Sodros” atstovai.

„Grimedos” atstovas, advokatas Ramūnas Girevičius savo ruožtu dar paprašė uždaro teismo proceso, nes į posėdį atėjo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

„Byloje kalbama apie kreditorius, investitorius, gali būti atskleistos komercinės paslaptys. Nereikia dar vieno kliuvinio. Čia nėra kokios nors visuomeninės reikšmės byla”, – teigė jis.

Teisėja G. Seselskytė tokį jo prašymą patenkino, o sprendimas dėl bylos stabdymo bus priimtas vėliau, po pertraukos ir baigiamųjų kalbų, sprendimų priėmimo kambaryje.

Pagal paskutinius Registrų centrui pateiktus duomenis, kontrolinis „Grimedos” akcijų paketas (65,04 proc.) priklausė Pajūrio mėsinei, 21,3 proc. UAB „Danės slėnis”, valdomai Daivos Gudžiūnienės (kontrolinis akcijų paketas) ir Linos Gruzdienės, 12,78 proc. – „Kretingalės mėsai”, 0,86 proc. – L. Gruzdienei.

„Sodros” pateikiamais duomenimis, balandį „Grimedos” skola jai viršijo 523 tūkst. eurų, įmonėje dirbo 22 žmonės.

Prieš bankrotą – ginčai dėl akcijų perleidimo

Kontrolinio „Grimedos” akcijų paketo savininkei Pajūrio mėsinei bankroto byla iškelta gegužės viduryje po to, kai Apeliacinis teismas atmetė skundą dėl tokios vasario 13 d. priimtos Klaipėdos apygardos teismo nutarties, kuria buvo patenkintas toks Šiaulių banko ir „Sodros” ieškinys.

Teismas nurodė, kad faktiškai pradelsti įmonės įsipareigojimai  – 3,971 mln. Eur – neabejotinai viršija pusę į balansą įrašyto turto vertės, todėl atsakovė yra nemoki ir jai keltina bankroto byla.

Teismas priimdamas sprendimą dėl bankroto bylos iškėlimo taip pat buvo nurodęs, kad dėl restruktūrizavimo bylos nagrinėjamu atveju kreiptasi jau ketvirtą kartą, nors didžiausių kreditorių nuomonė tokiu klausimus yra neigiama.

„Prie pajamų nurodyta, kad net 2 500 000 Eur suma, skirta įsipareigojimams dengti, bus gauta iš investuotojų, tačiau visame restruktūrizavimo plane nepaaiškintas ir nepagrįstas šių pajamų realumas. Nėra aišku, iš kur atsiras investuotojas, ar su tais investuotojais nereikės atsiskaityti, ar tokiu būdu nepadidės įsipareigojimai, todėl tokios eilutės įtraukimas prie pajamų ir tokia didele dalimi vertintinas kaip siekis matematiškai pagrįsti reikiamą pajamų skaičių, o ne plano ekonominį pagrįstumą. <…> Teiginiai, kad pajamos bus padidintos ir su kreditoriais bus atsiskaityta, nes bus dirbama tik su pirkėjais, kurie moka avansu, ir bus atsisakoma dirbti su tais, kurie avansu nemoka, yra nelogiški, deklaratyvūs ir prieštaringi”, – rašoma teismo sprendime.

Pajūrio mėsinės bankroto administratoriumi yra paskirta UAB „Paltaja”.

Pagal paskutinius Registrų centrui pateiktus duomenis, 58,37 proc. Pajūrio mėsinės akcijų priklausė „Grimedai”, 17,02 proc. – „Kretingalės mėsai”, 15,89 proc. – „Danės slėniui”, 8,7 proc. – Latvijoje registruotai SIA „Ag Market”. 2017 m. liepą Klaipėdos apygardos teismas buvo primęs nutartį, kuria tenkino Šiaulių banko ieškinį dėl laikinųjų apsaugos priemonių. Iš jos matyti, kad bankas ginčijo sandorius, kuriais „Grimeda” įsigijo 1500 „Pajūrio mėsinės” akcijų iš J. Gudžiūnaitės ir „Danės slėnio”.

Suabejojo sąžiningumu

Tarp „Grimedos” ir Pajūrio mėsinės akcininkų esančiai UAB „Kretingalės mėsa“ bankroto byla Apeliacinio teismo sprendimu iškelta birželio 6 d.  Juo buvo palikta nepakeista dar balandį Klaipėdos apygardos teismo priimta nutartis, kuria patenkintas  Šiaulių ir SEB bankų prašymas pradėti bankroto procesą.

Klaipėdos apygardos teismas buvo padaręs išvadą, kad UAB „Kretingalės mėsa” yra nemoki, nes nevykdo įsipareigojimų kreditoriams, jie yra pradelsti (iš viso – 11,964 mln. eurų) ir du kartus viršija visą įmonės nurodytą turto vertę. Vien SEB bankui įmonė skolinga 8,18 mln. eurų, Šiaulių bankui – 3,2 mln. eurų.

Apeliacinio teismo neįtikino ir tokie „Kretingalės mėsos” argumentai, kad jos interesus atstovaujantis derybininkas šių metų sausį esą vyko verslo tikslais į Šveicarijoje Davose vykusį Pasaulio ekonomikos forumą, kur „aukšto lygio susitikimuose su įtakingais verslininkais buvo aptartos sąlygos dėl mėsos produktų, įskaitant UAB „Kretingalės mėsa“ gamybinėje bazėje gaminamų produktų, eksporto į naujas rinkas, taip pat aptartos finansavimo sąlygos dėl injekcijų į vertikalią mėsos perdirbimo grandinę, kurioje dalyvauja ir UAB „Kretingalės mėsa“.  Įmonė tvirtino, kad pasiektas susitarimas su potencialiu dalies žemės sklypų pirkėju ir egzistuoja galimybė pritraukti ki 3 mln. Eur užsienio investuotojų lėšų veiklai vystyti.  Esą po Pasaulio ekonomikos forume vykusių susitikimų, vyko tolimesnė komunikacija ir buvo pasiekti susitarimai, o gegužės 8-15 dienomis derybininkai pristatė įmonės produkciją Dohoje Kataro verslininkams ir aptarė bendradarbiavimo sąlygas, finansavimo ir gaminamų maisto produktų eksporto į naujas rinkas sąlygas.

„Kretingalės mėsa” papildomai Apeliaciniam teismui buvo pateikusi prašymą stabdyti bankroto bylą iki bus įformintas gegužės 9 dienos akcininkų susitarimas dėl akcijų skaičiaus perskaičiavimo vykdant bendrovių Pajūrio mėsinė, Kretingalės mėsa ir „Agrovet“ reorganizaciją (prijungus pirmąsias dvi prie „Agrovet“ veiklą turėjo tęsti pastaroji).

Tačiau Apeliacinis teismas konstatavo, kad yra „akivaizdu, jog žemės sklypų valdymo perdavimo klausimą, siekdama iš to generuoti pajamas, atsakovė bei su ja susijusios bendrovės neabejotinai galėjo išspręsti anksčiau, o ne bankroto bylos kėlimo klausimo laikotarpiu”.

„Analogiškai jokių kliūčių bendrovių reorganizavimo procedūrai atlikti anksčiau nebuvo, todėl aplinkybė, kad toks sprendimas buvo priimtas jau po to, kai atsakovei pirmosios instancijos teismas iškėlė bankroto bylą, pagrįstai kelia abejones dėl atsakovės ir susijusių bendrovių sąžiningumo”, – rašoma sprendime, kuriame pabrėžiama ir aplinkybė, kad pareiškimas dėl restruktūrizavimo bylos bendrovei buvo pateiktas jau trečią kartą, kas „tik patvirtina, kad UAB „Kretingalės mėsa” finansiniai sunkumai nėra trumpalaikiai, o yra tęstiniai ir iš esmės atsakovės naudojamos priemonės yra neveiksmingos bendrovės mokumui atkurti”.

Bendrovės bankroto administratoriumi buvo paskirtas Dargiras Bardišauskas.

„Kretingalės mėsą” 2001 m. įsteigė Augenijus Gudžiūnas. Netrukus jis nusprendė didinti įmonės įstatinį kapitalą – po šio sprendimo jam liko tik dešimt akcijų, o po 40 proc. turėjo Tomas Muldaris ir Sigitas Rimkus. 2005-aisiais 88,9 proc. įmonės akcijų jau valdė Pajūrio mėsinė, likusias – A. Gudžiūnas. 2008 m. liepos dokumentai rodo, kad vienintele įmonės akcininke jau buvo L. Gruzdienė, kurią metų gale jau pakeitė Danutė Daržinskienė. O nuo 2009 m. spalio ir paskutiniais Registrų centrui pateiktais duomenimis, vienintelis akcininkas yra Telšių Šv. Antano Paduviečio parapijos vikaras, Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos dvasios tėvas Saulius Tomošaitis.

Pastarasis „Atvirai Klaipėdai” sakė į mėsos verslą atėjęs „senais laikais”, kai buvo nusprendęs investuoti turėtas lėšas.

Paklaustas, kaip vertina teismo išsakytas „pagrįstas abejones” dėl „Kretingalės mėsos” ir su ja susijusių bendrovių sąžiningumo, S. Tomošaitis teigė ne ką tegalintis pakomentuoti, nes „faktiškai nesikišo į tuos reikalus, tik buvo įdėti pinigėliai ir viskas”.

„Net nesidomėjau iš tikrųjų”, – sakė pašnekovas.

Gerokai pervertino turtą

Vieninteliu juridiniu asmeniu po minėtosios suplanuotos reorganizacijos turėjusi likti UAB „Agrovet” irgi bando išsigelbėti nuo bankroto – ji Apeliaciniam teismui apskundė atitinkamą gegužės pabaigoje priimtą Klaipėdos apygardos teismo sprendimą. Juo buvo patenkintas SEB banko prašymas pradėti bankroto procesą. SEB bankui „Agrovet” skolinga 8,186 mln. eurų.

To prašė ir „Sodra”, kuriai atidėtas 120 683  Eur įmokų bei 7832 Eur delspinigių įsiskolinimas turėjo būti sumokėtas iki praėjusių metų liepos 31 d., bet įmonė įsipareigojimų nevykdė ir pasirašytos sutartys buvo nutrauktos.

Bankroto pageidavo ir Šiaulių bankas, su kuriuo įmonė buvo pasirašiusi laidavimo sutartį dėl „Kretingalės mėsos” 2,42 mln eurų siekiančių įsipareigojimų. Su analogiškai reikalavimai prisijungė ir „Luminor Bank AS” Lietuvos skyrius, nurodęs, kad įmonė kaip laiduotoja jam solidariai su Pajūrio mėsine yra skolinga 770 563,02 Eur.

Nepalaikė įmonės ir Mokesčių inspekcija, kuriai mokestinė nepriemoka pernai gegužę sudarė 938 771 Eur ir ji vis didėja.

„Agrovet” vadovas A. Gudžiūnas, prašęs iškelti restruktūrizavimo bylą, tikino, kad esminė priežastis, nulėmusi bendrovės laikinus finansinius sunkumus, yra ekonominis nuosmukis visose aktualiose ūkio šakose ir tai, kad Rusijos Federacija paskelbė embargą Europos gamintojų mėsos gaminiams. Esą eksporto perorientavimas į naujas rinkas reikalauja kelerių metų, tačiau bendrovė jau atliko sudėtingas procedūras, auditus ir jai suteiktas leidimas eksportuoti į tokias mokias rinkas kaip Japonija, Honkongas, JAV ir Kinija. Taip pat esą pasirašyta sutartis su strateginiu investuotoju dėl atsakovės kreditų refinansavimo ar reikalavimo teisių išpirkimo.

Teismas, nagrinėdamas šią bylą, atsižvelgė ir į faktą, kad didžioji dalis įmonės skolininkų yra su ja susijusios ir sunkumų patiriančios įmonės: UAB „Grimeda“ – 1 801 719,66 Eur, UAB „Kretingalės mėsa“ – 132 241,88 Eur, UAB „Pajūrio mėsinė“ – 95 125,99 Eur.

Įdomi bylos aplinkybė yra ir tai, kad kai „Agrovet“ pateikė šių metų gegužės 17 d. su „Jaura Consulting International” pasirašytą preliminarų susitarimą dėl partnerystės, pagal kurį ši įmonė yra suradusi potencialius investuotojus,  SEB bankas pateikė išrašą iš Komercinio registro, kuriame nurodyta, kad „Jaura Consulting International” 2012 m. birželio 12 d. panaikinta. „Agrovet“ bandė įrodinėti, kad nesutampa bendrovių adresai ir todėl esą negalima vertinti, kad tai ta pati bendrovė.

Po turto vertinimo procedūrų teismas nustatė, kad UAB „Agrovet“ turto vertė yra lygi 7,256 mln. Eur (vertė sumažinta net 13,184 mln. eurų lyginant su nurodyta 2018 m. balanse), o pradelsti įsiskolinimai siekia 13,808 mln. Eur.

Iškeldamas bankroto bylą teismas bendrovės administratoriumi paskyrė Egidijų Jakubauską.

Tačiau „Agrovet“ pasinaudojo teise skųsti tokį sprendimą Apeliaciniam teismui.

Paskutiniais Registrų centrui pateiktais duomenimis, 88,48 proc. „Agrovet“ akcijų priklausė A. Gudžiūnui, likusios – „Kretingalės mėsai”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Sukčiai prisidengia Lietuvos pašto vardu

Gyventojai perspėjami, kad pastarosiomis dienomis padaugėjo bandymų apgaulės būdu išvilioti lėšas, prisidengiant Lietuvos pašto vardu. Gyventojams siunčiamos SMS žinutės su ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Keisis mažiausios ir didžiausios „Sodros“ išmokos

Ligos, motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos yra skaičiuojamos individualiai, atsižvelgiant į gavėjų pajamas. Nepaisant to, nustatyti minimalūs ir maksimalūs ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This